Skocz do zawartości

Uszkodzenia opon (nie ROF) - wasze doświadczenie

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Witajcie,

Zastanawiam się, czy jak mając opony nie ROF nie obawiacie się jeździć bez 'zapasu'?

Z tego co słyszałem zestawy naprawcze są w 9 na 10 przypadku do bani albo rozmiar uszkodzenia nie pozwala załatać nimi dziury.

Jak sobie radzicie?

No chyba nie wozicie ze sobą w bagażniku dodatkowego koła :P ?

P.S. Czy w X3 jest standardowo jakiś zestaw naprawczy?

Opublikowano

wszysto co opisałeś i tak wg mnie jest lepsze niż jazda na oponach ROF...

w moim przypadku:

- auto kupiłem w 2010r, na 5 lat otrzymałem w standrdzie od BMW pakiet assistance, jak jest awaria, dzwonię na wskazany nr, konsultant weryfikuje dane i jest wysyłana laweta, które wiezie mnie do wulkanizatora, pakiet obejmuje całą Europę...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Moderatorzy
Opublikowano
wszysto co opisałeś i tak wg mnie jest lepsze niż jazda na oponach ROF...

w moim przypadku:

- auto kupiłem w 2010r, na 5 lat otrzymałem w standrdzie od BMW pakiet assistance, jak jest awaria, dzwonię na wskazany nr, konsultant weryfikuje dane i jest wysyłana laweta, które wiezie mnie do wulkanizatora, pakiet obejmuje całą Europę...

Rozumiem, że pakiet assistance dostałeś jako dodatek? Nie jako część pakietu BMW Service Inclusive? I że, dostałeś samochód od razu na oponach nie ROF?

Opublikowano

- assistance dostałem jako pakiet,

- jak kupowałem na początku 2010 to pakietu sewisu jeszcze nie było, wszedł jakiś miesiąc po moim zakupie, w moim przypadku jakby był to i tak bym z niego zrezygnował z opcją zwrotu kasy,

- auto odebrałem na oponach ROF, nie było możliwe odebranie auta na oponach NIE ROF, z racji, że to było już moje 3 auto na takich oponach więc wiedziałem czego się spodziewać :mad2: :mad2: ... próbnie pojeździłem z miesiąc aby zobaczyć czy może coś się zmieniło na "+", nic się nie zmieniło :mrgreen: , kupiłem więc opony NIE ROF a opony ROF "zmieliłem" w jeden dzień na Słomczynie...

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano

ROF czy powino byc RFT?

Ja niestety jezdze na RFT i czuje sie jakbym mial fele co najmniej 20" - strasznie twaro sie jezdzi.Kolejne kupie zwykle i dokupie kolo dojazdowe - chyba najlepsza opcja bo nei zamierzam przy kazdej gumie czekac na lawete ;)

Opublikowano
ROF czy powino byc RFT?

Ja niestety jezdze na RFT i czuje sie jakbym mial fele co najmniej 20" - strasznie twaro sie jezdzi.Kolejne kupie zwykle i dokupie kolo dojazdowe - chyba najlepsza opcja bo nei zamierzam przy kazdej gumie czekac na lawete ;)

RFT jako run-flat tire.

Ja mam 18-stki RFT na e92 ze sportowym zawieszeniem i wcale zadowolony nie jestem. Niestety, duzego wyboru nie mam - bagaznik jest potrzebny a miejsca pod spodem na dojazdowke nie ma...

Na Bimmerfescie jest naprawde kultowy watek pt. "pothole explosions", w ktorych subiektywnie wypowiadaja sie uzytkownicy RFT. Polecam lekture!

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

oznaczeń jest dużo: ROF, RSC, RFT...

najacześciej przyjęte jest ROF...

w serii "1" miałem dojazdówkę a gumę złapałem 1 raz przez 30 miesięcy, więc w następnych dojazdówkę odpuściłem...

tego typu zdarzenie na chilę obecną mam raz na 1 rok czyli raz na 40tys. km, w takim przypadku dla mnie lepszą opcją jest poczekanie 1h na lawetę...

a co do zalet/wad to każdy ma swoje racje, nie neguję zwolenników ROF choć ja jestem przeciwnikiem tego typu ogumienia...

było:

Opublikowano
oznaczeń jest dużo: ROF, RSC, RFT...

najacześciej przyjęte jest ROF...

