Skocz do zawartości

e60 zaparowana brewka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem jak w temacie. W lewej lampie zaparowała mi sama brewka oraz lewy halogen zderzak m-pakiet.

Jest sposob jakis oporcz kupna nowej lampy? :norty:

Już probowałem suszarką ale nic nie daje, nie ma żadnego odpowietrzacza do brewki, jest tylko do lampy. Zresztą widziałem już nie jedną e60 z takim samym problemem...

Myślałem nad minimalnym rozwierceniem wysuszeniem suszarką i zaklejeniem tej minimalnej dziurki, co wy na to???

Co do halogenu jak by ktoś mógł to niech porzuci pomysł.

Pozdrawiam! :cool2:

Opublikowano
mam ten sam problem obydwie brewki mi parują ,ale słyszałem że lampy są nie rozbieralne ,
Opublikowano
Nie ma innego wyjścia jak podmiana brewki na nową. Istnieje jeszcze możliwość uszczelnienia ale jeśli się to uda to i tak będzie krótkotrwale.
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
  • Autor

Hmm brewki miałeś kolego na mysli chyba cała lampe;P

A dajmy na to ze zalatwiłbym sobie od poliftowej komplet, musze cos zmieniac w module swiateł itd czy beda smigac poprostu PLUG AND PLAY ?:)

Chodzi mi po glowie jeszcze to rozwiercenie, bo bardzo mnie irytuje to zaparowanie...

Opublikowano

Mea Culpa -> przyjmuję na klatę chodziło o lampę ;)

Aczkolwiek na forum BMW 5-series - jest DIY - chłopcy rozdziewiczają lampę od góry i zmieniają diody na inny kolor zatem idzie ją odparować.

Ja swoją rozwierciłem ale musisz pamiętać że trzeba to zrobić tak aby w żaden sposób woda się do niej nie dostawała ani na postoju ani podczas jazdy (zawirowania powietrza i wprowadzanie wody w szczeliny)- znalazłem takie miejsce ale efekt jest następujący: bardzo słabe odparowanie - para nadal się skrapla a kiedy już jest dobrze zawsze pojawia się deszcz i ciągnie wilgoć :) i tak w kółko. Do tego polecam może u ciebie się uda przedmuchanie sprężonym powietrzem.

Podmiana lamp: zależy z którego roku masz auto bo może się okazać że moduł świateł będziesz potrzebował.

Opublikowano
  • Autor

No ja mam przed liftem 2003r.

Masz moze foty ze swojego zabiegu przewiercania ? Chodzi mi o konkretne miejsce no i druga sprawa to co zrobiles poźniej z ta szczeliną?

Narazie bym sprobował taki myk pozniej jak bedzie kasa to wymienie na poliftowe bo to i tak w planach miałem:P

Pzdr! :cool2:

Opublikowano

To było ZBYT spontaniczne by pamiętać o fotkach - siedziałem na ogrodzie i brat stwierdził że ...ujowo wygląda ta brewka zaparowana (zdążyłem się przyzwyczaić). Poszedł do garażu i przyniósł wiertarkę (w zasadzie wkrętarkę) z małym wiertłem - zastanowiliśmy się gdzie i voilla ;) sprzęt poszedł do użycia a co mi tam to tylko samochód. Poniżej zdjęcie poglądowe (nie moje - zapożyczone z alledrogo):

- kolor biały miejsce gdzie wierciliśmy - około 0,5cm od górnej krawędzi pod lekkim skosem by ewentualna woda opadowa spod uszczelki nie wpływała do środka. SZCZELINY nie zaklejałem gdyż chciałem póki ciepło jeździć aby odparowywało w miarę temp.

- kolor czerwony - osłonka z uszczelką która należy ściągnąć zanim dokonasz przewrotu ;)

Dlaczego tam wierciłem:

- z przodu zrezygnowałem ale byłoby najlepiej bo woda miała by "splływ" ale istnieje ryzyko że będzie się lać na klosze od wewnątrz pokapie na soczewkę i coś jeszcze popali.

- od góry i przy krawędziach zachodzi prawdopodobieństwo że podczas jazdy lub na postoju gdy pada deszcz woda będzie wchodzić i narobi jeszcze więcej syfu.

Padło na to:

http://img837.imageshack.us/img837/6042/17233210723.jpg

Obejrzałem swoją jeszcze raz i mniej więcej 3/4 wody odparowało - muszę to częściej traktować sprężonym powietrzem

Opublikowano
  • Autor

Dzieki kolego! :norty:

Pod skosem od dołu w gore tak? czy na odwrót?

