Skocz do zawartości

320d M47N CR i słynna turbodziura, film Live Data

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od 3 miesięcy walczę z turbodziurą w m47n, auto ciągnie sinusoidalnie od 2500 do 2700 czuć wyraźne przyspieszenie dalej obroty są a auto nie ciągnie jak powinno. Auto przeszło diagnostykę INPĄ oraz DIS'em.

-Zawór EGR wyczyszczony, tłoczek chodzi z naciskiem około 14 kg

-Sterowanie EGR oraz turbo wyczyszone (włącznie z filterkami wewnętrznymi)

-Podmieniałem sterowanie od EGR do Turbo - zero zmian, dalej błąd 4501 w INPIE

-Czujnik powietrza znajdujący się w kolektorze z tyłu dokładnie wyczyszczony.

-Przepływomierz zmieniony na nowy pierburga.

-Filtr powietrza wymieniony

-Katy wycięte ( duży błąd, auto głośniej chodzi i drży cała buda, 0 zmian)

Błąd z Inpy :

http://i450.photobucket.com/albums/qq228/bspass/screenshot6-1.jpg

Film, 3 bieg 1000 obrotów but w podłogę :

Nie mam pojęcia o co chodzi z błędem który pokazuje INPA myślę, że tutaj leży wina lecz żaden mechanior w moich okolicach nie wie ocb. Pisałem z kolegą z tego forum (trandolf) dał mi wiele wskazówek ale nic nie dało rezultatu. Dodam, że kumpel ma 136 KM i bunie na pełnym bucie jadą identycznie.

Pozdrawiam

Opublikowano

wymień obydwa zaworki na nowe plus dodatkowo wężyki podciśnienia może dziurawe i nie ma siły zaciągnąć .....

turbo trochę wolno wstaje być może przez zaworek lub wężyki ....

nie kombinuj koszt zaworka 99 zł plus wężyki jakieś 50zł ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

okej, wezyki byly zmieniane na gumowe, zamowie dwa sterowania lub podmienie od kumpla i wtedy wyjdzie. Z tego co zauwazylem gdy nastepuje przymulenie wartosci aktualne sa duzo wieksze niz te co oczekuje ECU dziwne.

:mad2: dzieki za info

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli macie błąd ten co wyżej opisałem do wymiany jest cały zawór EGR, czyściłem 3 razy nic nie dało pożyczyłem od kumpla, założyłem i auto śmiga jak szalone. W związku z tym mam pytanie czy oferowane na allegro zawory pasują zarówno do wersji 150 KM i 136 KM? numer części 11717804378, nie wiem czy mam szukać tylko do 150 km ? jest między nimi jakaś różnica ?

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma różnicy. Właśnie zaworki są częstą przyczyną problemów. Każdy czyści, a potem się okazuje, ze nie ma czego czyścić. Ja zawsze zaczynam od próbnej podmiany zaworu na nowy i dopiero potem kombinuję dalej.
Opublikowano

dokładnie, miałem już zamawiać sterowanie egr i tutbo.Mam zawór za 100 zł na allegro ale cholera wie czy to nie będzie jakiś szrot.

Panowie, zawór założony wyczyszczony itp. skasowany błąd, przejechałem około 400 KM i nadal jest to samo... ale na tym zaworze nie ma żadnego błędu związanego z recyrkulacją... sam już nie wiem co może być przyczyną spadku mocy w moim aucie, INPA i DIS nie pokazują żadnych błędów w silniku...