Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam pytanie dotyczace wymiany płynu hamulcowego.Zapalił mi sie serwis i upłynał termin wymiany płynu ...Czy powinienem wymienic ten płyn i na jaki?i co ile powinno sie ten płyn wymieniac?i jak wykasowac serwis,czy jestem to w stanie sam zrobic czy trzeba do kompa podłaczyc?
Opublikowano
Witam,mam pytanie dotyczace wymiany płynu hamulcowego.Zapalił mi sie serwis i upłynał termin wymiany płynu ...Czy powinienem wymienic ten płyn i na jaki?i co ile powinno sie ten płyn wymieniac?i jak wykasowac serwis,czy jestem to w stanie sam zrobic czy trzeba do kompa podłaczyc?

W ASO wymiana płynu 214 zł , myśle że kosmosu nie kosztuje

Opublikowano

Zaden kosmos tylko po co to robic?a do tego trzeba miec czas żeby tracic go w ASO.Wymienie sobie sam płyn jak bede miał chwilke...najwazniejsze zeby skasowac serwis..

dzięki za podpowiedz,,, :lol:

Opublikowano
Jaki plyn hamulcowy wedlug waszych doswiadczen jest najlepszy: Castrol

ATE

Motul

jeden pies

ja zalałem ATE SL6

pozdrawiam

Opublikowano
Czy jeden czy dwa psy to watpie bo Castrol dot4 SRF posiada najwyzsza temperature wrzenia,ale drugi w kolejce jest Motul dot4 RBF660.Wedlug tabelki i wykresow jaka znalazlem w necie to ATE Typ200 jest na piatej pozycji.Ale na 99% biore Motul bo jest o polowe tanszy od Castrola SRF a temperatura nie odstepuje az tak duzo:)
The ultimate driving machine.....B.M.W///M SPORT
Opublikowano

1. serwis na kompie to tylko przypomnienie, jeśli nie zrobisz tego teraz a za pół roku to nic się nie stanie, będzie tylko biło po oczach

2. wymianę płynu hamulcowego zrobisz spokojnie samodzielnie (oczywiscie z pomocą drugiej osoby przy pompowaniu) trudnością może być jedynie dojście do wysprzęglika sprzęgła przy skrzyni biegów

3. serwis na kompie skazujesz spokojnie sam zgodnie z instrukcją na forum

4. jesli nie jeżdzisz po torze to w zupełnosci wystarczy Ci zwykły płyn spełniający normę DOT 4 czyli temp wrzenia 230st. Ale warto poczytać specyfikację róznych płynow bo niektórzy producencie robia DOT 4 o lepszych parametrach, np 270-280 st.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam serdecznie,

Czy wymieniając płyn hamulcowy w e61 520d z automatyczną skrzynią biegów, występuje też "wysprzęglik sprzęgła przy skrzyni biegów"?

Czy wspomniany wysprzęglik występuję tylko z manualną skynią?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Błażej

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1 - Czy przy wymianie płynu należy również spuścić go z wysprzęglika , wydaje mi się że tak , chcę się upewnić ?

2 - W celu odpowietrzenia wysprzęglika,dojście do niego jest z góry po otwarciu maski , czy od spodu z kanału ?

3 - Czy na wyrzęgliku też jest taka kalamitka na którą nakłada się wężyk jak na zaciskach kół ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po wejściu pod samochód już sobie odpowiedziałem na 2 i 3 pytanie.

2- od spodu

3- tak

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,koledzy ile potrzeba tego płynu bo też zbliża mi się termin wymiany?

1 litr.