Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wkrótce wybieram się nad morze więc wpisałem sobie próbnie trasę (Chełm - Karwia) i oczywiście jak co roku wyznaczyła mi trasę nie taką jak chciałem bo chciałem jechać A1, ustawiam więc w rodzaju trasy żeby wybierała autostrady i nic się nie dzieje, potem próbowałem krótką, szybką i dalej nic - trasa się nie zmienia - czy jest to problem softu czy mapy ?

czy jest w ogóle jakaś możliwość ustawienia pośredniego punktu trasy czy tylko strat i meta ?

widzę że kolejny już rok będę podróżował z papierową mapą bo ta w aucie jest mało użyteczna

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano

Niestety w mk4 nie ma możliwości wyznaczenia punktów pośrednich, ale tak czy inaczej wybierając autostrady powinnien pokierować cię na a1.

A jaką masz wersję mapy?

p.s. nie ma co narzekać na tą nawigację - ona ma już 10lat i moim zdaniem jest ok.

Ja niedawno wróciłem z objazdowego urlopu po europie (Polska - Niemcy - Austria - Włochy - Czechy - Polska) i ta nawigacja z mapą 2011 i najbardziej aktualnym softem, nie zawiodła mnie ani przez chwilę.

Opublikowano
Niestety w mk4 nie ma możliwości wyznaczenia punktów pośrednich,

Jest możliwość, jak najbardziej.

Po ustawieniu celu podróży i rodzaju trasy (autostrady) wchodzisz w menu mapy gdzie wybierasz "punkty pośrednie", następnie kursorem (duży krzyżyk) najeżdżasz na ten punkt (np wjazd na autostradę) i naciskasz "ustaw". Navi chwilę (czasami dłuższą) pomyśli i masz punkt pośredni.

Nie ma wyboru z pamięci czy wprowadzania adresu, a do tego ustawianie na mapie nie jest za wygodne, ale jest.

Opublikowano

Po ustawieniu celu podróży i rodzaju trasy (autostrady) wchodzisz w menu mapy gdzie wybierasz "punkty pośrednie", następnie kursorem (duży krzyżyk) najeżdżasz na ten punkt (np wjazd na autostradę) i naciskasz "ustaw". Navi chwilę (czasami dłuższą) pomyśli i masz punkt pośredni.

Nie ma wyboru z pamięci czy wprowadzania adresu, a do tego ustawianie na mapie nie jest za wygodne, ale jest.

Czy ty aby na pewno piszesz o nawigacji mk4 w bmw e39?

Ja używam tej nawigacji od trzech lat i takiej funkcji jak "punkty pośrednie" u mnie brak lub nie wiem gdzie szukać - idę zaraz pogrzebać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

takiej funkcji nie widziałem w MK4, można wyznaczać punkt na mapie ale tylko start i metę

w trasie dokucza mi mocno to że navi zawsze trzyma się jednej jedynej trasy i nie ma możliwości jej zmiany na krótką, szybką itd - zawsze jest tylko jedna trasa - czy może to być wina płyty z mapą czy raczej oprogramowania navi ?

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano

U mnie jak zmieniam w czasie prowadzenia do celu ustawienia: trasa szybka; krótka; z autostradami lub bez, to wyznacza mi nową trasę więc może to być wina oprogramowania lub mapy jak napisałeś.

Dodam że korzystam z mapy DVD Road map europe high 2011 oraz oprogramowania v31 - oba do ściągnięcia z tego forum.

Pozdrawiam.

Opublikowano
wkrótce wybieram się nad morze więc wpisałem sobie próbnie trasę (Chełm - Karwia) i oczywiście jak co roku wyznaczyła mi trasę nie taką jak chciałem

Używam tej funkcji dokładnie w takim przypadku. Wpierw wybieram cel podróży, a potem jak mi trasa nie odpowiada to wybieram punkt pośredni w sposób jaki opisałem powyżej. W moim sofcie nazwałem to "punkty pośrednie", bo oryginalna nazwa "route magnet" jest dla mnie co najmniej dziwna, choć usprawiedliwiona tym, że nie spełnia typowej roli "waypointa". Gdy wybierze się punkt, który navi określa jako "znajdujący się poza obszarem mapy", co w przypadku Polski zdarza się często to wyznaczona trasa nie będzie przechodziła przez ten punkt, tylko w najbliższym dostępnym navi miejscu.

takiej funkcji nie widziałem w MK4, można wyznaczać punkt na mapie ale tylko start i metę

Opcja ta może być niedostępna dla samochodów ze starszym softem oraz sprowadzonych z USA.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam. Jestem nowym użytkownikiem Tego forum.Od kilku miesięcy posiadam x3 2.0 d 2008r. Autko sprawuje się dobrze i jak narazie nie mam z nim problemów.Problem natomiast jest z nawigacją a dokładnie z "punktami pośrednimi".Soft posiadam od "cx3", a mapy Road Map high 2012. Po zaznaczeniu punktu pośredniego wyświetla się informacja że punkt jest aktywny i zostanie wyznaczona trasa.Po czym trasa zostaje ta sama i nic się nie zmienia.Po ponownym starcie navi i wyborze tej samej trasy navi pyta czy wyznaczyć trasę z puntami pośrednimi, po zaznaczeniu TAK mam znów starą trasę bez p. pośrednich.Czy winą może być mapa, która jest "okrojona" na ~4,2 GB i mieści się na zwykłej płycie ? Co znaczy "funkcja nowa droga "? Poza tym nawigacja jest OK.Wcześniej korzystałem z AutoMapy która jest bardziej skomplikowana ,dużo "gada" (nie potrzebnie) i jest mniej czytelna.Navi w BMW wydawała mi się dość prymitywna , ale to jest jej zaletą a nie wadą. Jeżeli to możliwe proszę o pomoc. Pozdrawiam wszystkich użytkowników