Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Patrząc na dodatkowe funkcje, wszystko jest przetwarzane przez multimedia interface, np. z oferty xcarlink, podobno interface jest plug&play więc nie powinno być problemu z przesyłem danych. Tego czego się obawiam to wyjścia audio, ale pewnie też to jest jakoś rozwiązane za pomocą aux'a. Generalnie ten interface działa na poniższej zasadzie. Podłączamy do niego przewód którym leci obraz z nawigacji a on wypuszcza obraz na ekran. I w zależności od tego jakie źródło mamy ustawione wyświetla z niego obraz. Dodatkowo urządzenie po poprawnym podłączeniu potrafi również rozpoznać wrzucenie biegu wstecznego dzięki czemu odpala kamerę cofania. Podsumowując to urządzenie nie ma auto mapy potrzebuje jakiegoś urządzenia które wysyła obraz, np. palmtopa lub iphone z dodatkową przystawką video, który prześle obraz do interface'u a ten "wstrzyknie" go do monitora naszego auta. Pod interface można podłączyć kilka urządzeń na raz, np. odtwarzacz dvd, kamere cofania, tuner tv. Wszystkiemu łącznie z interfacem trzeba jednak zapewnić osobne źródło zasilania.
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
kurde kozak jak by dało rade tak zrobić to chyba bym nie wkładał dużej navi ,ciekawe kto to może zrobić chyba jutro zadzwonie do gościa może ma namiary
Opublikowano
Funkcjonalnośc takiego rozwiązania jest taka że juz lepiej postawić sobie całą nawigacje z automapą przed ekranem i podobnie wyjdzie, jak nie lepiej. Nie zapominajcie że tym ukrytym urządzeniem trzeba przecież jakoś sterować, i do tego pewnie dotykowo, więc jak to zrealizować? trzeba zaglądać do schowka(czy gdzie to schowamy) i brać to do reki żeby coś przestawić. Podsumowując dobry bajer zeby komus pokazać, albo przy sprzedaży auta :) ale do użytku na codzień raczej uciążliwe.
Opublikowano
To co jest w tym aucie, to być może jest car pc. Ale faktycznie, sterowanie takim urządzeniem nie odbywa się z idrive'a. Więc ja też nawigacji bym sobie przez to urządzenie akurat nie podłączył. Rozważałem sprowadzenie sobie czegoś takiego z UK, ale faktycznie brak sterowania, obawa przed audio oraz kilka innych pierdółek skłoniły mnie do instalacji navi professional. Co z resztą uczyniłem z udanym skutkiem (było trochę gimnastyki z przekodowaniem audio z logic 7 na stereo, ale dałem radę), przymierzam się teraz do zakupu dension z dodatkową przystawką AVR, dzięki czemu będę miał możliwość podłączenia swojego iphone bez żadnych przejściówek i odtwarzać z niego video kontrolując wszystko bezpośrednio z idrive'a. Ponad to dension również oferuje podłączenie kamer, odtwarzaczy dvd, dodatkowo oferując złącze USB, na które możemy wrzucić audio i video. Stąd rozwiązanie wydaje się być lepsze, tylko cena trochę odstrasza. W DE koszt urządzenia to 1400zł + 650zł AVR + przesyłka z 50zł = ~2100zł, ponad to trzeba mieć navi pro z funkcją mp3 w moim przypadku koszt 1200zł.
Opublikowano

W mojej opinii to jest jakaś partyzantka - Automapa w E60. Generalnie albo upgrade do Navi Prof, albo użytkowanie dobrej wiszącej navi.

Inaczej druciarnia.

Inna rzecz, że ten dension to jest dobry patent niemniej jednak inwestycja idzie w grube tyś PLN (jeśli dodamy Profes.), które przy używanym kilkuletnim aucie trudno będzie odzyskać. Tyle, że w przypadku tych dwóch gadżetów + robocizna to jest jakieś 5000PLN - więc 10% wartości pojazdu - wg mnie nie warte - niemniej bez wątpienia ciekawe i pewnie przydatne jak ktoś sporo jeździ.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Jeśli chodzi o robociznę to można zrobić samemu. Wystarczy trochę na ten temat poczytać. Jak znajdę trochę czasu to opiszę całą procedurę wymiany navi pro, bo mam kilka zdjęć z tego zabiegu. Pokażę przy okazji jak przy użyciu ncs'a zakodować swoje autko aby chciało grać z navi pro. Oraz jak bez wymiany idrive'a nie mieć problemów z kontrolowaniem nowej nawigacji ( efekt niedziałającego pokrętła). Wszystko jest niemal dziecinnie proste, wystarczy znajomość ncs'a notatnika i posiadanie 2 śrubokrętów torx'a (do ekranu) i krzyżaka do reszty oraz przewodu OBD II dostępnego na allegro za ok. 100zł, do navi trzeba dokupić w ASO zasilanie wiatraka ale koszt jest zerowy (22zł - zamawiałem przez bmwsklep.pl).