Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Przymierzam się do wymiany popychaczy hydraulicznych w głowicy. Czy ktoś wie jak mocowane jest koło wałka rozrządu do czopa - chodzi mi o to czy jest na klinie, stożku, kołku czy jeszcze czym innym?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie bo trochę czasu już upłynęło,ale wydaje mi się,że jest na klinie.Trochę roboty z tym jest.U mnie okazało się,że trzeba wymienić pompę vacum,miała wycięte sprzęgiełko.Nie da się kupic go oddzielnie,za pompę vacum dałem 150 zł używka,nie musi byc od TDS pasuje też od innych modeli(nie wszystkich),a nowa kosztuje 1500.Musisz również zblokować wał i zluzować łańcuch rozrządu,jest to konieczne do wyjęcia wałka rozrządu.

Szklanki zakładałem firmy Ruville,podobno szły na pierwszy montaż,coś ok 30-35 zł za szt(tyle kosztowały jakieś 3 lata temu.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przyznam,że nie pamiętam.Wiem,że koło normalnie zsuwało się z wałka i nie było z tym żadnego problemu.
ec2Wze6.jpg
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
sprawa jasna . koło jest dokręcone śrubą z odpowiednim momentem do wałka bez żadnego klina, wpustu, kołka czy stożka tylko płaszczyzna do płaszczyzny :shock:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mialem to robione już dość dawno i wydawało mi się,że coś tam było a może pomyliło mi się z kołem na pompie wtryskowej.Wiem,że bez problemu zeszło,nie chciałem wprowadzić cię w błąd,ale teraz już będziemy wiedzieć :cool2:
ec2Wze6.jpg