Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dokladnie ale wolę to oficjalnie oznajmić i przy sprzedaży nie ukrywać.

Bo w gąszczu "100% bezwypadkowych" aut i tak mam nadzieję, że nie będzie wielkim dramatem powypadkowym dla kogoś :|

• Odpowiedzi 348
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Spoko Klagosz, mnie to nie zniechęca :) a wiem, że i tak zrobisz je bez śladu i będzie lepsze niż z fabryki :wink: pozdrowionka i głowa do góry !
Opublikowano

Lekka stłuczka drogowa.

No szkoda, ale co zrobić. Ty uważasz a inni nie uważają. Mogło być gorzej.

A co do przebiegu procedury likwidacji szkody..

Zgłaszasz na infolinię, przyjeżdża rzeczoznawca (nie wiem czy mają swoich czy niezależnych z PZM), auto sobie opisuje, itd.. po jakimś czasie przychodzi drogą elektroniczną wycena. Będzie to wycena zaniżona to normalne. Ty w tym momencie możesz pojechać sobie do ASO na drugą wycenę (podejrzewam, że płatną jeśli nie robisz auta u nich). Ta wycena z ASO zapewne będzie baaardzo różniła się o poprzedniej. I teraz tak. Jeśli będziesz chciał pieniądze do kieszeni - nie ma bata - ubezpieczalnia nie wypłaci Ci kwoty z wyceny ASO. Ewentualnie w najlepszym przypadku uśrednią kwotę, która zapewne i tak nie będzie dla Ciebie satysfakcjonująca.

Pytanie czy chcesz na tym zarobić, czy zrobić auto w ASO lub w innym warsztacie bezgotówkowo i mieć wszystko w pupie :roll:

Pzdr.

Opublikowano
Taka stluczka to nie stluczka...dla mnie to auto nadal jest bezwypadkowe :cool2: , To jest zwykla lekka kolizja nic powaznego . Mysle ze duzo ludzi kupuje auta prosto z salonu - funkiel nowki po gorszych uderzeniach zupelnie nie swiadomie :whistle: :whistle:
Opublikowano

eXiDe - dzięki za instruktarz ale już kiedys przez niego przechodziłem także wiem

co do tego czy dam do ASO czy do kolegi to podejme decyzje po wycenie :cool2:

mmcv - myślę podobnie jak ty i mam nadzieje że przyszły kupujący nie będzie robił z tego tytułu wielkich ubolewań :roll:

Opublikowano
Lekka stłuczka drogowa.

Zgłaszasz na infolinię, przyjeżdża rzeczoznawca (nie wiem czy mają swoich czy niezależnych z PZM), auto sobie opisuje, itd.. po jakimś czasie przychodzi drogą elektroniczną wycena. Będzie to wycena zaniżona to normalne. Ty w tym momencie możesz pojechać sobie do ASO na drugą wycenę (podejrzewam, że płatną jeśli nie robisz auta u nich). Ta wycena z ASO zapewne będzie baaardzo różniła się o poprzedniej. I teraz tak. Jeśli będziesz chciał pieniądze do kieszeni - nie ma bata - ubezpieczalnia nie wypłaci Ci kwoty z wyceny ASO. Ewentualnie w najlepszym przypadku uśrednią kwotę, która zapewne i tak nie będzie dla Ciebie satysfakcjonująca.

Pytanie czy chcesz na tym zarobić, czy zrobić auto w ASO lub w innym warsztacie bezgotówkowo i mieć wszystko w pupie :roll:

Pzdr.

Zawsze mozna trzasnąć odwołanie od wypłaconej kwoty, ja tak zrobiłem po swojej e90 i naprawde dobrze na tym wyszedlem...spróbuj zrobic to na kosztorys, bo dajac auto do ASO zapewnie nic nie zarobisz..a naprawde nie zawsze i niekoniecznie bedzie lepsza.

Opublikowano

No własnie tak myslę, w dodatku juz parę osób mi napisało opinie po naprawie w ASO i są średnio usatysfakcjonowani :roll:

A w sumie nie jest jeszcze tak tragicznie

... jesli wycena mnie usatysfakcjonuje oddaje auto do kolegi który jest majtersztykiem w lakierowaniu :8)

Zaklepalem juz termin. Także w tydzień powinien mi go zrobić

A autem cały czas jeżdżę bo uszkodzenia w miare nie rzucają się w oczy i nie przeszkadzają w użytkowaniu.

