Skocz do zawartości

E30 ścina opone

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio zauważyłem, że na prawej tylnej oponie od strony środka samochodu widac druty, myślałem, że jest to wina zbnieżności, wymieniłem opone i pojechałem ją ustawic. Jak sie okazało w tym zawieszeniu z tyłu zbieżności sie nie ustawia. Dodam tylko, że ostatnio zaczeło cos chuczec myślałem że to łożysko w kole ale nie mogę ustalic w którym, napewno w tylnim, chuczenie to nasila sie na zakretach w lewo, a nie słychac go na zakretach w prawo, co może byc przyczyną tych przypadłości??
Opublikowano

czyli dwa problemy:

1. chuczenie

2. zbieżność

co do pierwszego tematu - chuczenia - jeśli jakiś ruch się pojawia w kole to łożysko na pewno. Albo zużyte, albo nie siedzi porządnie. To łatwo sprawdzić, bo jak podniesiesz samochód, to koło będzie do środka i na zewnątrz chodzi. Dźwięki prawdopodobnie spowodowane tym, że przy hamulcach metal o metal cię ociera kiedy oś porusza się do środka czy na zewnątrz. Luzy w zawieszeniu rzadko są aż takie, że koło zaczyna czegoś dotykać.

Z tą zbieżnością tak jest niestety. Nie ma regulacji. Mało tego, jeśli coś jest krzywe, to może być w pionie lub w poziomie! Ma być dobrze - jest dobrze dopóki wszystkie elementy są proste i gumowe elementy sprawne. Najlepiej, żeby ktoś kto na prawdę się zna popatrzył i określił co jest krzywe. Jeśli nie zdefiniujesz przyczyny, to nastąpi wymiana tego i tam tego .... a może czegoś tam jeszcze.....

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
skręt w lewo -dociążasz prawe łożyska i huczą w twoim przypadku będzie najprawdopodobniej prawe tylne a co do cięcia opon to sprawdź sprężyny czy nie stoi krzywo, czy nie jest obniżona, czy tulejki na wahaczu i belce całe jak całe to niestety szukaj krzywej belki albo wahacza...
Opublikowano
  • Autor
Nie stoi krzywo i nie jest obniżona, koło jest minimalnie podgięte, ale to chyba wina szerokich opon , bo są założone 205, tak że pewnie to belka albo wahacz.
Opublikowano

Nie musi stać krzywo w pionie. Wystarczy, że koło próbuje "skrecać" na zewnątrz i taki sam efekt będzie. Taki efekt jakby jechać do przodu z kołami skręconymi w prawo lub lewo.

Ten efekt może nie być widoczny na postoju. Znam przypadki kiedy dopiero podczas jazdy lub przyśpieszania koło ucieka na zewnątrz.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
  • Autor
Chyba bede musial podjechac do kogoś z głową na karku żeby to ocenił bo samemu nie uda mi się dojsc o co chodzi.