Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po raz kolejny :) Prosiłbym o małą pomoc :) Obecnie na autku mam Alufelgi AEZ BIMO 17'' i z tego co pamiętam albo 8,5'' albo 9" szeroka. Mam teraz oponki 235/45/17 ale z przodu mam jedną wyząbkowaną (co objawia się buczeniem przy jeździe i bardzo mnie denerwuje :evil: ) oraz czuję jak troche że tak powiem "buja" w koleinach na naszych polskich drogach. Muszę wymienić z przodu ogumienie na nowe i z tym wydaje mi się mniej szerokie (chodzi o to bujanie na koleinach).

I jaką byście szerokość/wysokość opony proponowali do normalnej i komfortowej jazdy z przodu z tym mówię od razu, że mam fabryczne zawieszenie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli chcesz zostać przy 17 calowych felgach to taki sam rozmiar jak masz tylko jakieś dobre opony. Miałem dwie E39 z zawieszeniem sportowym i komfort na takich oponach był wystarczający, a przecież Ty masz zawiechę normalną więc tym bardziej powinno być ok.
Opublikowano
kolego jest oki :) tylko jak są faktycznie duże koleiny a takie są często u nas na drogach to dość mocno trzeba trzymać kierownice żeby utrzymać autko na drodze chociażby przy zmianie pasa :) a nawet fabrycznie wychodziły z ogumieniem chyba 225, a ja myślę nad 215
Opublikowano

witam

kolego ja jeżdże na 16 co prawda, ale powiem tak letnie mam 225/55 i buja zimówki miałem 205/50 troszkę niższy balon, tak wyszło, ale ta szerokość była moim zdaniem super naprawdę całkiem inna jazda a niby nie ma tak dużej różnicy, teraz jak będę kupował oponki na zimę to też pomyślę o 205 tylko z większym balonem zawsze to bezpieczniejsze dla felgi w razie jakiegoś niekontrolowanego krawężnika.

Opublikowano
no wiem wiem że na 205 dużo lepiej się jeździ ale 205 chyba będzie za małe dla felgi o szerokości 9"albo 8,5" (nie pamiętam dokładnie :oops: ) bo ta szerokość 105 będzie bardzo duży nacią a tego też nie za bardzo chcę :)
Opublikowano

Kolego - pamiętaj, że koleina to WADA/USZKODZENIE jezdni więc trudno wymagać żeby auto szło jak po sznurku. Zawsze będzie trochę nosiło na takiej drodze. Co do szerokości - zejścia na węższe - to pamiętaj aby wziąć 2 kwestię pod uwagę:

1) zalecaną do danej szerokości felgi szerokość opony (aby nie było jakiegoś mega naciągu lub baryłki przesadnej bo może to być trochę niebezpieczne przy jakiś ostrzejszych sytuacjach)

2) odpowiedniej nośności opony - żebyś do niemałej masy e39 nie założył opony, która po prostu jest przeznaczona do aut mniejszych o mniejszej masie (jest to wtedy także nie do końca bezpieczne).

Poniżej masz link gdzie masz spis szerokości felg do danej szerokości opony - tego się trzymaj jeśli chcesz mieć bezpieczną jazdę.

http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.html

Pzdr.

P.S. Ostatniej zimy miałem założone zimówki w rozmiarze 225/55/16 i jeździło mi się o niebo lepiej na nich (mam tu na myśli głównie kopny śnieg, w który łatwo się zapaść/zagrzebać choć na suchej nawierzchni także moje odczucia były lepsze bo szersza opona dawała mi lepsze odczuwalne trzymanie) niż na oponach, które miałem dwa sezony temu - 215/60/16. Na tych drugich co chwilę musiałem lecieć po saperkę i odkopywać auto ze śniegu na parkingu i to nawet choćbym nie wiem jak delikatnie ruszał to momentalnie auto mi osiadało w kopnym śniegu i była lipa.

Tak więc nie zawsze zimą węższy rozmiar znaczy "lepszy" - co mnie w sumie dość mocno pozytywnie zadziwiło.

Opublikowano
Witam założyłem teraz Michellin'ki opony o takich samycgh parametrach: 235/45/17 myślałem nad założeniem 225 ale nie za bardzo mi sie podobały jednak :) tak więc ostatecznie mam cztery takie same butki :)