Skocz do zawartości

Nie działa tylnie oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moja wersja to invidual , wyszła na europe co świadczy nr VIN. Mam już ja 4 lata i 2 lub 3 razy czysciłem styki albo własnie od oswietlenia albo od klapy bo nie chciała sie otwierać. Nic tam nie zmieniałem . tak jest odkąd ja kupilem a mam ja już prawie 4 lata

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślisz że jeśli wersja jest individual to ma wsuwki zamiast stałych kabelków?

ale być może były jakieś serie tych elementów z innymi detalami.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ajle jak kloega wyżej pisał miał 5 wersji i wsztstkie były tak jak u niego na foto. U mnie jest inaczej

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano

Witam

Dzisiaj wreszcie udało mi się znaleźć czas żeby rozebrać listwę z oświetleniem. Moje auto to kombi, i miałem trochę grzebania, nie mogłem wyjąć listwy przez zaciski na końcach jeden się odłamał od listwy, a więc nie chciałem ryzykować z drugim i rozebrałem tylna klapę, żeby móc ścisnąć zatrzask i wypchać od tyłu... W środku wszystko skorodowane, blaszki i kabelki poodpadały, ale podstawki podobnie jak u jednego z kolegów posiadają blaszki do których wsuwa się zaciski, a więc praktycznie wymienialne, ale czy uda mi się coś takie dokupić lub ewentualnie dorobić to już nie jestem pewien. Czy komuś udało się naprawić taką usterkę, jeśli tak to jak rozwiązał problem?

Z góry dzięki za pomoc

Masz problem z DLR? Pisz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mozesz sobie sam zrobić te blaszki. Sam miałem jedna tak skorodowana ze mi sie ułamała i zrobiłem nowe z blaszki miedzianej

Sprzedam

Opublikowano

... spróbuję wykminić jakąś blaszkę...

Będę wdzięczny za informację jakiego typu żarówki należy kupić do oświetlenia tablicy.

Masz problem z DLR? Pisz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja swoja zabrałem i pokazałem jaką potrzebuje i kupiłem na zapas

Sprzedam

Opublikowano
co do dlugosci to spokojnie jakie nie kupisz takie zalozysz, sa chyba 3 rozne dlugosci i albo blaszki rozginasz na zewnatrz albo do srodka i kazda zarowka bedzie pasowac.
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak, tak, długośc nieważna, moc to już wcale, a jak dobrze powyginasz to i h7 podejdzie :mrgreen: proszę cię, po coś są chyba różnice pomiędzy żarówkami...
Opublikowano
uwazaj bo jak sie pomylisz i zamiast 38mm wsadzisz 36 to ci spali auto takie beda roznice w mocach :duh: kazda z dlugosci i tak jest oznaczona jako 12v 5w wiec nie wiem o jakich roznicach w mocach mowisz...
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja w mojej bazie danych mam na obecną chwilę tylko trzy typy tych rurkowych żarówek, są to c5w, c10w o tym samym wyglądzie, oraz c21w, wyraźnie spuchnięta, wiem, że ta krótsza to również 5w ale ta dłuższa to już na pewno tylko 10w, zresztą - nie o to mi chodzi!- w jakim celu kombinowac, doginac blaszki itd? jeżeli nie mieszkasz na kubie lub nie utknąłeś kilometr pod ziemią i od zapalenia tej żarówki zależy twoje życie, to po co, skoro jest ta jedna, właściwa, ogólnie dostępna? chodziło mi raczej o podejście, sposób myślenia, ale widzę że po próżnicy klepię bo to nie trafia - kolego, bez obrazy, ale nie chciałbym twojego auta, choc chcę każdą beemkę jaką widzę :) z takim podejściem mógłbym podczas serwisu trafic na np; hamulce od omegi b...
Opublikowano

chodzi o to ze to pierdoła :) malutka żarówka i jak ktos nie znajdzie odpowiedniego rozmiaru, czy moze po prostu nie wie jaki wymiar ma miec to jaki nie kupi to bedzie dzialac bez zadnego problemu, jak wieksza to ciasniej wejdzie, jak mniejsza to trzeba poprawic blaszki o cale 2mm to naprawde ingerencja wielka nie jest :)

rozumiem ze BMW ale nie mozna dac sie zwariowac i trzymac sztywno wytycznych z BMW. Zarówke do tylnej pozycji pilowalem bolec bo nigdzie nie moglem znalezc asymetrycznej 5w i co to tez jest niezgodne pewnie z instrukcja.

