Skocz do zawartości

e39 3.0d 99r automat gasnie przy przyspieszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!Koledzy mam maly problem mianowicie przy przyspieszaniu samochod mi gasnie i ciezko odpala.Raz odpala za pierwszym raz za 4 razem.traci moc i gasnie.tydzien temu zapalila mi sie kontrola zolta zebatka z wykrzyknikiem i zgasla ale to juz jestem umuwiony na wymiane oleju bo od tego trzeba zaczac.Co to moze byc?????Dzieki za info
Opublikowano

Pierwsze co powinieneś zrobić to podłączenie pod kompa i odczytanie błędów, bo inaczej można tak wymieniać różne części bez końca.

Może to wina pompy progowej dającej za niskie ciśnienie, a może regulator ciśnienia, a może czujnik położenia wału itd itp

Podłącz pod kompa i będzie wszystko wiadomo.

Opublikowano
a jesli ktos mial podobny przypadek lub wie o co chodzi to prosilbym o info bo pod kompa dopiero jutro wieczorem moge podjechac
Opublikowano
bylem u paru mechanikow wiekszosc jak zwykle nie miala czasu ale wszyscy stawiaja na pompke paliwa w baku albo ta pompke w progu.Ogolnie samochod ciezko odpala i jak sie zalaczy zaplon to tak klekocze/syczy w tylnim lewym kole wlasnie tak jakby jakas pompka i jak w koncu odpali za drugim razem to widac jak w wezyku ktory prowadzi od filtra paliwa idzie duzo powietrza i ropy moze to wlasnie przez ta pompke i dlatego jak da mu sie w pedal nie daje tyle paliwa ile powinien dostac.Zgadza sie ktos ze mna ze moze to byc wlasnie to??????????????
Opublikowano

Jeśli masz taką możliwość sprawdź jakie ciśnienie daje pompa progowa, jeśli poniżej 3,6 bara to jest do wymiany.

Jak znam życie to ona będzie prawdopodobnie przyczyną, po 12 latach użytkowania ma prawo się "skończyć" :wink:

Napisz jeszcze kolego czy to się dzieje kiedy masz mniejszą ilość paliwa w baku, czy nie ma to znaczenia czy jest np. pół zbiornika czy rezerwa :?:

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
Mialem 15 litrow i raz bylo dobrze a raz zle.teraz wlalem az do 30 i jest dobrze.ale Bylem pok kompem i jednak to jest pompa progowa daje za malo bara czy jakos tak wiem ze jest napewno mniej niz 3.4 cos takiego mi mowili.Ale mam dobry i tani sklep gdzie dostane taka pompe progowa BOSHA za 490 zl:)wiec chyba nie najgorzej.ale i tak Dzieki za info:)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
No i z znow mam problem...wymienile ta pompe rogowa i jk jest malo paliwa daje u opor a on asnie co to moze byc????

wymieliles jak pisales na bosha czy jakas inna?jezeli gasnie lyb przerywa ponizej 1 blitrow to pompa w baku a nie progowa :duh:

Opublikowano
No i z znow mam problem...wymienile ta pompe rogowa i jk jest malo paliwa daje u opor a on asnie co to moze byc????

wymieliles ta progowke jak pisales na bosha czy jakas inna?jezeli gasnie lub przerywa ponizej 15 litrow to pompa w baku a nie progowa :duh:

Opublikowano
Witam miałem podobny problem i jeśli gaśnie, nie chce odpalać poniżej lub około 20 litrów w baku to na bank pompa w baku szwankuje , nie przelewa między komorami w baku i po prostu nie daje paliwa do pompy podprogowej . Moja pompa podprogowa była w tak złym stanie ze dawała 2,5 bara i silnik odpalał tylko nie miał mocy
Opublikowano
No wlasnie zdarzyło mi sie to dwa razy to samo,tzn.mialem ok.15-20 litrow paliwa i przy przyspieszaniu silnik zgasl,ale odpalil zaraz normalnie.Czyli czeka mnie wymiana pompy w baku buuuuu.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Koledzy temat wałkowany ale jedno zjawisko mi nie daje spokoju. Oczywiście mam problem 15 litrów, ale starałem się nie przekraczać tej magicznej liczby i można było śmigać. Dziś odpalam auto, w baku ok 30l i ni chu chu, wężyk paliwa pusty przy filtrze, więc zapłon czekam aż napompuje i odpala, ale jak zgaszę to zaraz pojawia się powietrze w wężyku. Znowu zapłon, napompuje i jest git. Dziś pierwszy raz mi zgasła przy pedale w podłodze, więc już sam nie wiem czy to pompa w baku czy progówka, a może obydwie. Niestety nie mogę się INPĄ połączyć z silnikiem (tylko), może kabelek lichy. Dajcie znać na co wskazują objawy bo robiłem ostatnio zawiechę i na razie cinko z kasą a tu ciągle coś.