Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Wczoraj wymieniałem wszystkie filtry i olej i w ramach przegladu dobrałem sie do odmy i czujnika cisnienia w kolektorze...dziś w trasie zauwazyłem spadek mocy :? mysle sobie " ładnie sobie bigosu teraz narobiłes" podwrót do domu z podejrzeniem ze uszkodziłem czujnik cisnienia doładowania (myłem go rozpuszczalnikiem i wydłubywałem nagar wykałaczką)... z racji tego ze organoleptycznie nie byłem w stanie sprawdzić czy jest sprawny zaczełem z ciekwaości sprawdzać układ podcisnienia (smarowałem ciegno zmiennej geometri i odłaczałem przewody podcisnieniowe) i ku mojemu napotkałem nieszczelność w tym akumulatorku podcisnienia nr 6 na rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AX71&mospid=47664&btnr=11_2230&hg=11&fg=45. Czy można go wykluczyć z układu?? bedzie to mieć jakiś negatywny/pozytywny wplyw na jazde??

pozdrawiam :cool2:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
sorry za odkopanie tematu, ale może się przyda moja opinia... z tego co wiem to ogólnie wykluczenie tego zbiorniczka z układu może mieć negatywny wpływ na turbo po jakimś czasie... gdy nie ma tego zbiorniczka to po odpaleniu auta turbo od razu wchodzi na wysokie obroty co raczej nie jest wskazane, ponieważ nie ma w 100% dobrego smarowania... gdy ten zbiorniczek jest to turbo rozpędza się dopiero po kilku-kilkunastu sekundach w a tym czasie układ ma już wystarczające smarowanie... podobnie chyba jest po wyłączeniu silnika... nie wiem cze to prawda ale tak wywnioskowałem z tego co znalazłem na forach oraz z tego co powiedział mój mechanik, jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić...;] pozdro
Opublikowano
turbinka chodzi odrazu po odpaleniu auta - napędzana spalinami :cool2: a do sterowania kierowicami spalin jest konwenter podciśnienia i od decyduje ile spalin pójdzie na wirnik :cool2: