Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po moim poście na temat zaparowanych szyb i uzyskanej od jednego z kolegów informacji , że w samochodzie są dwa filtry - jeden od klimy (prostokątny w środku ) oraz filtry na podszybiu(sztuk 2, okrągłe)rozebrałem podszybie i zobaczylem to co na zdjęciu niżej. Nigdzie żadnych filtrów. W związku z tym pytanie: czy oprócz filtra od klimy w 318tds jest jeszcze jakiś inny/inne filtry instalacji nawiewu/klimatyzacji?

http://img231.imageshack.us/img231/7561/jeden1bl.th.jpg

Pytanie drugie:

jak otworzyć elektrozawory aby sprawdzić cewki. strona kierowcy cały czas grzeje, strona pasażera raczej jest chłodna.

http://img215.imageshack.us/img215/9653/dwa4uh.th.jpg

Pozdrawiam

Janek

Opublikowano

Na pytanie o filterki.. to zdaje się, ze filterki są albo wewnątrz albo na zewnątrz...

u mnie jest właśnie na zewnątrz a w środku rozkręciłem wszystko i filterka nie było gdzie wsadzić...

A u Ciebie jest dokładnie odwrotnie... :) (tak myślę...)

Jak sprawdzić cewki ?? np: miernikiem czy nie jest spalona...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Wynika z Twojej informacji, że jest tylko jeden filtr. Dla samochodów z klimatyzacją (cklimatronik w moim przypadku) filtr jest w środku na dole od strony pasażera i nie ma innego, a dla samochodów bez klimy dwa filtry na podszybiu okrągłe. Czy dobrze zrozumiałem?

Natomiast odnośnie cewek elektrozaworu to pytanie postawiłem dlatego, że czytałem inne posty jak naprawić ewentualnie uszkodzone zwoje ale po przyglądnięciu się elektrozaworom nie wiem jak się je otwiera i jak ewentualnie wyjąć cewki. Nie robiłem jeszcze pomiarów ( na tym wtyku do którego dochodzą 3 przewody?).

Pozdrawiam

Janek

Opublikowano

poszukaj swojego filtra jednak na dole jeśli u góry nic nie masz a widać to na zdjęciu to na dole na 100% siedzi duży prostokątny za 55zł

a jeśli chodzi o elektrozawory to jak odłączysz wtyczkę to są one otwarte a zamykają się zawsze w momencie włączenia silnika a skoro wieje ci cały czas ciepłe na stronę to jeden zawór jest uszkodzony lub nie dostaje napięcia !!!! częstą przyczyną uszkodzenia jest skorodowanie drutu w cewce elektromagnesu jak puści uszczelka i płyn dostaje się do uzwojenia cewki!!!

we wtyczce masz trzy piny!! środkowy to masa a zewnętrzne to cewki miedzy środkowym a jednym skrajnym ma być 18 ohm rezystancji a między dwoma skrajnymi wyjdzie 32 ohmy!!! jeśli tak nie ma to wyciągaj zawory!!!!

Opublikowano
Wynika z Twojej informacji, że jest tylko jeden filtr. Dla samochodów z klimatyzacją (cklimatronik w moim przypadku) filtr jest w środku na dole od strony pasażera i nie ma innego, a dla samochodów bez klimy dwa filtry na podszybiu okrągłe. Czy dobrze zrozumiałem?

...

Ale ja mam klimatyzację :mrgreen:

i filtry nie są okrągłe tylko prostokątne i zamontowane jak na fotkach wyżej..

ale może są filtry okrągłe dla samochodów bez klimy ??

Natomiast odnośnie cewek elektrozaworu to pytanie postawiłem dlatego, że czytałem inne posty jak naprawić ewentualnie uszkodzone zwoje ale po przyglądnięciu się elektrozaworom nie wiem jak się je otwiera i jak ewentualnie wyjąć cewki. Nie robiłem jeszcze pomiarów ( na tym wtyku do którego dochodzą 3 przewody?).

proponuje zmierzyć te 3 przewody to 2 zasilające i jeden "-" (pewnie brązowy przewód)

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
a wracajac do tych filtrow gdzie moge znalezc ten prostokatny filtr??? bo u mnie tez problem stwarzaja zaparowane szyby
Opublikowano

Marcin, czy u Ciebie wyglądo to tak samo? To gdzie jest ten filtr?, pod tą pokrywą?. Patrzyłem na to i widziałem że można ją zdjąć. Zresztą realoem nie pokazuje w tym elemencie żadnego filtra http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CF51&mospid=47459&btnr=64_0648&hg=64&fg=35

Jak szukam po numerze nadwozia to wyskakują mi oba filtry: prostokątne i okrągłe , chyba że ten program pokazuje wszystkie możliwe (?) w różnych wersjach z klimą, cklimatronikiem i bez.

Dzisiaj wieczorem sprawdzę opór na cewkach i zobaczę co się dzieje.

Muszę rozgryźć ten temat :mad2:

Pozdrawiam

Opublikowano
Zmierzyłem te cewki, na jednej jest 16,9 a na drugiej miernik nic nie pokazuje. Więc chyba uszkodzona.