Skocz do zawartości

jak zdemontować zbiorniczek wyrównawczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy ktos wie jak zdemontowac zbiorniczek wyrownawczy przy chlodnicy?naprawde zalezy mi bardzo na czasie.Wiem ze trzyma gdzies pod spodem i nie chce puscic.Pomozcie jak najszybciej.dzieki!! :modlitwa:
Opublikowano

Mi się wydaje ze od dołu to raczej nic go nie trzyma.Jezeli dobrze pamiętam to odkręcasz korek i od góry trzyma go tylko platikowa pokrywa na 4 śrubki i to wszystko.Po tym zbiorniczek trzeba wyciągnac - ale trzeba użyc konkretnej siły, bo jest on mocno wciśniety(najlepiej bo obfitym sniadaniu :) ) Rozbierałem kilka razy i wymieniałem uszczelkę pod zbiorniczkiem.

Pozdro

Opublikowano

mi rowniez chyba poszla uszczelka ale nie jestem pewien.jest osad w dolnej czesci,wlasnie na laczeniu.lepiej wymienic uszczelke czy moze zbiorniczek?

wielkie dzieki za podpowiedz

Opublikowano

Najlepiej powiedz DLACZEGO chesz go zdemontowac?? Masz wyciek w miejscu łaczenia zbiorniczka z chłodnica??

Jezeli nie masz wycieków w miejscu łaczenia to lepiej tego nie ruszaj bo tylko rozszczelnisz.Nie wiem czy kupisz nową uszczelkę :roll: ja załatwiłem sobie od kolegów na szrocie.

Opublikowano
wyraznie na laczeniu widac bialy osad,wiec jest chyba nieszczelny.poza tym ubywa plynu az do samego dna zbiorniczka.mysle ze tylko wymiana,ale moze sie myle?
Opublikowano

Jezeli tak się dzieje to zdejmuj i dobrze obejrzyj zarówno zbiorniczek jak i tą cześć chlodnicy.Jedno i drugie jest z tworzywa i np;u mnie za 1 razem był delikatnie pęknięty i zbiorniczek i chlodnica pod zbiorniczkiem :cry2:

Jezeli wszystko gra to tylko nowa uszelkę załatw.

Biały osad to oznaka przegrzewania się chłodnicy. Moze masz coś nie tak ogólnie z ukłądem chlodzenia

Opublikowano

z ukladem wporzadku,grzeje jak powinien.tylko denerwuje mnie ciagle uzupelnianie plynu.musze sie za to zabrac,tylko z kad ta uszczelke?

dzieki raz jeszcze

Opublikowano

Najlepiej wyjmij cała chłodnice i zawieź do jakiegpś warsztatu żeby ci sprawdzili a jak będzie coś nie tak to od razu naprawią a w takie zdejmowanie samego zbiornika nie radzę sie bawić wiem z własnego doswiadczynia.

Pozdrawiam

Opublikowano
Najlepiej wyjmij cała chłodnice i zawieź do jakiegpś warsztatu żeby ci sprawdzili a jak będzie coś nie tak to od razu naprawią a w takie zdejmowanie samego zbiornika nie radzę sie bawić wiem z własnego doswiadczynia.

Pozdrawiam

Ja też uważam, że lepiej zawieć do zakładu gdzie się tm zajmują. Ja miałem pdobny przypadek. Zmarnowałem sporo czasu zanim wyciągnąłem ten zbiornik i okazało się że to jednak chłodnica jest rozszczelniona i to w całkiem innym miejscu.

Pozdrawiam

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano

dzieki panowie za rady,ale to napewno zbiorniczek i wiem gdzie cieknie.zamowilem juz nowy.z wymiana nie ma zadnego problemu,a to dzieki robertowi :mrgreen:

pozdrawiam

Opublikowano

W chłodnicy odkręcasz korek i 2 sruby gwiazdkowe umieszczone obok korka.

Natępnie 2 śrubokrętami podważasz zbiorniczek od góry. i powinien wyskoczyć, u mnie ktoś już naprawiał chłodnicę więc dodatkowo trzymał silikon.

Na co trzeba zwrócic uwagę po wujęciu zbiorniczka...

- Sprawdź dokładnie obszar gdzie znajduje sie uszczelka tamte miejsca często lubia pękać i są już nie do naprawy (zapomnij o klejeniu i spawaniu plastiku) akurat w tamtym miejscu kompletnie nie zdają egzaminu takie zabiegi.

Jeżeli to tylko uszczelka to wystarczy wymienić, jezeli zaś pęknięcie - to nowa chłodnica.

Własnie jestem po naprawie i w końcu wymianie chłodnicy na nową do E36

www.lodofka.pl - Mocno pojechany serwis ogłoszeniowy.