Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam..

mam problem z bmw e39 530d z 99r automat

autko sprawowało się znakomicie do puki nie stało 2 tygodnie...

teraz kompletny zamuł do 90km/h jeszcze jakoś się zbiera przeciągając go na obrotach a tak to tragedia chciałem go przegonić ale na odcinku 10km nie rozpędził się więcej niż 165km/h nie wiem od czego zaczynać..:(

autko nawet nie zadymi.. ale jakbym miał wrażenie iż turbina jakoś dziwnie chodzi i głośniej wkręca się dopiero przy 3000obr/min

proszę o pomoc pozdrawiam

Edytowane przez pawel1989bmw
Opublikowano

Najwazniejsze popraw tytuł twojego tematu :nienie: viewtopic.php?f=72&t=117890 -tak ma być,bo nikt nie wie o co chodzi: czy ci serce staje,czy cię skalpują

Podepnij pod kompa i sprawdz ciśnienie na pompce progowej,możesz też sprawdzić uchem,przekręc kluczyk na kontrolki i posłuchaj czy nie buczy.Znajduje sie ona pod siedzeniem kierowcy,oczywiście od podwozia pod plastikiem ochronnym,ale bedzie buczała jeżeli jest słaba.Jednak najlepiej kompem sprawdzić jakie ma ciśnienie.Pytanie:pali normalnie,nie trzeba dłuzej pokręcić,czy ekonomizer na liczniku idzie do końca skali czy nie???

Opublikowano
pali normalnie na 1 biegu idzie do końca a on 4 to nie wychodzi powyżej 10 litrów przy pedale w podłoge..

zaraz poprawie

POMPKA progowa jak nic,zacznij od tego i tam skończy się problem raczej.POzdr

Opublikowano
pali normalnie na 1 biegu idzie do końca a on 4 to nie wychodzi powyżej 10 litrów przy pedale w podłoge..

zaraz poprawie

w sensie się nie rozpędza więcej ? Masz tak, że np. idzie, idzie a potem się zatrzymuje wszystko (prędkościomierz, obrotomierz, ekonomizer) np. na 160 i zero reakcji na kickdown, tempomat ?

Jeśli tak to radzę wyjąć, rozebrać i przeczyścić elektrozawór sterowania ciśnieniem turbiny (chyba tak to się nazywa) http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP81&mospid=47559&btnr=11_2337&hg=11&fg=45 element 1, jeśli się nie mylę.

U mnie pomogło i wszystko jest w jak najlepszym porządku

Opublikowano

Ja dalej upieram się przy swoim,brakuje mu kopa przy dużej predkości kiedy silnik potrzebuje wiecej czasu żeby się wkręcić.Jeżeli na niskich biegach ma power to turbina(zminia katy)działa poprawnie.Natomiast dajmy na 4 biegu przy prędkości 130km/h nie ciągnie jak trzeba bo mu wachy brakuje.Ostatni post kolegi utwierdza mnie w przekonaniu::raz chodzi raz nie -jak jej się uda(pompce),miałem taki kabaret kawał temu i aż zdechła że nie odpalił :wink: POzdr

PS.przeciscić można,nie zaszkodzi.Zobacz też z kimś jak działa siłowniczek przy turbinie(wzrokowo,góra-dół)-ktoś odpali i dodaje gazu a ty patrz na niego jak sie wysuwa. :cool2:

Opublikowano
Jak u mnie zaczela padac progowka poczatkowo auto nie mialo problemu przyspieszaniem lecz z odpalaniem- odpalalo np. za 5 razem, nastepnie pojawil sie problem z przyspieszaniem powyzej 3tys obr/min - auto szarpalo i nie chcialo sie wkrecac na wiecej obr/min, po tym wszytskim nagle niewiadomo z jakiego powodu problem znikl az nastapil nagle gdy mialem jechac do Polski- auto w ogole nie chcialo odpalic, krecilo krecilo i nic. Wiec u kolegi ktory ma problem jestem pewien na 90% ze to progowka jest winna :wink:
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ,

Mam podobny problem z moja 530d, w sumie wyglada identycznie :

do 100km/h w miare sie rospedza chociaz moglo by byc lepiej, ale jadac 130km/h na autostradzie wciskam gaz stopniowo i nic az nie zredukuje biegu na nizszy i wtedy powoooooli zaczyna przyspieszac.

DODAM jeszcze, ze komputer pokazuje mniejsze spalanie, MAJAC 15L pokazuje na 550km.

Jezeli pompki nie slychac to znaczy, ze to nie ona?? i czy ewentualnie pompka to droga zabawka?

ahhhh, samochod pali bez zadnego problemu na dodtyk.

Pozdro