Tylko wkurza mnie, że musze latać wydzwaniać i załatwiać sprawy związane z tą szkodą i że nie będę juz miał 100% bezwypadka

Opublikowano
Lekka stłuczka drogowa.

Pzdr.

Zawsze mozna trzasnąć odwołanie od wypłaconej kwoty, ja tak zrobiłem po swojej e90 i naprawde dobrze na tym wyszedlem...spróbuj zrobic to na kosztorys, bo dajac auto do ASO zapewnie nic nie zarobisz..a naprawde nie zawsze i niekoniecznie bedzie lepsza.

Dokładnie, najlepiej mieć jakiegoś znajomego rzeczoznawcę :8) , wtedy takie odwołanie jest mega wiarygodne :)

Pzdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja kiedyś wytoczyłem proces Warcie, bo perfidnie zaniżyła odszkodowanie. Miałem wariant serwisowy na oryginalnych nowych częściach, a policzyli na najtańszych zamiennikach. Sprawa toczyła się prawie rok, wygrałem bez problemu już na pierwszej rozprawie, ale te barany wnosiły apelację. W rezultacie zapłacili mi żądaną kasę i wszystkie koszty procesu. TU właśnie w ten sposób działają, licząc, że ludzie odpuszczą...i w 99% odpuszczają :mad2:

Masz wariant serwisowy na oryginalnych częściach muszą policzyć wg. cen z serwisu netto, koniec kropka.

Nie przejmuj się, bo to żadna tragedia, ani Twoja wina. Dla mnie np. niegroźne stłuczki nie mają żadnego znaczenia przy zakupie auta. Ważne, żeby konstrukcja i geometria nie były trwale naruszone. Głowa do góry :cool2:

Opublikowano

Houek ale teraz piszesz o likwidacji szkody z własnego AC mam rozumieć.

Nie wiem dokładnie jak jest w przypadku likwidacji szkody z OC sprawcy, Ty byś chciał na oryginałach a oni wyceniają zamienniki najczęściej taniej niż rzeczywista cena zamienników. Chore.

Jak wstawiasz samochód do ASO naprawa wykonywana jest bezgotówkowo i wtedy na oryginalnych częściach.

Pzdr.

Opublikowano

Nie wiem dokładnie jak jest w przypadku likwidacji szkody z OC sprawcy, Ty byś chciał na oryginałach a oni wyceniają zamienniki najczęściej taniej niż rzeczywista cena zamienników. Chore.

.

Żałosne. Ktoś ma wszystko oryginalne, a tu by władowali tanie zamienniki -szczególnie strata jeśli wypadek nie z naszej winy...

Opublikowano

.

Żałosne. Ktoś ma wszystko oryginalne, a tu by władowali tanie zamienniki -szczególnie strata jeśli wypadek nie z naszej winy...

W takim wypadku gdy szkoda nie jest z naszej winy a mamy full AC najlepiej naprawić szkodę z swojego AC a później nasz ubezpieczyciel zrobi sobie cesje z ubezpieczyciela sprawcy i nie tracimy zniżek a naprawione mamy w standardzie określonym przez nasze AC. Wiem że jest taka możliwość bo robił tak znajomy a też miał sprawcę który był ubezpieczony w firmie kogucik i bał się że go zrobią w jajo

http://desmond.imageshack.us/Himg535/scaled.php?server=535&filename=dsc0230kopiay.jpg&res=landing

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=160396 Czyszczenie parownika

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=160013 MOJE E-90 skradziona

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem w tym, że żaden serwis BMW( przynajmniej w Poznaniu, ani Smorawiński, ani Olszowiec) nie likwidują szkód bezgotówkowo. Czyli pozostaje ryzyko zlecić naprawę, wybecelować z własnej kiejbzdy i czekać czy te darmozjady z TU zapłacą całą kwotę...teoretycznie zapłacić powinni, ale na podstawie własnego doświadczenia w pracy flotowca z 150 pojazdami przez 5 lat wiem, że jest z tym bardzo różnie.
Opublikowano
Jeżeli dane TU ma podpisaną umowę z danym ASO na naprawę bezgotówkową to robią. U mnie ASO Sikora ma podpisaną z PZU i Warta

http://desmond.imageshack.us/Himg535/scaled.php?server=535&filename=dsc0230kopiay.jpg&res=landing

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie likwidują szkód, ale mówimy o naszym AC czy OC sprawcy? :roll:

Pzdr.

