Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam pytanie. Nie działało mi ogrzewanie, zawiozłem auto do warsztatu. Okazało się, że wiatrak jest do wymiany. Za założenie używki ale z gwarancją skasowali mnie 500,00 zł !!! Przy okazji skasowali inspekcję i wymienili żarówkę od podświetlania włącznika świateł oraz pozycyjne 1-z przodu i 2- z tyłu. Nie wiem czy to dużo, czy mało??? Zdarli ze mnie, czy mam się przyzwyczajać do takich cen bo to BMW?

Podajcie przykładowe ceny napraw u Was. Ile i za co zapłaciliście.

Pozdrawiam

Opublikowano

Myślę że trochę z Ciebie zdarli. Sam byś to zrobił i zmieścił się w 150 PLN.

Wiatrak 100 i reszta na żarówki, inspekcję też można skasować sememu zwierając łączki (było na forum).

Ceny części są takie jak innych samochodów ale naciągają strasznie na robociznę jak słyszą BMW. Zawsze jest gadka "specjalne śrubki, specjalne mocowania, specjalne klucze potrzebne" co jest bzdurą. Tak prostego w konstrukcji i łatwego w obsłudze auta jeszcze nie miałęm. Większość czynności da się zrobić normalnymi kluczami które większość ludzi ma i uznawane są za standardowe.

Opublikowano

Nie daj sobie wciskać tzw. specjalnego kitu . Przecież Bmw nie jest zupełnie inną konstrukcją niż cała masa pojazdów poruszająca się po drogach . Zawsze zadzwoń do ASO zanim kupisz jakiś zamiennik bo często róznice w cenach są minimalne . A bajki typu to jest cięzkie do zrobienia , albo nie da się tego zrobić są najlepsze .Takiemu mechanikowi nie zawracaj głowy bo naprawi jedną rzecz a po drodze popsuje kilka.Albo mechanik potrafi naprawić albo nie i tyle. Naprawe pozostwa mechanikowi który jest w temacie . Duży procent w polsce warsztatów to wielka lipa chociaż trafiają się też spece .Nie moze być rozmowy typu : Tego się nie tyka ,bo to robiła fabryka :D

Co do kasowania inspekcji to mi kasują zawsze przy wymianie oleju i nie ma z tego powodu dodatkowych kosztów.

Jak sam się w to bawisz to :

http://www.bmwmpowerclub.com.pl/serwis/insp.htm

W e36 masz nowy typ gniazda .

Zapłaciłeś bardzo dużo jak za takie pierdoły .

Opublikowano
Ceny części są takie jak innych samochodów ale naciągają strasznie na robociznę jak słyszą BMW. Zawsze jest gadka "specjalne śrubki, specjalne mocowania, specjalne klucze potrzebne" co jest bzdurą. Tak prostego w konstrukcji i łatwego w obsłudze auta jeszcze nie miałęm. Większość czynności da się zrobić normalnymi kluczami które większość ludzi ma i uznawane są za standardowe.

Święta racja. Większość ludzi w polsce (ci którzy nie posiadają BMW) twierdzą że te samochody są drogie w eksploatacji, ciągle słysze od znajomych Będziesz Miał Wydatki, a to jest nic innego jak tylko Brednie Mi Wduszacie. Ale jeśli większość tak uważa to i tak oni postępują, kasują od nieświadomych właścicieli naszych pociech dużą kasę. A jeśli chodzi o konstrukcję to szperałem kiedyś dosyć często przy starym passacie 80r i myślałem, jak większość innych, że to jest prosty w naprawie samochód, dopuki nie sprawiłem sobie BESI.

E39 TOURING - i nic mi więcej nie potrzeba (narazie :-)
Opublikowano

Jeżeli chodzi mechanikę jestem raczej laikiem.

Wymienić amortyzatory, sprężyny, ustawić rozrząd, wymienić elementy głowicy umiałem, robiąc to pierwszy raz w życiu i mając zwykłe narzędzia. W porównaniu do Opla czy fiata, konstrukcja BMW, przynajmniej tych starszych, jest mega prosta (przynajmniej na tym etapie co ja się bawiłem) i wszędzie jest łatwy dostęp. Robiąc niektóre rzeczy samemu, można się szybko nauczyć że BHP się przydaje :). Wiem po moich lekko traumatycznych przeżyciach ;)

Opublikowano

Ja sadze ze zdarli z Cieie o wiele za duzo.

Visco na allegro sa po 200zl nowki. Moze nie podziala tyle co oryginal ale masz pewnosc ze jest sprawne i raczej w ciagu kilku lat juz go bys nie ruszyl.

No a zarowki to wiesz ile kosztuja.

Robocizny przy tym nie za wiele (do wszystkiego co ci zrobili wystarczyl klucz 32)

Pozdro