Skocz do zawartości

wyciek oleju najprawdopodobniej z filtra oleju bmw 520

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od pewnego momentu w mojej e34 520 silnik m50 zaczol kapac olej. zauwazylem ze zbiera sie on w okolicach filtra oleju, lecz nie z pod pokrywy filtra lecz z mocowania do bloku. Jakie uszczelki znajdują się tam i jak je wymienic.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A w mojej becie zauwazyłem wyciek z obudowy filtra oleju, a dokładnie w rejonie czujnika ciśnienia oleju poz. 14. jak na rys.: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF11&mospid=47427&btnr=11_1288&hg=11&fg=30 , wyciek nie jest napewno z czujnika i napewno nie z połaczenia przewodu ciśnieniowego oleju, wyglada że jest spod znajdujacej się tam obok czujnika zaślepki o wielkości około 1 - 1,5 cm średnicy. Zaślepka pod palcem sie troche rusza, moze ktoś wie co to za zaslepka, wyglada jakby zaslepiala jakis wałek (ale może sie myle). Co zrobic żeby nie ciekło????

Może ktos to juz przerabiał??

• 1 rok później...
Opublikowano

Heh juz zapomniałem ze pytałem kiedys o to :)

Odpowiem sobie sam - może komus się przyda :)

W obudowie filtra w silniku M50 są dwie zaślepki uszczelnione oringami gumowymi, wystarczy wyjąc całą obudowę i założyć nowe oringi - problem znika i jest sucho i czysto :)