Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kilka dni temu zrobilem program w swojej trojce (320d 177km) i tuner zasugerowal, ze warto byloby pomyslec o montazu wydajniejszego intercoolera.

Czy ktos z Was przerabial juz temat montazu IC z modelu 335d do 320d ?

wiaze sie to z jakas wieksza "rzezba" ? czy raczej p&p ?

z gory dzieki za merytoryczne odpowiedzi

pzdr

Opublikowano

nie wiem jak ceny IC od Alpiny ale z 335d mozna kupic za naprawde niewielkie pieniadze.

wyszlo 215/432 Nm byl nawet wyzej ale troche ograniczyl z uwagi na temperature

w poprzednim aucie wymiana IC na wydajniejszy w analogicznej sytuacji przyniosla odczuwalny rezultat, zwlaszcza latem

Opublikowano
tzn wiesz ja nie mówię nie , tylko doradzam ten od alpiny d3 bo jest bez przeróbek nie wiem jak z tym od 330d musisz sprawdzić oba w realoem czy są inne złącza a tu ci powiem że w tym od 335d na pewno są inne bo mi raz zwierzak przegryzł właśnie jedną rurkę od turbo która idzie do intercoolera no i ta z 330d jest inna i ma inne wymiary złącza tak że myślę że ta z 335d też może być inna lub taka jak w 330d , sprawdź pw.
Opublikowano

320d i 330d i prawdopodobnie 335d mają ten sam mały intercooler, różnią się tylko sposobem mocowania i wyprowadzenia przewodów...

nie ma sensu zmieniac coolerka, przy dobrym nadmuchu na hamowni masz max 55st w intercolerze, na trasie znacznie mniej ze względu na "niemożliwość" zasymulowania strugi wiatru o odpowiedniej prękości

p.s.

u siebie na hamowni mam wentylator o zmierzonej prędkości wiatru ok 1m od wentylatora 154km/h i temp w trakcie pomiaru nie przekracza 55st C

z resztą tak jak napisał marks nie ma sensu kręcić więcej bo zaraz albo sprzęgło albo dwumas powie dość a różnicy 10KM nie wyczujesz

• 4 lata później...