Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wlasnie jestem swiezym nabywca bmw e46 kupilem je w niemczech a ze jestem laikiem chce dowiedziec sie co powinnien wymienic na poczatek eksploatacji auta...glownie chodzi o to czy teraz wymieniac odrazu olej filtry jakie plyny itp...i czy cos jeszcze dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

Opublikowano

Wymień : olej silnikowy

: filtr oleju

: filtr poiwetrza

Ale , przemyśl jaki olej - to zależy , czy Ci bierze olej .

Zastosuj taki olej jak karteczka Ci powie /przywieszka w komorze silnikowej/...jeśli taka tam jest .

Jak nie wiesz jaki , nie spiesz się . Szukaj info , nprz na forum ...

Ja stosuję / 318i , 1997 , 210tyś.km , : full syntetic , 5W-30 , Lotos

To na - "od razu" do roboty .

Inne rzeczy , jak "przeglądniesz" auto /...

panta rei
Opublikowano
witam

wlasnie jestem swiezym nabywca bmw e46 kupilem je w niemczech a ze jestem laikiem chce dowiedziec sie co powinnien wymienic na poczatek eksploatacji auta...glownie chodzi o to czy teraz wymieniac odrazu olej filtry jakie plyny itp...i czy cos jeszcze dziekuje za odpowiedz pozdrawiam

jedz sobie do mechanika jakiegos zeby obejrzał klocki + tarcze + bebny itd , albo wiedz na kanał gdzies i sam patrz na dole co i jak , czy amory dobre itp , albo stacja diagnostyczna , 50 zł dasz i ci typek wszystko powie co i jak , a co do takich rutynowych rzeczy to wiadomo , ze olej filtry itp

Opublikowano

Jutro kupie filtr powietrza oleju paliwa i kabinowy, wymienie olej w silniku....

a np olej w moscie wymieniac??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wymień jeszcze filtr paliwa i odmę

a filtr odmy to co innego niz filtr oleju??

Tak to dwie różne rzeczy filtr oleju oczyszcza olej a odma odpowietrza Ci skrzynie korbową , mało ludzi ja wymienia wieć wymien od razu

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Witam,

@Lukash

Czy mógłbyś napisać coś więcej o zakupie? Który rocznik i jaki silnik?

Właśnie powoli też przymierzam się do zakupu e46 318i i najprawdopodobniej też będzie ściągana z Niemiec.

Dzięki i Pozdrawiam.

Opublikowano

witam

rocznik 2000 silnik 1,8 125km

zamontowany mam gaz prins dlugo szukalem bo ciezko cos znalesc fajnego co nie ma 300tys najechanych moja ma 190tys i jeden wlasciciel

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
daj jakies fotki :D a to ile ma przebiegu to okaze sie po jakims czasie użytkowania :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Łukaszu, oczywiście nie 1.8, a 1.9 :cool2:
Opublikowano
Opublikowano
dzieki, no jutro wstawiam do kumpla na warsztat wachacz musze wymienic i oczywiscie plyny i filtry:) wczesniej jezdzilem honda civic V wiec jest spora roznica:)
Opublikowano

kup filtry firmowe, nie napuszczaj się na cenę tanich zamienników bo większośc z nich jest produkowana w Chinach, Markowe filtry To MANN, KNECHT, HENGST,

nie wiem jakiej mocy masz silniczek ale tu masz linki do zestawów filtrów do Twojego modelu http://www.motolokalizator.pl/product/3515/zestaw_filtrów_bmw_3_e46_316i_318i_105-118km.html, i http://www.motolokalizator.pl/product/3516/zestaw_filtrow_bmw_3_e46_316i_318i__115-143km.html, wymień wszystkie filtry łącznie z paliwowym i filtrem pyłkowym, kup sobie z węglem aktywnym to nie będziesz czuł zapachów jak będziesz jechał za zdezelowanym poldkiem zasilanym gazem http://www.motolokalizator.pl/product/3503/filtr_kabinowy_bmw_3_e46.html, Ludzie nie wymieniają tych filtrów a potem uszkadzają im się wentylatory wnętrza. Zastosuj olej syntetyczny, a całkowite minimum to półsyntetyk o ile silnik ma przedmuchy. Silniki BMW dobrze sprawują sie z Castrolem. Do tego wymień płyn chłodniczy - wymiana co 2-3 lata i płyn hamulcowy. Wymienisz wszystkie filtry i płyny to będziesz miał gwarancję że nie jeździsz na starych lub zużytych materiałach eksploatacyjnych