Niestety strategia robienia kosztorysów przez TU niczym sie nie rozni w przypadku AC i OC sprawcy...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli dane TU ma podpisaną umowę z danym ASO na naprawę bezgotówkową to robią. U mnie ASO Sikora ma podpisaną z PZU i Warta

Jakieś 2 lata temu Olszowiec i Smorawiński odmówili mi likwidacji szkody bezgotówkowo.

Opublikowano
Rok temu jak rozbiłem swój samochód z winy innego kierowcy a on uciekł z miejsca zdarzenia na początku zgłosiłem szkodę ze swojego AC (jestem ubezpieczony w UNIQA). Przyjechał rzeczoznawca, zrobił kosztorys na oryginalnych częściach BMW (koszt naprawy opiewał na 100 tysięcy złotych !). Oczywiście była to szkoda całkowita i chcieli mi wypłacić odszkodowanie po wycenie samochodu przed kolizją i odjąć od tego wartość wraku, który mi zostawał. Ale co się okazało po prawie miesiącu nasza sprytna policja znalazła sprawce (mając ode mnie markę samochodu sprawcy, model i praktycznie cały numer rejestracyjny) i zatrzymałem wypłatę odszkodowania ze swojego AC oraz zgłosiłem szkodę z OC sprawcy. Oczywiście cała procedura zaczęła się od nowa, czyli rzeczoznawca z PZU (sprawca był tam ubezpieczony) itp. Oczywiście jak powiedziałem rzeczoznawcy z PZU, że już mi UNIQA wszystko wyceniła, przestał on robić zdjęcia i powiedział, że wezmą cała wycenę od mojego ubezpieczyciela. Wszystko skończyło się tak, że otrzymałem satysfakcjonujące mnie ubezpieczenie nie tracąc przy tym żadnych zniżek a UNIQA ściągnęła sobie cała kwotę regresem od PZU
Opublikowano

Moje ASO BMW w Lublinie bez żadnego problemu rozliczyło bezgotówkowo moją szkodę w Warcie. Także zależy od tego z ASO ma podpisane umowy.

Pzdr.

Opublikowano
Wszystko skończyło się tak, że otrzymałem satysfakcjonujące mnie ubezpieczenie nie tracąc przy tym żadnych zniżek a UNIQA ściągnęła sobie cała kwotę regresem od PZU

Dlatego tak jak mówiłem jeżeli mamy AC serwisowe nawet jeżeli jest sprawca robić ze swojego a później regres. Bo jak wiadomo z OC policzą po najtańszych częściach gdyż jest to standardowe ubezpieczenie. Pytałem też dzisiaj swojego przedstawiciela PZU gdyby wynikła hipotetycznie taka sytuacja powiedział, że oczywiście nie ma problemu mogę robić z AC serwisowego bo będzie to dla mnie korzystniejsze a oni sobie ściągną z OC sprawcy

Opublikowano
Dostałem telefo, dzisaj wieczorem umówiony jestem z rzeczoznawcą, zobacze jak wyceni :roll: .
Opublikowano

Tak, jestem po oględzinach.

W sumie po ściągnięciu zderzaka okazało się, że nie podziało się dużo po za wcześniejszymi opisanymi przez ze mnie uszkodzeniami.

Niestety nie działa to jak w PZU i innych towarzystwach, że informacje na temat kosztorysu z wyceną dostaje przy oględzinach.

TUW ma niezależnych rzeczoznawców, którym daje zlecenia, oni następnie robią kosztorys na podstawie którego TUW przelicza i wylicza wycenę,

którą przesyła mi parę dni po oględzinach czyli pewno dopiero w przyszłym tygodniu :( .

Opublikowano

Bez względu na wycenę auto na 99% robię jednak u kolegi - wiem przynajmniej, że kto jak kto ale on zrobi auto równie dobrze jak ASO, jesli nie lepiej :roll: .

W aucie nic nie jest poprzestawiane, z dachem też jest OK także zostawiłem jemu.

Ma zrobić przygotówke żeby uporać się jak najszybciej w razie gdyby były całkowice zaniżone koszty.

Zderzak i dyfuzor juz zamówiłem w razie czego zostawie na zapas albo odsprzedam :wink: .

Opublikowano
No i git:) A tą słuczką sie juz nie przejmuj,bo taka stłuczka to ledwie otarcie :D i tak na marginesie, do zlotu sie wyrobisz z naprawą? :norty:
Opublikowano

Chciałbym :twisted: ale chyba nie wyrobie się :evil:

Najwyżej podjade czymś innym jeśli ty i pare innych osób nowymi nabytkami ma zamiar podjechać.

Auto wstępnie/najwcześniej mam ugadane do odbioru na sobote jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli.