Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie czy ktos wie gdzie i za ile mozna kupic stalowki do 330xd ?? i czy wejda 16" czy musze jezdzic w zimie na 17" :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wejda 16.

Łukasz, zapomniałeś dodać że jest tylko chyba jeden model 16-tek które wejdą na zaciski bodajże nazywa się on AT Italia 5.

Do KAmikadze- jeżdżę na stalowych 17-kach, na oponach 205/50/17. Fakt że nie jest łatwo dostać takie felgi ale jak się rozejrzysz to na pewno kupisz. W zeszłym roku dałem za nówki ok. 300 pln/szt. Zresztą gdybyś poszukał na forum to byś znalazł odpowiedź, sam zakładałem podobny wątek w zeszłym roku :mrgreen:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Wejda 16.

Łukasz, zapomniałeś dodać że jest tylko chyba jeden model 16-tek które wejdą na zaciski bodajże nazywa się on AT Italia 5.

Do KAmikadze- jeżdżę na stalowych 17-kach, na oponach 205/50/17. Fakt że nie jest łatwo dostać takie felgi ale jak się rozejrzysz to na pewno kupisz. W zeszłym roku dałem za nówki ok. 300 pln/szt. Zresztą gdybyś poszukał na forum to byś znalazł odpowiedź, sam zakładałem podobny wątek w zeszłym roku :mrgreen:

Oczywiscie zapomnialem to napisac....ile razy moge pisac to samo :mrgreen:

Opublikowano
dzieki wiecie jak jest z szukaniem...:P;) jestescie miłe chłopaki zawsze pomozecie przypomnicie :P;) dzieki :)
Opublikowano
Wejda 16.

ale dziwna sprawa bo kolega ma 530 z ta samam moca to jest 184KM i jezdzi spokojnie na 15" !!!!!! o co chodzi ?:/ jakies namiary na 16" ?? chyba lepiej bede sie czuł na 16" najlepiej 185/55/16 :P ;) a jeszcze pytanie skat taka ogromna masa tego mojego auta w katalogu przeczytałem ze wazy 1,7T !! :/

Opublikowano
Wejda 16.

:P ale Ja mam 330xd nie 330Cd, 330Ci, 330i...:P ;)

Opublikowano
Wejda 16.

:P ale Ja mam 330xd nie 330Cd, 330Ci, 330i...:P ;)

Problem jest z tarczami hamulcowymi i zaciskami ktore po prostu nie zmieszcza sie wewnatrz felgi o malym rozmiarze. 330xd ma takie same hamulce z przodiu jak reszta trzystatrzydziestek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak jak napisał Łukasz- wszystkie 3-litrowe e46 (czy to diesel czy benzyna, niezależnie od nadwozia) mają na tyle duże tarcze/zaciski że mniejsze felgi nie wchodzą. Sam chciałem jeździć na 16-tkach, ale już oponiarz u ktorego zazwyczaj wymieniałem opony w poprzednim aucie miał spore wątpliwości przy ocenie na oko czy wejdą 16-ki. Jego słowa potwierdziły mi później wypowiedzi forumowiczów m.in. Łukasza oraz konsultacja z człowiekiem z ASO. Zresztą, na słupku drzwi powinieneś mieć naklejkę z rozmiarówką opon jakie przewidział producent do tego konkretnego auta i ciśnieniem w oponach. Jeśli jest tam jakaś 16-tka tzn że wejdą ale wątpię. Możesz również sprawdzić czy na www.realoem.com po wpisaniu ostatnich 7 (?) cyfr nr nadwozia system pokaże Ci jakiekolwiek felgi o rozmiarze mniejszym niż 17-ki do konkretnego modelu.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Tak jak napisał Łukasz- wszystkie 3-litrowe e46 (czy to diesel czy benzyna, niezależnie od nadwozia) mają na tyle duże tarcze/zaciski że mniejsze felgi nie wchodzą. Sam chciałem jeździć na 16-tkach, ale już oponiarz u ktorego zazwyczaj wymieniałem opony w poprzednim aucie miał spore wątpliwości przy ocenie na oko czy wejdą 16-ki. Jego słowa potwierdziły mi później wypowiedzi forumowiczów m.in. Łukasza oraz konsultacja z człowiekiem z ASO. Zresztą, na słupku drzwi powinieneś mieć naklejkę z rozmiarówką opon jakie przewidział producent do tego konkretnego auta i ciśnieniem w oponach. Jeśli jest tam jakaś 16-tka tzn że wejdą ale wątpię. Możesz również sprawdzić czy na www.realoem.com po wpisaniu ostatnich 7 (?) cyfr nr nadwozia system pokaże Ci jakiekolwiek felgi o rozmiarze mniejszym niż 17-ki do konkretnego modelu.

hmmm czekam na felgi zamowiłem u gumiarza maja byc w sobote 16" do BMW zobaczymy co przyjedzie jak nie przypasuja to bede zmuszony smigac na 17" :cry: ale mam nadzieje ze to wejdzie i nie bede miał zadnych kłopotów przez to z autem :| dzieki za pomoc :) a ktos moze by sie mogł podzielic z wrazen ewentualnie jakies opinie jak sie jezdzi na 17" w zimie ?? z góry dzieki :) ps.oczywiscie mam na mysli zimowki 17"

