Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pewien problem.

Gdy byłem w zimę w górach doskwierały dość solidne mrozy. Auto mnie nie zawiodło ani razu :twisted: , ale tapicerka dostała ostro po tyłku. Zaczął mi odpadać lakier z pseudo drewnianych elementów tapicerki, tj. na drzwiach, na schowku, na obudowie lewarka skrzyni biegów, itd.

Oto zdjęcie

http://images46.fotosik.pl/934/8839b16f7cf49462gen.jpg

Ciemniejszy kolor, to jest lakier, który został, jaśniejszy to jego brak.

Tu się pojawia problem - nie wiem jak się pozbyć pozostałości, bo dość mocno się trzyma. Papier ścierny? spróbować zdzierać na siłę?

Czym to później pomalować? Najchętniej bym to zamalował na jakiś czarny połysk/mat - wszystko jedno. Pytanie brzmi - jakim preparatem? Jest coś takiego na rynku, czy od razu uderzać do lakiernika?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Opublikowano
To jest prawdziwe drewno. Po raz kolejny nie wiecie co macie w samochodzie. Nie wiem czy jest sens przemalowywc to na czarno. Kazdy raczej woli miec te drewno w srodku. Moze jak to ci tak bardzo przeszkadza to kup boczki bez drewna i zmien, ale to troche bez sensu, bo zostanie ci na desce.
Opublikowano
przetrzyj papier 120 gradacja porem 150 gradacja i kup olej (do olejowania drewna egzotycznego) czarny lub ciemny braz i zaolejuj szmatką efekt profesjonalny /możesz też polerować na połysk? żadnego lakierowania i zrobisz to sam PS:lakierowany element drewniany daje "głębie " natomiast olejowany "spłaszcza " i bardziej przyciemnia drewno,można co jakiś czas zawsze odświezyć i jest super,a zabezpiecza b.dobrze i napewno po mrozach nie bedziesz miał skaz.pozd.
Opublikowano

ja robiłem to ciemną bejcą do drewna a potem lakierem + polerka na wysoki połysk, po kilku warstwach lakieru bezbarwnego i spolerowaniu drzewo miał bardzo głęboki ciemno brązowy kolor

co do trwałości to rok czasu i gałce biegów nic nie było

Opublikowano

Az mi sie nasunelo tez pytanie jak czytalem ten watek.

Wie ktos jak przywrocic oryginalny kolor drewna tej deski wkolo lewarka zmiany biegow do koloru na drzwiach? Od slonca starcil on barwe i jest teraz taki matowo szary, brązowawy a powinien miec polysk i kolor jak na boczkach:

http://img804.imageshack.us/img804/4716/dsc04813b.jpg

Opublikowano
na lewarku może byc trudno bo zapocone drewno nie barwi sie dobrze.Tak jak stare podłogi olejuje sie bo lakieru nie mozna połozyć dobrze./chyba ,że sie zerrznie powierzchnię/
Opublikowano
ok,przewiń wyżej.Pisze o tym że nie tylko lakierowanie wchodzi w grę.Minusem lakierowania według mnie jest to że może popekać ,może się złuszczyc,odświerzanie polega na demontazu elementu i szlifowaniu go itd. Natomiast olejowanie lub woskowanie tylko jednorazowo demontujesz element a potem tylko go odświerzasz poprzez doolejowanie /dowoskowanie .Połysk uzuskuje się poprzez ręczną polerkę /szmatką/ ps:połysk lepiej wychodzi to nawosku /wosk na poczatku b.smierdzi/.wszystko mozna kupić w castoramie.Jeżeli chcecie ożywić drewno to kupowac trzeba olej brązowy,Doolejowujesz powierzchnie co pół roku i jest efekt to są elementy drewna egzotycznego,a i kontakt z drewnem jest milszy .tylko uwaga olej "spłaszcza efekt głębi drewna który uzyskuje się przy lakierowaniu "pozdr.A jezeli chodzi o dopasowanie koloru do istniejacych elementów to zawsze jest trudno trafić tak jak to bywa z nowymi powłokami i kolorami.
Opublikowano
macie pomysl jak to drewno np. z boczkow, albo ze schowka zdjac? sprobowac oderwac, zeby nie polamac i pozniej przykleic?
Opublikowano
macie pomysl jak to drewno np. z boczkow, albo ze schowka zdjac? sprobowac oderwac, zeby nie polamac i pozniej przykleic?

Ja przekladalem cale boczki i schowki, ale z tego co zaobserwowalem to jest ono przykrecone na nakrętki. Listwa drewniana jest przyklejona do alumniowego stelarza z ktorego wystaja sruby (gwinty).