Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam panowie!

mam taki problem :

wczoraj odgrzybilem i nabilem klime. dzis wracajac z pracy wlączylem sobie ją na 16 stopni i w aucie zrobilo sie fajnie , zimno , wszystko w pozadku. zajechalem pod sklep i poszedlem na zakupy. jak wracalem do domu to stanąłem na swiatłach (oczywiscie klima wlączona) no i zaczelo dziwnie buczec. przygazowalem a tu jeszcze bardziej buczalo az przerwalo sie buczenie. puscilem gaz i znowu buczy. ruszylem i wraz z przyspieszeniej buczalo bardziej i znowu ustało. aha i jeszcze jak zatrzymywalem sie przed swiatlami to tak dziwnie zaczelo jakby autem telepać

co to moze by???

Opublikowano

przed nabiciem nie jezdzilem na klimie bo jak raz wlanczylem to pozniej zaczelo walic...no i nie chlodzila jak miala chlodzic.

serwis raczej dobrze wszsytko zrobil. mam nawet "paragon" z maszyny z jakimis cyferkami. jak cos moge podac.

Opublikowano
kolego ja mialem podobne problemy z buczeniem, dodatkowo mialem jakis czasowy opor na aucie czulem jakby mi ktos reczny zaciagnal i klima zle dzialala. Jak mi nabijali klime to mialem o wiele za duze cisnienie w ukladzie i jeszcze zapowietrzony byl dodatkowo wiec spartolili robote po prostu. Podjedz do innego i ci sprawdza cisnienie, to tylko podpiecie 2 wezy i beda wiedziec czy jest prawidlowe
szukam
Opublikowano

Podlacze sie do tematu.Moj problem jest podobny:

Jechalem sobie w pewien cieply dzien z klima i buchnela mi para z kratek nawiewu i uslyszalem dziwny odglos gdzies z przodu, jakby sprezarka od klimy.

Nie znam sie na klimatyzacjach wiec stwierdzilem, ze trzeba nabic...Podjechalaem w piatek na nabicie, wszystko odbylo sie jak nalezy do momentu kiedy nie odpalilem auta. Okazalo sie, ze nie ma klimy w ogole nie leci zimne z kratek, slychac ze sprezarka sie zalacza i od razu wylacza i tak w kolko, zalaczy sie na chwile i znow wylaczy...

Czy szykuje sie jakas grubsza robota??

Z gory dzieki za info.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

witajcie!

dzis postanowilem sprobowac jeszcze raz wlanczyc klime i zobaczyc co sie bedzie dziac.... no ale nic sie tym razem nie dzialo.wszystko w pozadku. moze to wiatrak albo nie wiem ? ten "jez" ma cos wspolnego z klima?

Opublikowano
Wiec u mnie sprawa wyglada nastepujaco: jadac dzis autem wlaczylem klime i jak jade autem to klima pracuje idealnie, jak sie zatrzymalem po pewnym dystansie na swiatlach todziwny dzwiek doszedl do mnie spod maski, chyba znow sprezarka i klimy nie bylo...jakies pomysly??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Tylko jak jechalem najpierw ok 18KM przez miasto i stawalem tez na swiatlach to bylo ok. Nic z pod maski nie dochodzilo, dopiero jak wracalem to przy postojach tak sie dzialo...

Ale jak przyjmiemy,ze to wiatrak do co z nim??

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

witam miałem ten sam problem awaria wiatraka wyjąć cały wiatrak wraz z obudową sprawdzić na zapalonym aucie włączyć wtyczkę wiatrak ustawiić tak by widoczne były łopatki wiatraka

włączyć klimę wiatrak powinien kręcić się odrazu wolno jeżeli nie kręci to awaria modułu wentylatora :shock: pozdrawiam

BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
a jesli wiatrak bedzie sie krecil?? Rozumiem, ze jesli sie okaze awaria modulu to bedzie mnie to finansowo bardzo bolalo??;/

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam!

zauwazylem cos nowego. prosze o opinie

gdy jade i wlancze klime wszsytko ladnie chodzi i przed zgaszeniem auta wylanczam klime. ostatnio przed wylaczeniem auta zapomnialem wylanczyc klime i jak uruchomilem auto to wiadomo ze automatycznie sie wlanczyla no i zaczela buczec ( na postoju) przez chwile chlodzila pozniej grzala!, za chwile zaczelo telepac autem.

poprostu zeby wszystko chodzilo dobrze musze przed zgaszeniem auta wylaczyc klime.

Co to moze byc???

dodam ze dopiero co ja nabijalem odgrzybialem i wiadomo ten olej tez jest uzupelniony.

aha i jeszcze jak jade z klima i w trakcie jazdy nie chce juz jej uzywac to jak wylancze to z nawiewów leci nieprzyjemny zapach jakby cos gniło.

prosze o odopwiedz!

dzieki

Opublikowano

U mnie sprawa okazala sie bardzo smieszna...a wiec przed wszystkimi objawami zwiazanymi z klima wymienialem pasowke w warsztacie. I o dziwo klopoty z klima zbiegly sie z ta wymiana. Wiec po paru dniach jak chcialem sprawdzic czy wiatrak dziala, sciagnalem plastik i moim oczom ukazala sie wypieta kostaka od wiatraka. Po jej wpieciu klima dmucha ze az micho.

Jest natomiast inna sprawa, ze przy wlaczonej klimie czuc wieksze drgania w aucie - od czego to moze byc...jak wylacze klime spokoj...Dodam tez ,ze rano jak odpale auto to tez wiecej drga, jak sie rozgrzeje jest spokoj...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
witam!

zauwazylem cos nowego. prosze o opinie

gdy jade i wlancze klime wszsytko ladnie chodzi i przed zgaszeniem auta wylanczam klime. ostatnio przed wylaczeniem auta zapomnialem wylanczyc klime i jak uruchomilem auto to wiadomo ze automatycznie sie wlanczyla no i zaczela buczec ( na postoju) przez chwile chlodzila pozniej grzala!, za chwile zaczelo telepac autem.

poprostu zeby wszystko chodzilo dobrze musze przed zgaszeniem auta wylaczyc klime.

Co to moze byc???

dodam ze dopiero co ja nabijalem odgrzybialem i wiadomo ten olej tez jest uzupelniony.

aha i jeszcze jak jade z klima i w trakcie jazdy nie chce juz jej uzywac to jak wylancze to z nawiewów leci nieprzyjemny zapach jakby cos gniło.

prosze o odopwiedz!

dzieki

Kolego sprawdz czy sie wiatrak kreci...najlepiej go wyciagnij i zobacz...jak nie to bedziesz mial powod, buczenia i telepania- ja tak mialem jak mialem odlaczony i co za tym idzie nie dzialal

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

tak jak napisalem... jesli klima zostanie wlaczona po odpaleniu auta i wylaczona po jezdzie to jest wszystko w pozadku. nic sie nie dzieje

jesli przed zakonczona jazda zapomne sobie wylaczyc klime guzikiem i zgasze auto to po ponownym odpaleniu wiadomo automatycznie klima sie zalancza (bo jej wczesniej nie wylanczylem) i wtedy zaczynaja sie jaja. czyli buczenie trzesienie auta, chwilke chlodzi potem grzeje....

co do wiatraka to chlodzi bo ostatnio jak wyszedlem z auta bylo slychac jak chodzil. i to napewno ten wiatrak bo mam tylko jeden wiatrak