Jak wywierce i suszarką da rade?

Mam na placu tira i sprezone powietrze w razie czego :lol:

Wyjme ją w sobote bo u mnie pada codziennie ostatnio a musi byc ciepło na taki zabieg :cool2:

Opublikowano
Pod skosem, od dolu w gore, zeby woda nie naleciala.
Raz BMW, zawsze BMW.
Opublikowano
Dokładnie tak - tyle że w tym miejscu trzeba dobrze przypatrzeć się ponieważ na tej "wysokości" jest podwójna warstwa tworzywa więc skod nie może być zbyt "ostry" - raczej łagodny ale jak wspomniane zostało z dołu do góry.
Opublikowano
  • Autor
Nom ale gdzie chciałbys upchnąć tak ową "wkładke"???
Opublikowano

Chyba ta wkładkę to sobie można upchnąć..... nie będę mówił brzydko gdzie... zamiast w lampie ;)

A na poważnie - brewka jest hermetycznie oddzielona od pozostałej części lampy więc nie widzę możliwości ani sensu wkładania tego gdziekolwiek.Dlaczego tak twierdzę - bo u mnie dosłowni stała woda (skroplona para) i nie potrafiła znaleźć ujścia.

Przez mikropęknięcia na krawędziach lampy taka wkładka nie wyciągnie ani 5% , a poza tym gdzie niby ją zamontować na lampie ;) ??

Opublikowano

nie to nie.... to możecie sobie lampy wsadzić w ...... :wink: :wink:

Kiedyś SERWISowym sposobem (bodajże Hondy) na zaparowane lampy były takie wkładki/woreczki wyciągające wilgoć - a ile by to dało to nie mam pojęcia bo nie próbowałem bo nie mam tego problemu!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Siemanko.

Udało mi sie odparować 3/4 lampy :norty:

Ale zeszło mi sie z tym długo , musiałem przewiercic tam gdzie pokazywałes i mniej wiecej na środku.

Odrazu inaczej wygląda. Mając juz lampe na wierzchu jutro pofatyguje sie po ringi bo nie swieci mi jeden.

Moze polecicie które z allegro sa godne uwagi??? Chciałbym jakies z tej serii białych markerów czy jakoś tak...

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

no ja bym chyba takiej partyzantki ie odważył się zrobić :roll: :roll: :roll:

ale jak już nic do stracenia labo zaparowana i wymiana na nową to może czemu nie :twisted: :twisted: :twisted:

------- /// M ---------
Opublikowano
  • Autor

Hehe co miałem do stracenia jak parowała prze chuk... Teraz jest prawie idealnie ...

Dobra wracając do ringów ledowych, które z allegro polecacie??? bo jutro chce jechac do wwa i kupic bo chce załozyc lampy gdyz potzrebuje samochodu:)

Opublikowano
Nic nie pozostało do stracenia... ważne że efekt jest lepszy :)
Opublikowano
A ja zamiast wiercić ,wymontowalem tą brewkę ,wycina się spokojnie nożykiem i wychodzi ,nawet dosyć łatwo,wytarłem do sucha i zastanawiam się czy wcisnąć brewkę z powrotem na silikon czy klej do szyb ,poczekam do jutro może ktoś podpowie
Opublikowano

tego to bym się nie podjął ;)

Postawiłem brykę na pełnym słońcu (zazwyczaj w dzień stoję w garażu) i voilla ponad 90% odparowało :) Nie jest źle - i wcale wywiercenie nie jest zbytnio widoczne - trzeba się mocno wpatrzyć.

Opublikowano
  • Autor

U mnie wywiercanie w 2 miejscach praktycznie nie widoczne.

Ma sie fach w ręku hahaha :norty:

Opublikowano
zakleiłem silikonem ,z zewnątrz nie widać ingerencji z tyłu troszkę trzeba usunąć jak wyschnie ,ale umyłem dziś auto i jest dobrze ,za to ta druga nie robiona troszkę zaparowała ale w słońcu odparowała, poczekam trochę i jak ta rozmontowana wytrzyma to biorę się za drugą ,swoją drogą te parowanie to nagminna wada e 60 ,
  • 4 lata później...
Opublikowano
Odświeżę temat. Ma ktos jakieś zdjęcie gdzie te otworki można wykonać? Mam sporo wody w brewce....chociaż zaznaczcie miejsce w ktorym wykonać te dziurki ;) na jakimś zdjęciu z neta.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Jeśli nie ma innego sposobu na odparowanie brewki to też poproszę o dokładne miejsce na wiercenie otworu.

Bez wyjmowania reflektora?

• 3 miesiące temu...