Skocz do zawartości

E36 325i strzela, szarpie, przerywa...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Rozpoczynam nowy temat ponieważ nie moge doszukać sie wszystkich takich objaw jakie występuja u mnie w bmw E36 325i bez gazu.

A mianowicie, jakis czas temu przy ruszaniu z pasów (spokojnie) zaczelo przerywac tak jakby nie bylo paliwa. Podjechalem na stacje zatankowalem i jak odpalilem to zatrzelo mulic przy dodawaniu gazu i gasl, strzelil z dolotu i dalej mulil nie dalo sie jechac musialem odjechac na pelnych obrotach i troche sie uspokoilo ale po zgaszeniu i kolejnym odpaleniu znowu to samo.... na drogi dzien bylo troche lepiej lecz przerywal do 2500 tys obrotow pozniej ok i znowu przy 4 tys i przy dodaniu duzej ilosci obrotow powstaje strzal w dolocie... Strasznie szarpie na wolnych pobrotach. Pojechalem do mechanika i wymienil czujnik temperatury plynu chlodzacego (czarny) i nic sprawdzil cisnienie na garach i jest ok podpiol na komputer i walniety czujnik rozrzadu, wymieniony i nic, szczelnosc ok, przeplywomierz ok. Sam z ciekawości wymieniłem świece i po wymianie buma jak nowa ale tylko na jeden dzien pozniej znowu zaczynala troche przerywac a teraz znowu to samo... Jeszcze dodam ze oleju nie ubywa mazi tez nie ma na korku, płyn chlodniczy tez nie ubywa.... Miał ktos z was moze to samo?

Edytowane przez Wilu24

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A cewki kolego? Pewnie któraś z cewek padła.

Oczywiście popraw tytuł tematu tak jak to jest opisane w regulaminie z którym się zapoznałeś by się tu zarejestrować.

Opublikowano
  • Autor
Jak mogę sprawdzić czy któraś cewka padła? każda świeca na końcach gdzie występuje iskra jest cegiełkowa ale reszta świecy jest czarna z nagaru?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No można tak ale nie jest to wiążące. Cewki wychodzą w m50 po podłączeniu pod kompa.
Opublikowano

walniety czujnik rozrzadu

ale który?,może wymieniłeś nie ten co trzeba

Opublikowano
  • Autor
Czujnik rozrządu jest nowy i tylko jeden. O drugim, jeśli mowa, to czujnik położenia wału korbowego i ten chcę wymienić...
Opublikowano
  • Autor
No można tak ale nie jest to wiążące. Cewki wychodzą w m50 po podłączeniu pod kompa.

diagnoza nie wykazała uszkodzenia jakiejkolwiek z cewek.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z tego co pamiętam to czarny czujnik jest od temperatury na desce i nijak się ma do silnika.Ja bym się skłaniał w kierunku czujnika wału,ewentualnie sprawdzić ciśnienie paliwa.To jest pojedynczy vanos jak sądze więc i czujnik wałka powinien być jeden.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor
Od roku walczę z tym problemem... Nikt od mechaników po nieautoryaowany serwis bmw nie poradził sobie z wykryciem usterki. Skończyły mi się pomysły i nie wiem, gdzie już grzebać!... Proszę o jakieś pomysły i propozycje, bo tracę cierpliwość.
Opublikowano
  • Autor
Jest bez vanosa, czarny juz dawno wyminiłem, teraz kupiłem niebieski. Objawy są dziwne, bo tylko przy gwałtownym przyśpieszaniu do 2,5 tys. obrotów przerywa, strzela z dolotu i dostaje mocy, następnie przestaje i przy ok. 4 tys. na nowo przerywa. Delikatnie dodając gazu też nie przerywa. Po wymianie świec było ok, przez jeden dzień, a teraz swice są okopcone.
Opublikowano
Czujnik rozrządu jest nowy i tylko jeden. O drugim, jeśli mowa, to czujnik położenia wału korbowego i ten chcę wymienić...

według mnie,to właśnie czujnik wału szwankuje

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj kupie czujnik wału... ale wymienię za dwa dni bo rozrusznik padł i muszę szczotki wymienić no i w alternatorze łożyska wymienić.

Dam znać czy ten czujnik coś zmieni.

Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj zauważyłem że mam pęknięty filtr węglowy i ucieka przez niego powietrze... Może on powodować te dolegliwości?
Opublikowano
owszem ,może to powodować kłopoty,bo jest to duża nieszczelność w kolektorze ssącym
Opublikowano
  • Autor
Bumcia ma szczelny dolot, nowe czujniki, wałka rozrządu i położenia wału korbowego, dwa czujniki temperatury płynu chłodzącego, nowe świece i po odpaleniu dalej słychać tak jakby raz dostawał iskrę na wszystkie gary a raz nie... Na starych świecach zauważyłem że świece 3 i 4 były czarne. Myślę że to te wie cewki muszą być chyba do wymiany.. A wy co sądzicie?
Opublikowano
Najlepiej, jakbys pozyczyl od kogos na chwile dwie cewki, zalozyl nowe swiece i zobaczyl, czy problem ustapi.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor
zamówiłem dwie cewki bo nie mam od kogo pożyczyć...:( Świece są nowe. poczekam aż przyjdą cewki i zobaczę czy to to...
Opublikowano

może tak być,możesz po ciemku ze zdjętą pokrywą górną zobaczyć czy cewki nie przebijają

a jak z tym filtrem węglowym?

Opublikowano
  • Autor
Filtr weglowy juz sprawny... Jutro sprawdze wieczorem czy cewki przebijają bo dziś akumulator ładuje bo autko stało 3 miesiące :)
Opublikowano
  • Autor

dziś postanowiłem zrobić małą rundkę po wymianie wszystkich tych części... i wielkie zdziwienie!!!!

cofam pomału do tyłu na sprzęgle troszkę gazu i zatrzymuje się i ruszam do przodu, dodaje trochę gazu ruszam i w momencie dodania większej ilości gazu auto zatrzymuje się przydławia momentalnie prawie gaśnie wciskam sprzęgło i znowu ruszam jest ok dodaje gazu i zatrzymuje się...? co to może być?

Opublikowano

sprawdż jeszcze ciśnienie paliwa na listwie

jak nie,to trzeba podmienić na próbę kompa

Opublikowano
  • Autor
Przed wymianą czujnika wału korbowego i czujnika temperatury płynu chłodzącego auto przerywało ale jeździło a teraz sie nie da wcale... Może trzeba zrobić reset kompa?
Opublikowano
  • Autor
W sumie to w ostatnim tygodniu wymieniłem te 2 czujniki wymieniłem pasek klinowy, zdejmowałem kolektor ssący by się dostać do rozrusznika bo wymieniałem szczotki. Sprawdziłem cały dolot powietrza i uszczelniłem naprawiłem filtr węglowy, sprawdziłem węże odmy i wymieniłem komplet uszczelek pokrywy zaworów no i czekam jeszcze na filtr paliwa... No i teraz takie właśnie dławienie i brak możliwości jazdy... Czemu teraz miałoby być słabe ciśnienie paliwa albo komp szwankować? Może ten czujnik położenia wału korbowego jest coś walnięty?
Opublikowano
  • Autor
A potrzebny jest reset kompa jeżeli bumcia stała 3 miesiące bez prądu?