Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam czy mogę dolać płynu hamulcowego do E90 o nazwie DOT 4? Nie wiem jaki jest oryginalny czy mogę go pomieszać? Pozdrawiam
Opublikowano

- płyny są mieszalne,

- płyn (cały) nalezy wymieniać co 2 lata,

- dolewając trzeba uważać aby "nie kapło" bo jest mocno żrący (wypali lakier),

- płyn wg zbiorniczka powinnien być na środku ponieważ w zalezności od zużycia klcoków tłoczki wystają coraz bardziej, jak wymienisz klocki przy pełnym zbironiczku to tłoczki się cofną i płynu będzie za dużo...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Dzięki, właśnie dolałem tego płynu do pełna tzn do maximum... Chyba nic sie nie stanie? Czy zlać trochę?
Opublikowano
Dzięki, właśnie dolałem tego płynu do pełna tzn do maximum... Chyba nic sie nie stanie? Czy zlać trochę?

no jak będziesz wymieniał klocki i wsadzisz świeże grubasy to tłoczki bedą musiały się cofnać a co za tym idzie podniesie się poziom płynu w zbiorniczku. Zeby nie było za dużo

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Witaj.

Na korku czasem nie masz napisu jaki powinien iść?

Choć dla spokojności powiem Ci że śmiało możesz dolać Dot4 nic się nie stanie. Jeśli chciałbyś wymienić płyn wtedy musiałbyś kupić Dot4 do ESP.

Pozdrowienia.

a jaki to jest DOT 4 do ESP?

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
a jaka jest różnica tego specjalnego do ESP? DOT 4 sie nie nada?

Opublikowano
Ciekawe zjawisko DOT 4 do esp, DOT 4 to DOT 4 koniec kropka, to niedługo wymyślą olej do silnika do samochodów z hakiem albo jeżdzących na światłach :mrgreen:
Opublikowano

Niekoniecznie...tak, jak z olejami. Dwa oleje o właściwościach 5W40 niekoniecznie są takie same i warte tych samych pieniędzy. DOT4 może mieć różną temperaturę wrzenia i różny punkt wrzenia, mogą mieć różną lepkość. Dla większości aut i klientów różnice niedostrzegalne na pierwszy rzut oka, ale różnicę zobaczysz przy agresywnej jeździe, w górach, w wysokich i niskich temperaturach itd.

Jakość płynu to nie tylko sprawne hamulce. Również działanie układów typu ABS czy DSP oraz ASB

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano
DOT 4 nadaje sie do ukladów hamulcowych z ABS a co za tym idzie z ESP, więc nie ma tu co kombinowac. A temp wrzenia to zupełnie inna sprawa

Opublikowano
DOT 4 nadaje sie do ukladów hamulcowych z ABS a co za tym idzie z ESP, więc nie ma tu co kombinowac. A temp wrzenia to zupełnie inna sprawa

Nie napisałem, że się nie nadaje, ale że jeden nadaje się, drugi nadaje się lepiej.

Pozdrawiam

Jacek