Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zdecydowałem wymienić skrzynię w mojej "Bawarce" tylko pojawił się problem. Mianowicie nie wiem jaka to skrzynia, a auto jest z 1993 roku. W grę wchodzi chyba 4 HP-22

Jedyne co udało mi się zauważyć pod autem to czarny kolor tabliczki, a na niej dwa numery:

1. to 63348

2. początek nieczytelny 43 010 163.

Piszę bo tabliczka jest do połowy praktycznie zeszlifowana.

Tutaj dam jedyne słabe foto jakie udało mi się zrobić:

http://img41.imageshack.us/img41/5278/zdjcie0020j.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

W grę wchodzi TYLKO i WYŁĄCZNIE 5HP18 (5 biegów + nadbieg). Skrzynia 4HP22 (4-biegowa) nie występowała w TDS.

Pozdrawiam

Opublikowano
Wbij sobie tu 7 ostatnich znaków numeru VIN to będziesz wiedział jaką masz skrzynię

Z tym VINem u mnie jest problem bo po rozczytaniu jest 520i, a od poprzedniego właściciela wiem że to i tak ba bank jest 525tds.

W grę wchodzi TYLKO i WYŁĄCZNIE 5HP18 (5 biegów + nadbieg). Skrzynia 4HP22 (4-biegowa) nie występowała w TDS.

Czyli tylko i jedynie 5HP-18. Bo widzę że czasem jest napisane że 4HP-22 jest też w TDSach.

Opublikowano
Wbij sobie tu 7 ostatnich znaków numeru VIN to będziesz wiedział jaką masz skrzynię

Z tym VINem u mnie jest problem bo po rozczytaniu jest 520i, a od poprzedniego właściciela wiem że to i tak ba bank jest 525tds.

Czyli piec byl zmieniany na Diesla :)

Od '93 szly chyba tylko 5HP18. Tez taką mam.

Opublikowano

Czyli piec byl zmieniany na Diesla :)

Od '93 szly chyba tylko 5HP18. Tez taką mam.

Tylko że patrząc na inne tabliczki znamionowe to te są chyba typowe dla 4HP-22http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/16/84/27/38/1684273897_1

bo 5HP-18 są takie: http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/16/88/05/50/1688055080_6

Już sam nie wiem i zwariowałem :roll:

Opublikowano

4HP22 występowała w E34 525 TD (oprócz braku IC, różnią się również automatyczne skrzynie)

Pozdrawiam

Opublikowano
Hej, zajrzyj pod maskę jaki masz sterownik do skrzyni, napisz tutaj numer, a my dojdziemy do jakiej skrzyni on jest. Ponadto, czy ty jeździłeś tym autem, jeśli tak, to chyba pamiętasz, czy były cztery, czy pięć biegów w przód.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
hej, jest to sterownik skrzyni 5HP18 i taką masz w aucie. Ponadto w TDSie nigdy nie była stosowana skrzynia czterobiegowa, też to sprawdziłem.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
hej, jest to sterownik skrzyni 5HP18 i taką masz w aucie. Ponadto w TDSie nigdy nie była stosowana skrzynia czterobiegowa, też to sprawdziłem.

Za wyrocznię czy guru się nie uważam, natomiast głupot nie wypisuję :D

Reasumując :

E34 525 tdsA - skrzynia ZF 5HP18 (5 biegów + nadbieg)

E34 525tdA - skrzynia ZF 4HP22 (4 biegi)

I tym optymistycznym akcentem uważam temat za wyczerpany :twisted:

Pozdrawiam