Opublikowano
Zaden problem jezdzic na 17" w zimie. Twoje auto ma naped na "4 lapy" wiec zimy nie masz sie co bac. Wyobraz sobie sytuacje kaskaderow jezdzacych w zimie na 19" z zalozonymi letnimi oponami na dodatek z napedem tylko na tyl :roll:
Opublikowano
Zaden problem jezdzic na 17" w zimie. Twoje auto ma naped na "4 lapy" wiec zimy nie masz sie co bac. Wyobraz sobie sytuacje kaskaderow jezdzacych w zimie na 19" z zalozonymi letnimi oponami na dodatek z napedem tylko na tyl :roll:

hi hi hi no tak ale Ja nie jestem kaskaderem lubie sie powygłupiac ale bez przesady ;) a po drugie Ja głównie jezdze po ulicach ;) a tam no nie za bardzo moge sobie pozwolic na ten tego poslizgi czy brak kontroli ;) he he a jeszcze jedno pytanie gdzie jest instrukcja do BMW ?;) bo Ja nie dostałem a jak bym dostał to w obcym jezyku ;) wczoraj odkryłem niechcacy funkcje bezpieczny powrót do domu znaczy sie swiecące swiatła po zamknieciu samochodu :] bajer he he he ;)znalazłem tutaj ze jest mozliwe kupienie w ASO ale nie napisane jest ze w jezyku polskim....nie wiem czy ktos zapomniał ;) czy akurat do E46 nie ma polskiej wersji a moze ktos wie czy gdzies w necie cos jest podobnego do insrukcji moze nawet instrukcja ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do jazdy zimą- na oponach o 20 mm węższych łatwiej doprowadzić do sytuacji gdy lampka DSC/ASR zaczyna migotać, nawet na prostej. Czyli krótko mówiąc należy pamiętać że masz nieco Nm pod prawą nogą i używać jej z rozwagą, przynajmniej do czasu aż zaznajomisz się z zachowaniem się auta na śliskiej nawierzchni. Na pewno napęd 4x4 będzie Ci sprzyjał :cool2:

Co do komfortu to jakby nieco go więcej w porównaniu z 225/45/17 ale to tylko moje odczucia.

Przeszukaj forum pod kątem instrukcji, zadzwoń do najbliższego dealera, nie wiem ile książeczka kosztuje ale nie są to jakieś powalające pieniądze. A może na Allegro ktoś oferuje?

Daj znać czy te 16tki weszły, AT Italia mają trochę inną budowę dlatego wchodzą do 3-litrowych e46, nie wiem jak z resztą producentów :doh: :doh:

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja w komplecie dostalem do auta kola zimowe i co ciekawe, wygladaja jak stalowki a sa aluminiowe, pochodza od E39 tez bodajze 3,0

Tyle że 3-litrówki to jest high-end w e46 (pomijam M3 :twisted2: ) bo np. do 2,5-litrowych silników standard felga była 16-tka. Inne tarcze, zaciski wyposażenie :mrgreen:

Jeśli została zachowana zasada to w e34/39 do największych silników również nie założyłbyś felg od słabszych modeli ale może się mylę :duh:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Ja w komplecie dostalem do auta kola zimowe i co ciekawe, wygladaja jak stalowki a sa aluminiowe, pochodza od E39 tez bodajze 3,0

W e34 do wszystkich modeli, poza m5 pasują zimówki 205/65/15 (540 powinna być na alu), a do mniejszych silników 195/65/15.

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Co do jazdy zimą- na oponach o 20 mm węższych łatwiej doprowadzić do sytuacji gdy lampka DSC/ASR zaczyna migotać, nawet na prostej. Czyli krótko mówiąc należy pamiętać że masz nieco Nm pod prawą nogą i używać jej z rozwagą, przynajmniej do czasu aż zaznajomisz się z zachowaniem się auta na śliskiej nawierzchni. Na pewno napęd 4x4 będzie Ci sprzyjał :cool2:

Co do komfortu to jakby nieco go więcej w porównaniu z 225/45/17 ale to tylko moje odczucia.

Przeszukaj forum pod kątem instrukcji, zadzwoń do najbliższego dealera, nie wiem ile książeczka kosztuje ale nie są to jakieś powalające pieniądze. A może na Allegro ktoś oferuje?

Daj znać czy te 16tki weszły, AT Italia mają trochę inną budowę dlatego wchodzą do 3-litrowych e46, nie wiem jak z resztą producentów :doh: :doh:

16-nastki oczywiscie nie weszły :/ jezdze na 17-nastkach i jestem zadowolony bardzo 205/55/17 :) system ratuje mi co chwile dupe ;) mimo tego cos mnie podkusiło i go wyłączyłęm :mad2: co skoczyło sie soczystym przywitaniem z kraweżnikiem :cry2: wymiana wygietego w pałąk wachacza i wszystko wróciło do normy oczywiscie wachacz musiał byc do x-a bo zwykłe nie pasuja...ehhh pozdrawiam :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przymierzam się do zmiany felg na alu więc jeśli jeszcze jesteś zainteresowany to będę miał do sprzedania felgi stalowe 17-ki, kolor srebrny satyna, jak znajdę chwilę czasu przed świętami to wrzucę fotki. Jeśli co to wal na PW.

pozdrawiam

Paweł

• 2 lata później...
Opublikowano

Do mojej E46 325 Xi również nie wejdą 15'' koła, od 16'' w zwyż

Tarcze są takie same jak w 318 320 325 ale zaciski są od 2500cm3 w zwyz juz inne , dlatego nie wejdą 15'' koła