.

Pytanie dlaczego ROF? Choc moze czegos nie wiem.Przynajmniej jest to skrot nieoficjalny.Jak dandanio napisal Run Flat Tyre to jest poprawne nazwenictwo - ale to szczegoly.Ja na dojazdowke miejsce mam w bagazniku, przynajmniej wydaje mi sie,ze tam wejdzie.

Opublikowano

ROF - RunOnFlat (przypuszczalnie nomenklatura GB)

RFT - RunFlatTire (Nomenklatura USA), w zasadzie na wszystkich amerykansko-angielskich stronach poswieconych BMW, na ktorych ja sie udzielam, RFT jest uzywane do nazwania opon z technologia run-flat.

Zreszta, nawet na bmwusa.com w opisie kazdego modelu, pod Features & Specs: (na przyklad) V Spoke (Style 360) light alloy wheels, 16 x 7.0 and 205/55 run-flat all-season tires

To tyle w kwestii formalnej. :)

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

kolejne z pamiętanych to: R/F (analogia od RFT) oraz SSR (SELF SUPPORING RUNFLAT) te oznaczenie uzywa na 100% Conti...

oznaczeń jest pełno ale zawsze są te same "-":

- gorszy komfort,

- gorsze osiągi (opna dużo cięższa),

- gorsze czucie auta na złych nawierzchniach,

- ....

a z małych "-":

- mniejsza dostępność,

- mniejszy wybór modeli,

- wyższa cena,

- ....

najwiekszym "+" jest:

- bezpieczeństwo :cool2: :cool2: ,

...jak się decydujesz na dojazdówkę to trzeba mieć jeszcze klucz i podnośnik, które też w "popielniczce" się nie zmieszczą...

dla mnie opcja dla jazdy bez ROF to tylko "assistance"...

było:

• 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie wiem jak w X3, ale w X5 dojazdowka jest opcja; niestety jest to jedyna opcja, ktorej nie wybralem (przez przeoczenie) i bardzo zaluje - BMW leci sobie w kulki: przy konfigurowaniu samochodu dojazdowka kosztuje 150 USD, po odbiorze samochodu mozna to samo kupic za 500-600 USD...

dojazdowka przydaje sie rowniez przy RFT - niestety obiegowa opinia, ze na RFT mozna sobie pojechac iles tam kilometorow jest mydleniem oczu, taka jazda moze slono kosztowac, gdyz RFT czesto uszkadzaja sie przy jezdzie bez powietrza w sposob unimozliwiajcy dalsza eksploatacje

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• Moderatorzy
Opublikowano
nie wiem jak w X3, ale w X5 dojazdowka jest opcja; niestety jest to jedyna opcja, ktorej nie wybralem (przez przeoczenie) i bardzo zaluje - BMW leci sobie w kulki: przy konfigurowaniu samochodu dojazdowka kosztuje 150 USD, po odbiorze samochodu mozna to samo kupic za 500-600 USD...

dojazdowka przydaje sie rowniez przy RFT - niestety obiegowa opinia, ze na RFT mozna sobie pojechac iles tam kilometorow jest mydleniem oczu, taka jazda moze slono kosztowac, gdyz RFT czesto uszkadzaja sie przy jezdzie bez powietrza w sposob unimozliwiajcy dalsza eksploatacje

Żadna nowość... BMW ma taką chorą politykę, albo nie możesz zamówić czegoś bo się nie da (a nieautoryzowane zakłady potrafią Ci to dostarczyć i zamontować), albo zabijają polityką cenową.... zamontowanie siatki oddzielającej przestrzeń bagażową od pasażerskiej za 3k+ PLN :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
rozumiem, ze za 3k zl zmieniaja m.in. podsufitke?

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Do tych co tak narzekaja na opony RTF - czy macie na wyposazeniu swojej X3 system Dynamic Damper Control ?