szukam
  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam was. U mnie nie świeciły się obie żarówki bo .... plastik był tak skruszały że aż druty się porozrywały i była dziura na grubość kciuka, więc nie ma bata by prąd doszedł do tych blaszek, których w sumie też nie było, więc nie ma jak zamontować żarówki :D Otwieranie klapy z tej listwy działało wbrew pozorom. Ok, kupiłem nową używkę, zamontowałem i co? To samo, nie świecą się obie żarówki (żarówki testowane - są ok). Otwieranie klapy z listwy działa, żarówki nie.

Ktoś coś poradzi? Mam 14 dni gwarancji rozruchowej, więc w tym czasie bym chciał ogarnąć co jest nie tak.

Opublikowano

Sprawdź czy dochodzi napięcie do kostki. Jeśli nie to mogą być załamane przewody w klapie.

Ewentualnie może być uszkodzony moduł świateł.

U mnie cały czas jest napięcie 12V na środkowym pinie w kostce, nawet przy wyłączonym zapłonie. Najciekawsze jest to że po włożeniu żarówki napięcie zanika i nie świeci, więc myślę że mam uszkodzony moduł.

Opublikowano

Ok, sprawdziłem i tak:

Kostka wychodząca z auta, na wyłączonym silniku, pin 2 (środkowy) ma napięcie 10V (pewnie jest więcej bo czasami podskakiwało ale do zaśniedziałego miejsca przykładałem)

Pin 3 (ten po lewej) nie ma żadnego napięcia

Pin 1 (ten po prawej) ma około 2 - 5V

Jak podłączyłem nową listwę to na środkowym pinie nie ma żadnego napięcia xD

Podłączyłem starą listwę i napięcie na środkowym pinie w kostce jest, no ale.... nie ma jak prąd dojść do żarówek bo blaszek nie ma i kable są wyżarte.

Wymienię chyba kostki ze starej do nowej listwy i powinno banglać.

Opublikowano

Ale tą nową listwę podłączyłeś z żarówkami czy bez? bo jeśli z żarówkami i zanika napięcie to masz ten sam przypadek co ja. Prawdopodobnie uszkodzony moduł świateł.

Sprawdź jeszcze czy jest napięcie przy wyłączonym zapłonie i wyłączonych światłach.

Opublikowano
o, właśnie sprawdziłem i mam tak samo. Bez żarówek jest napięcie na włączonych światłach 11V (bez nie). Wsadzam zarówki i 0V jest
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to jeszcze sprawdź stały punkt programu, czyli przewody w przelotce pomiędzy klapą a karoserią :mrgreen:
Opublikowano
o, właśnie sprawdziłem i mam tak samo. Bez żarówek jest napięcie na włączonych światłach 11V (bez nie). Wsadzam zarówki i 0V jest

właśnie sprawdź jeszcze przewody między klapą a karoserią

Ja sprawdzałem przewody i były przetarte, ale już są ok, a nadal mam taki objaw. Tylko u mnie nawet przy wyłączonych światłach jest napięcie

Opublikowano

hmmm żebym dobrze wiedział:

LISTWA <--------> Kostka LISTWY + Kostka WIĄZKA Z BAGAŻNIKA <------------> Biała kostka pod tapicerką klapy bagażnika.

Mówisz o tym odcinku kostka wiązki z bagażnika do białej kostki pod tapicerką?

Opublikowano

nie. Tak a propo to mówię o sytuacji w sedanie. nie wiem jak jest w np w kombi, coupe.

W sedanie jest taki czarny peszel łączący klapę z karoserią (przy zawiasie). To tam.