Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądam konfigurator kół do 320d i dla tych felg oraz dla M double spoke 194 są różne opony na przód i tył (225/45/17 i 255/40/17). Początkowo myślałem, że ma to związek z modelem opon (felgi te są z oponami Bridgestone Potenza RE 050A), ale dla felgi V spoke 285 z przodu i z tyłu są już te same opony i też są to Bridgestone Potenza RE 050A (225/45/17). Skąd taka różnorodność?

Jestem na etapie zmiany opon, chciałem właśnie kupić ten model i nie wiem, czy wybrać 4 x 225/45/17, czy 2 x 225/45/17 (przód) i 2 x 255/40/17 (tył)? 255/40/17 na tył wydają mi się trochę za szerokie do tego silnika (177KM).

Mam felgi Star Spoke 161, ale poprzedni właściciel założył opony o rozmiarze 235/40/17 - po zmianie z zimówek (225/45/17) mam wrażenie, ze auto jest bardziej poddatne na koleiny, ale nie wiem, czy 10mm szerokości opony może robić taką różnicę - prawdopodobnie to tylko moje odczucie.

Jak ma się to do ew. zgodności z homologacją auta dla określonych rozmiarów opon? Mogę założyć każdą z tych opcji i wszystko będzie ok?

Pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano

Chyba nie zwrociłes uwagi na to,że ori. felgi 161 przednie maja szerokośc 8 a tylne 8,5 cala. Dlatego jest róznica w rozmiarze opon. 225/45/17 oraz 255/40/17 jest rozmiarem fabrycznym.

Edit. Sorki, nietety to ja nie zwrocilem uwagi na rocznik Twego autka a tam rozmiar felg jest jednakowy :oops:

• Zarejestrowani
Opublikowano
Zapewne rozstaw kół ma tutaj kluczowe znaczenie :cool2: Wersje 2008 w górę mają inne ET felg niż starsze wersje

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Miałem podobny dylemat do Ciebie. Ostatecznie zastosowałem się do tabliczki znamionowej która znajduje się na progu po otwarciu drzwi kierowcy. W 320D dla rozmiaru opony 17" przewidziany jest identyczny rozmiar z przodu jak i z tyłu. Dopiero przy 18" powinien być różny. Producent opon zezwala na montaż opon 225 na felgi o maksymalnej szerokości 9", więc 8,5" mieści się w tym zakresie. Felgi przód oraz tył mają faktycznie inne ET przez to że felgi z tyłu są szersze. Gdyby było to samo ET, z tyłu felga wyjechała by nieznacznie na zewnątrz jak na dystansie.

O ile na feldze z przodu opona idealnie dopasowała się do felgi na szerokość, to z tyłu felga wystaje kilka mm. Widać dopiero jak się człowiek mocno przyglądnie. "German style" jeszcze na szczęście z tego nie wyszedł. Mimo że opona posiada rant zabezpieczający, nawet lekkie otarcie o krawężnik skończy się uszkodzeniem felgi więc trzeba być baaardzo ostrożnym w mieście.

Pozdrawiam

Opublikowano
Zapewne rozstaw kół ma tutaj kluczowe znaczenie :cool2: Wersje 2008 w górę mają inne ET felg niż starsze wersje

Zgadza się zmienił się rozstaw kół. Po lifcie stosują jednakowe opony, powinieneś mieć naklejkę z zalecanymi rozmiarami kół na progu drzwi kierowcy, jeśli nie... spytaj w aso. pozdr

Opublikowano

No nie bardzo ET w feldze 17" tak do 2008r jak i po 2008 czyli w e90 po lifcie jest to samo czyli ET34 jak jest równe 8 cali, fabryka doszła do wniosku że rozstaw kół jest zbyt mały i w modelu po lifcie został on poszerzony w wyniku czego felgi z oponami nie są tak utopione w nadkolach jak w modelu do 2008r.