Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od pewnego czasu męczy mnie czasem takie dziwne pukanie podczas jazdy, :mad2: dźwięk jest pusty (jakby pukać w karton) początkowo myślałem że to wydech, jednak po kilku wizytach w kanale stwierdziłem, że to nie może być on.

Spojrzałem na wał jednak niewiele widać gdyż są osłony, (które jutro zdejmę :norty: ) gdy ruszałem nim od strony skrzyni, to zauważyłem,

że mniej więcej pośrodku jest jakiś luz.

Nie wiem jak wygląda to łączenie wału, i czy powinien się on ruszać w pionie ????

Tam jest jakaś gumowa podpora czy coś ??

Wymieniał to ktoś kiedyś ???

Jeżeli tak to czy ciężko się to robi i jakie szacunkowo są koszty części.

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
koszt kompletnej podpory to ok 160 pln, robota nietrudna - zajmie ci na kanale moze z godzine. Musisz zdjac wal wybic stara podpore i zalozyc nowa - wsio. O ile oczywiscie guma juz jest rozerwana.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

Jutro zobaczę co i jak, zdejmę te osłony i przystąpię do działania.

Muszę zdjąć cały wał ???

Trochę się tego boję bo krążą pogłoski że później biję czy coś innego niemiłego się dzieję :norty:

Dzięki za podpowiedzi. :norty:

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

Witam

Jezeli podczas ruszania slyszysz takie trrrryt i mozesz wyczyc udezenia w tunel (przyloz reke tak na wysokosci podpory) to faktycznie jest to uszkodzenie podpory.

Jezeli chodzi o wymiane podpory to nie jest to czynnosc skomplikowana. Zrobisz to bez problemu sam. Tylko jedna uwaga. Jezeli nie chcesz aby pozniej ten wal ci bil to musisz przed rozkreceniem pozaznaczac sobie wal tak aby przykrecic go pozniej tak samo tzn chodzi o sroby prz skrzyni i dyfrze. Przed rozpolowieniem walu (musisz rozpolowic aby wyciagnac popdore z lozyskiem) zaznacz sobie jak wchodzi frez rowniez po to aby zlozyc wal tak samo jak go rozebrales.

Jezeli zlozysz go w ten sposob to nie bedzie problemu z pukaniem. Natomiast jezeli ci sie nie uda to trzeba bedzie oddac wal do wyazenia ale nie wiem ile taka przyjemnosc kosztuje

Pozdro

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Podpora wymieniona, w trakcie roboty wyszło, że poduchy skrzyni też do wymiany.

Wszystko pięknie wał już nie uderza ale zaczeło się pukanio-drżenie, podejrzawam, że mechanior nie złożył wału tak jak był i teraz pewnie trzeba będzie wyważać, robił już to ktoś kiedyś ? jak wygląda taki zabieg i ile szykować kaski ?

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam ja mam taki problem ze jak wlaczam R to slysze jakies pukniecie i potem jak z R na 1 wlacze tez to jest nie wiem dokladnie z kad ono pochodzi ale wydaje mi sie ze z tylu juz czytalem kiedys cos ze niiby sa to jakies luzy gdzies w okolicach walu czy mostu ale nie wiem dokladnie o co chodzi tak ze jak ktos by mogl to prosze o pomoc!!!! moje aytko to bmw 36 coupe 94r 1,8is
Opublikowano
watpie zeby to byl problem mostu czy tez walu, u mnie w e30 jest to samo. Raczej niegrozne i pochodzi ze skrzyni biegow....