Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu borykam się z małymi problemami. Niekiedy podczas jazdy samochodem zaczyna telepać i po zgaszeniu i odpaleniu na nowo wszystko znika. Po podłączeniu mam następujące błędy:

18 Signal Camshaft sensor outlet

240 burning fail Cylinder 3

239 burning fail Cylinder 2

228 lambda contol tolerance Bank 2 to big

215 Signal Lambda probe after-Kat Bank 1 not any Signal

202 lambda control Bank 1 control block

238 burning fail Cylinder 1

154 Signal Lambda probe before-Kat Bank 2 min value less then limit

Wiem, że mogę mieć problem z odmą i już zakupiłem nową i czekam na wymianę. Mam do was pytanie, czy niesprawny separator może powodować takie symptomy kiedy do paliwa dostaje się olej i sondy zaczynają wariować. Czy może jest to bardziej jakiś przedmuch na dolocie ewentualnie wylocie? Czy może to jakiś problem z cewkami, tylko czy cewki zawodzą raz a dobrze, czy mogą tak z przerwami nie dawać rady?

Bardzo proszę i z góry dziękuję za spostrzeżenia!

Opublikowano
Spotkałem się niedawno z opinią, że jeśli odma jest do d... to gdy na przykład delikatnie wyjmiesz bagnet oleju na pracującym silniku to nie powinno być słychać zmiany w pracy silnika. U mnie tak było i rzeczywiście po wymianie odmy wróciło do normy. Moze ktos potwierdzi....?

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano
A czy oprócz tego braku różnicy przy wyciąganiu bagnetu, miałeś jeszcze jakieś inne objawy?
Opublikowano
Nie za bardzo pamiętam jak doszło do tej odmy. Chyba miałem jakiś błąd z sondą lambda, ale nie pamiętam którą.... ale też miałem lekki wyciek oleju koło filtra i wyciągając bagnet na pracującym silniku wyszło że to może odma. Nie miałem na pewno jednak żadnego szarpania w czasie jazdy... chociaż może jakieś falowanie obrotów było ale tego nie pamiętam niestety.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

Czyli to ten element? http://allegro.pl/czujnik-polozenia-walka-rozrzadu-bmw-e81-e46-e90-i1660729760.html . Dokładne dane tego błędu:

18 Signal Camshaft sensor outlet

Error frequency : 185

Logistic counter: 40

Engine speed 1120.00 1/min

engine condition = idle 4.00 --

oel temperature 62.66 Grad C

Battery Voltage 11.42 V

appear before (rel.) 79.70 h

kein Signal

CARB-Fehler

Fehler nach Entprellung gespeichert

Fehler momentan nicht vorhanden

sporadischer Fehler

Errorcode: 12 B4 B9 28 23 04 8B 70 6F 0D

Czyli jest to błąd sporadyczny. Czy czujnik też może padać "stopniowo" czy może jest jakiś problem z jego połączeniem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie problem z czujnikiem nie powodował żadnych innych, wymieniałem go jakiś czas temu, teraz mam problem z tym po drugiej stronie i też nie ma innych błędów. Wszędzie spotykam się z opiniami, że zamienniki działają wadliwie więc weź to pod uwagę przy zakupie, oryginał kosztuje 360~400zł ale na 100% będzie działał.