Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak zwykle zwracam sie prośba do Was i Wasze cenne sugestie :mrgreen:

Kolega ma taki problem:

podczas jazdy ,czasami samochód nagle traci moc, nie wchodzi na obroty a jesli juz wchodzi to bardzo wolno.Wyłącza silnik,po kilku minutach odpala i jest wszystko ok. Taki spadek nastepuje niespodziewanie,zatrzymuje sie na skrzyzowaniu po normalnej jeździe i na zielonym juz zjezdza jak zołw.

Wielkie dzięki :modlitwa:

Opublikowano

o jakim silniku mówimy??

pozdr

CARFIX BMW

Pełny serwis pogwarancyjny.Kodowanie i programowanie, indywidualizacja ustawień. Aktualizacja oprogramowania. Dostęp do serwera online(OSS),ASAP oraz Werkstatt information recherche (WIR). Cześci nowe - parts sales support (PASS) i używane do BMW.

Szczecin ul.Mieszka I 61a

Tel.692377209

Opublikowano
Czujnik obrotow raczej nie - jak mi sie popsul w golfie gti to objawy byly takie, ze silnik pokichal chwile, a wskazowka obrotomierza wariowala (bardzo szybko, okolo 4 razy na sekunde jezdzila od 0 do max) i po kilku sekundach samochod gasl. Swoja droga to w ogole byla dziwna sprawa, bo seryjnie, wg numeru czesci, mialem zalozony od 1.6, wymienilem na taki sam (od 1.6) i dzialal, a mialem silnik 2.0. :jawdrop: Moze to dlatego, ze to byl z 1997 roku z pazdziernika i to jeszcze limitowana wersja i ladowali to co mieli na stanie, bo juz mial golf IV wchodzic :idea: :duh: :o
Opublikowano

dziwna sprawa najlepiej byloby go podpiac do kompa i sczytac pamiec sterownika co do usterek, tak to trudno wytłumaczyc za duzo moze byc przyczyn takiego zachowania

pozdr

CARFIX BMW

Pełny serwis pogwarancyjny.Kodowanie i programowanie, indywidualizacja ustawień. Aktualizacja oprogramowania. Dostęp do serwera online(OSS),ASAP oraz Werkstatt information recherche (WIR). Cześci nowe - parts sales support (PASS) i używane do BMW.

Tel.692377209

Opublikowano
Czujnik obrotów może się objawiać w ten sposób, ale nie jest to jedyny czujnik w silniku i podpięcie pod komputer powinno być standardem w takiej sytuacji. Bez tego nie ma co gdybać dalej. Jest to najszybsza metoda do szybkiej diagnozy elementów elektrycznych.
Opublikowano
Czujnik obrotów może się objawiać w ten sposób, ale nie jest to jedyny czujnik w silniku i podpięcie pod komputer powinno być standardem w takiej sytuacji. Bez tego nie ma co gdybać dalej. Jest to najszybsza metoda do szybkiej diagnozy elementów elektrycznych.

Jak najbardziej, ja z moim golfem pojechalem na komputer i dopiero tam mi powiedzieli co jest nie tak. W ogole w nowszych samochodach w sprawach dotyczacych silnika najlepiej chyba zaczynac od diagnozy komputerowej.

Opublikowano

Witam.

Samochod podpiety był pod kompa i zczytał błąd czujnika obrotów.

Po takiej sytuacji wyłaczam silnik, odpalam jeszcze raz i wszystko gra.

Wymiania czujnika??

Co sugerujecie?

Opublikowano

czy był to jedyny błąd, jaki sie ujawnił po odczytaniu pamieci błedów sterownika? O jaki czujnik dokladnie chodzi bo w tym silniku występują dwa czujniki obrotów, jeden dotyczy wału korbowego a drugi wałka rozrządu. Czujniki indukcyjne czesto ujawniają swe usterki wlasnie po nagrzaniu, a najlepsza metoda ich sprawdzania jest podpiecie pod oscyloskop.

pozdr

bartek

CARFIX BMW

Tel.692377209

Opublikowano
W moim golfie najpierw bylo tak samo - czasem sie wylaczal, pozniej odpalal. Potem trzeba bylo kilkanascie razy probowac az zaskoczyl i dopiero po kilku dniach sie kompletnie rozkraczyl. Na komputer jeszcze dojechalem o wlasnych silach (z kilkoma przystankami na trzypasmowce na awaryjnych :duh: ), na wymiane juz bylem holowany (na szczescie mam odwazna dziewczyne z 3-litrowym fordem taurusem z automatem - nie czula za bardzo ze mnie holuje :mrgreen:. Ale jak komputer Ci wykazal, ze to czujnik obrotow walu korbowego to jedz od razu wymienic, bo mowie Ci, duzo Cie to bedzie nerwow kosztowac, a ten czujnik znowu nie powinien byc taki drogi (oczywiscie uzywany, w ASO pewnie z 800-1000 zlotych). Powodzenia!
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
miałem usterkę tego czujnika i objawiała się ona następująco: w początkowej fazie samochód gubił zapłony - komp. automatycznie je podnosił (było to ledwo odczuwalne - tylko po podniesieniu maski), następnie samochód na wolnych obrotach gasł (tracił już po kilka cykli zapłonu) w efekcie końcowym tracił moc nawet na wyższych obrotach nie dało się jeździć po czym zgasł i to był koniec czujnika i jazdy. Jest to element raczej nie naprawialny i dość kosztowny - oryginalny kosztuje ok 400 pln (do e36). Wymiana jest przynajmniej w e36 banalna odkręcamy 2 śrubki mocowania czujnika (nad kołem pasowym wału) i podłączenie kabelka.