Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Właśnie zdemontowałem u siebie w aucie podsufitkę celem oklejenia jej na czarno. Mam jednak pewien problem- jak zdjąć tą tapicerowaną osłonę szyberdachu, od wewnątrz auta? Trzeba odkręcać cały system szyberdachu? :shock:

Pozdrawiam, Karol

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg
  • 3 lata później...
Opublikowano
Odświeżam kotleta :) Kolego powiedz jak to zdemontować bo chcę u siebie demontować i na nowo oklejać podsufitkę.
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano

robiłem to u siebie, możemy to zrobić na dwa sposoby

Sposób I:

1. opuszczamy minimalnie szyberdach (tzn. tak jakbyśmy chcieli go otworzyć (nie uchylić), w momencie minimalnego naciśnięcia przycisku lakierowana płyta (zewnętrzna) najpierw się minimalnie opuszcza, a potem, przesuwa się w tył dachu razem z tą częścią podsufitki, mu musimy minimalnie nacisnąć przeciska, żeby ta lakierowana płyta dosłownie się tylko obniżyła o kilka milimetrów

http://img94.imageshack.us/img94/9014/show1k.jpg

2. teraz wchodzimy do wnętrza i ręką przesuwamy samą podsufitkę do tyłu

3. uchylasz szyberdach

3. odkręcamy 2 torxy z przodu szyberdachu oraz trzy (albo dwie nie pamiętam) śruby w tylnej części

4. ściągasz lakierowaną płytę zewnętrzną

5. przesuwasz ręcznie podsufitkę, odkręcasz z góry 10 torxów i wyjmujesz podsufitkę szybra

Sposób II

1. Uchylamy szyberdach

2. odkręcamy od wewnątrz 2 torxy, odkręcamy od zewnątrz płaskim kluczem 3 śruby

3. ściągamy lakierowaną płytę

4. zamykamy szyberdach

4. odkręcamy 10 torxów i wyciągamy podsufitkę szybra