Skocz do zawartości

[E60 530d sedan] Zawieszenie sportowe zamiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem Was zapytać o zdanie. Czy zawieszenie sportowe (to bardziej komfortowe od Mtechnik) można spokojnie zamienić na standardowe? Chodzi mi o zmianę sprężyn i amortyzatorów ze sportowych na standardowe. Czy cokolwiek się zmieni albo jest inaczej montowane?

BTW: Chętnie się z kimś zamienię kto ma ochotę puścić autko o kilka cm niżej. Zawieszenie jest fajne i nawet tak nie trzepie jak można przypuszczać. Ładnie trzyma się drogi tylko mam też domek w górach wyszło mi, że taniej jest wymienić zawieszenie niż zrobić 100m drogi :)

Pozdrawiam

Jestem z Wrocławia

Opublikowano
Znajomy miał sportowe zawieszenie i wymienił je na zwykłe. Założył amortyzatory Sachsa i sprężyny Lesjofors. Wszystko działa jak należy, także myślę, że spokojnie możesz zamienić się z kimś na "zwykłe" zawieszenie. :)
Opublikowano
Dzięki. A czy odczuł wyraźną poprawę komfortu i wysokość zawieszenia? Czy auto jest wyżej po tym zabiegu? Bo na tym mi zależy...
Opublikowano
Czy na sport zawiasie jest naprawde taka katastrofa???Mam zwykłe zawieszenie+DD+AS i po zmianie opon z RunFlat na zwykłe jest OK.Zawsze bardziej mis ię podobały te ~2-3cm niższe i mocno się zastanawiałem nad możliwością przekładki na sport ale po opiniach na forum i tym temacie dam sobie spokój! :nienie:
Opublikowano
Czy na sport zawiasie jest naprawde taka katastrofa???Mam zwykłe zawieszenie+DD+AS i po zmianie opon z RunFlat na zwykłe jest OK.Zawsze bardziej mis ię podobały te ~2-3cm niższe i mocno się zastanawiałem nad możliwością przekładki na sport ale po opiniach na forum i tym temacie dam sobie spokój! :nienie:

kolega w Audi A4 miał sportowe zawieszenie S Line coś tam, jak kupował auto - "fajnie, bedzie dobrze sie jeżdziło, będzie dobrze trzymał się drogi na zakretach itd". Po jakimś czasie przeklinał to. Takie rozwiązania są dla europejskich standardów jesli chodzi o drogi a na polskie warunki nie do przyjedzia jak dla mnie. Unikalbym tych wszystkich usportowień, których i tak większosć z użytkowników jeżdzących po mieście nie wykorzysta.

W BMW w pierwszej kolejności warto zmienić opony na zwykłe, nie ROF

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Powiem tak, moje zawieszenie to fabrycznie sportowe (BMW: Sportowe dostosowanie podwozia"), nie jest to typowa M-ka także mimo usztywnienia i obniżenia nie ma znaczącego spadku komfortu. Nie jest to jak w moim poprzednim aucie na czerwonych sprężynach :) Jest ok, znajomi nie zauważają, że jest za twardo etc aczkolwiek owszem, jest niżej i jest bardziej sztywno niż w standardzie na pewno.
Opublikowano
A jeszcze proszę o info, czy do mojego zwykłego autka będzie pasowało zawieszenie od auta z Dynamic Drive? Czy ono jest niestandardowe? Twardsze niż zwykłe? Czym się różni?
Opublikowano
A jeszcze proszę o info, czy do mojego zwykłego autka będzie pasowało zawieszenie od auta z Dynamic Drive? Czy ono jest niestandardowe? Twardsze niż zwykłe? Czym się różni?

Witaj.

Z mila checia ja bym sie z Toba zamienil gdyz planuje zalozenie M-pakietu a w dodatku moje auto i taka lata na 19" i glownie po autostradach. Wszystko pasowalo by typu plug&play gdyby nie ta odleglosc :/

Chodz pojawil mi sie pomysl uziemienia moje auta na okres tygodnia i wysylka moje w zamian za Twoje. Co o tym myslisz??

Opublikowano
Wpadnij kiedyś do Polski to zobaczymy co da się zrobić :)
Opublikowano

Elo,

Ja na twojm miejscu bym odpuścił sportowe zawieszenie.Polskie drogi są dobre tylko na 4x4 a pózniej jest tylko telepanie.Fakt na autostradach auto dobrze wchodzi wyprzedzanie i zakrety.Londynskie drogi tez są fatalne i dziurawe,wiec watpie ze kupię nastepna baware na sportowych zawiasach:)

The ultimate driving machine.....B.M.W///M SPORT
Opublikowano
Elo,

Ja na twojm miejscu bym odpuścił sportowe zawieszenie.Polskie drogi są dobre tylko na 4x4 a pózniej jest tylko telepanie.Fakt na autostradach auto dobrze wchodzi wyprzedzanie i zakrety.Londynskie drogi tez są fatalne i dziurawe,wiec watpie ze kupię nastepna baware na sportowych zawiasach:)

Oj Kolega nic nie poczytał mojego posta :D

Opublikowano

Fakt,hehe

Strzelilem babola :roll2:

Przekrecilem watek,chociaz nie wiem dlaczego.Wracalem z roboty i czytalem na telefonie.Ale co tam zycie... :wink:

The ultimate driving machine.....B.M.W///M SPORT