Skocz do zawartości

316i Stukanie przy ruszaniu i na skretach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

mam maly problem z moim autem. W poniedziałek oddaje go do mechanika, zeby poszukał przyczyny ale wcześniej chciałem zasięgnąć informacji na forum.

Chodzi o stukanie a raczej "chrobotanie" słyszalne gdzieś z przodu auta, choć może sie wydawać ze to z tylu.

Stukanie owo, występuje gdy:

ruszam gwałtownie dodając gazu ale bez zrywania,

gdy jadę powoli po okręgu i dodaje gazu (bez gaz nie stuka)

na stromych podjazdach przy skrętach np, 45%

przy jeździe powoli pod wzniesienie na wysokim biegu przy obrotach poniżej 1500obr/min

Stukania nie ma gdy ruszam i jeżdżę płynnie, na zakrętach przy jedzie w normalnym ruchu oraz przy jeździe na wstecznym, przy gwałtownym ruszania na podnośniku z uniesionymi kolami. Znajomy mechanik sprawdził mi tuleje mostu, czy nie ma luzów na kielichach walu, łącznik elastyczny walu i wszystko jest w porządku. Wal gdy sie nim kreci na boki wydaje tylko jakieś metaliczne uderzenia w środku. Czy to może byc to przyczyna albo poduszki pod silnikiem ? Stabilizatory z przodu wymienialem pol roku temu, auto ma przejechane 115 tys.

Opublikowano
Mam bardzo podobne objawy, wymieniłem już dużo rzeczy a puka dalej. Jak znajdziesz przyczynę napisz
Opublikowano
  • Autor
Tuleja wahacza.

Tuleje byly wymieniane 10tys.km wstecz przy duzej inspekcji razem ze stabilizatorami. Dodam jeszcze, ze przy odpaleniu auta w momencie gdy już silnik odpalil słychać "to chrobotanie" przez ułamek sekundy jeszcze na postoju.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie, po wizycie u mechanika dalej wiedziałem tyle ile wcześniej. Powiedzial, ze to jakieś plastiki obudowy "czegoś tam' i ze mam sie tym nie przejmować. Dzisiaj bedac w Polsce u rodziców podjechałem do kilku znanych mi warsztatów na diagnozę.

Pierwszy mechanik stwierdzil ze to napinacze paska wielokolorowego maja luzy ale sprawdzil to i wykluczył, po czym stwierdzil ze to na pewno kolo dwumasowe.

Drugi stiwerdil, ze albo podpora mostu albo kolo dwumasowe, trzeci ze to nie kolo dwumasowe ale nie wie co to i mam przyjechac w przyszylm tygodniu do niego i bedzie szukal. Koszt naprawy dwumasy z tego co sie dowiedzialem to 1700 za dwumase, 350 za wymiane plus najlpiej odrazu wymienic tarcze sprzegla za 600. Co o tym myslicie ? Silnik to 316i 1796cm3, oznaczenie N42.

Opublikowano
Ja bym sprawdził zawieszenie silnika.Ew mocowaniu wydechu. MOże być tak, że przy przyśpieszaniu silnik się ciut przekręca podnoszą lekko tłumik i ten uderza o podwozie.
Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
U mnie jak były dziwne dźwięki w podobnych okolicznościach, to wymieniłem wahacz, tuleje, końcówki stabilizatora... i dźwięki dalej były ;( - okazało się że to mocowania stabilizatora - te dwie gumy co go trzymają.
Opublikowano

Kolego

nie wiem czy to o czym Ci napiszę nazwać można stukaniem

ale

sporo z tych objawów mogą dawać gumy stabilizatora .

Wiem , piszesz ,że je wymieniałeś - i tak samo było u mnie .

Pierwsze wytrzymały 190tyś.km, wymieniłem je rok temu - teraz są znowu do wymiany/ po ok. 15tyś.km.

A gumy te - u mnie mają luzy - widać to /koszt gumy 2x15zł , są dwie/

panta rei
Opublikowano
przeguby
Opublikowano

dobre :duh:

sprawdź: maglownica, łożyska amortyzatora

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem przyczynę moich problemów. Okazało sie, ze sprężyna w napinaczu paska wielokolorowego jest juz rozciągnięta, napinacz byl luźny, przenosił drgania na obudowę i to bylo powodem tego niewiadomego chrobotania. Dokładnie chodzi o cześć numer nr 1 na tym obrazku poniżej

http://realoem.com/bmw/diagrams/h/u/131.png

Wcześniej mechanik niby sprawdził napinacz ale widać nie do końca, dopiero dzisiaj po zdjeciu paska i sprawdzeniu bez niego okazalo sie, ze to napewno napinacz. Po wymianie napinacza na nowy problemu juz nie ma.