Skocz do zawartości

E65 730d wymiana termostatu głównego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przed tygodniem byłem w serwisie na wymianie kolektorów oraz termostatu agr.

Podglądająć w ukrytym menu da sie zauwazyc,że auto przy minimalnym obciażeniu ciut za długo osiaga temerature 88stopni. Co gorsze przy dużym obciązeniu wskakuje chwilami nawet 96-100stopni. Po niedługim czasie jest oczywiście zbijana przez wentylator. Według mojej wiedzy osiąganie tak wysokiej temperatury swiadczy np o uszkodzeniu termostatu,ktory sie nie domyka,gorzej nie otwiera sie całkowicie i dławi przepływ.

ASO nawet nie zaproponowało mi wymiana termostatu głownego. Jedynie wymienili ten od agru.

Mam chwile wolnego i che wymienić go we własnym zakresie. Termostat kupie ori z serwisu.

Zdjęlem zewnetrzna plastikowa obudowe silnika oraz maskownice plastikowa chłodnicy. Co dalej? Jeszcze go nawet nie widac. Wydaje mi sie,że trzeba wymontowac obudowe wentylatora oraz wentylator. Pierwsze pytanie zatem:jak sie odkreca wentylator? Czy wystarczy odkrecic tą duża srobe wychodzaca od koła pasowego i wentylator schodzi?

Potem demontaz chłoniczki agr wraz termostatem agr,odłaczenie przewodów. Czy po zdjeciu wyzej wymienonych elementów uzyskam pełen dostep do głownego termostatu?

Czy ktoś z Was wymieniał termo? Proszę o wskazówki.

Pozdrawiam.

P.S. Czy może ktoś z posiadaczy 3.0diesla podejrzec w ukryty menu w jakim przedziale oscyluje temperatura w zalezności od stylu jazdy.

Tomek
Opublikowano
Maly błąd - przepraszam miałem dwa otwarte okna ;)
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Sprawność cieplna każdego silnika jest silnie uzależniona od jego temperatury- im wyższa temperatura silnika tym sprawność wyższa (niższe zużycie paliwa). Z tego powodu nowoczesne silniki zaprojektowane są w taki sposób,żeby mogły pracować w temperaturach będących na granicy wrzenia płynu w układzie chłodzenia.

Obecnie standardem jest już ,ze silniki pracują w temperaturze w granicach 100-105 st C.Tak jest też w BMW. Biada więc tym ,którzy myślą ,ze ubytki płynu można uzupełniać wodą,albo wlać płyn inny od zalecanego. Wysoka temperatura w połączeniu z aluminium (silnik) oraz agresywnym chemicznie płynem w układzie chłodzenia to 100% pewności ,że wystąpi bardzo kosztowna awaria silnika.

Opublikowano

Jednak M57 to nie benzyna i w tym silniku termostat ma pełne otwarcie przy 88C więc temperatura w trakcie normalnej jazdy nie powinna przekraczać 90C.

Możliwe, że Twój termostat jest cały czas lekko uchylony dlatego długo się nagrzewa a potem przegrzewa. Dla optymalnej pracy układu powinieneś też umyć chłodnice karcherem.

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
  • Autor

Oba termostaty wymienione. Autko szybko sie nagrzewa. Przy ostrym bucie chwilami dochodzi nawet do ok 97stopni. Przewaznie oscyluje 90stopni.

Jak jest u Was?

Tomek
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Oba termostaty wymienione. Autko szybko sie nagrzewa. Przy ostrym bucie chwilami dochodzi nawet do ok 97stopni. Przewaznie oscyluje 90stopni.

Jak jest u Was?

Przy wskazowkowych deskach w starszych modelach, jesli temperatura sie zwieksza podczas jazdy, to do pewnego stopnia wskazowka ani drgnie. Nie wiem niestety jaki moment w dieslu jest krytyczny. W benzynie tez mialem temperatury od 88 do 100+ stopni.

Jesli komp nie krzyczy ze jest cieplo, to raczej nie szukal bym dziury w calym.