Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ponieważ ukradli mi niedawno moją E46 myślę o zakupie E39. Mam już jedną na oku, posiada ona reflektory ksenonowe, ale na zdjęciach nie widzę spryskiwaczy reflektorów. Gdzieś czytałem, że wszystkie auta z ksenonami mają spryskiwacze, żeby nie oślepiać w przypadku zabrudzenia. czy to prawda, że jak są ksenony to muszą być spryskiwacze?

Opublikowano

Tak to prawda - przy ksenonach powinny być spryskiwacze. Prawdopodobnie ktoś sobie założył zestaw ksenonów typu HID. Pół biedy jeśli nie żałował pieniędzy i założył jakiś zestaw z trochę wyższej półki cenowej - lepsze przetwornice, lepsze palniki i ogólnie elektronika lepiej współpracująca z komputerem auta.

Ja mam taki zestaw u siebie - jeszcze bez sprysków bo nie mam się kiedy za nie zabrać. Zapłaciłem za ten zestaw 799pln i od 2,5 roku nic się z nimi nie dzieje. Dopiero jeden raz palnik wymieniłem. Nic nie zakłóca, nie wyskakują żadne błędy i w pełni współpracuje to z komputerem w aucie. Nie musze już nawet dodawać, że jest o wiele lepszy komfort jazdy w nocy z takim źródłem światła bo fabryczne żarówki H7 to był dramat - a jak jeszcze w nocy trochę deszcz siąpił to praktycznie nic nie było widać i po 2-3 godzinach jazdy oczy wypadały z orbit od zmęczenia.

Jeśli w aucie, o które pytasz ktoś założył jakiś najtańszy badziew to będzie lipa bo ciągle coś się będzie z nimi działo.

Odnośnie HIDów to jeśli są założone do fabrycznych soczewek to jest jeszcze ok gdyż taki strumień światła jest bardzo zwięzły i nie wali po oczach. Gorzej jeśli ktoś włożył HIDy do zwykłych reflektorów na standardowe żarówki - wtedy wali to niemiłosiernie po oczach i podejrzewam, że takie elektrownie są dość szybko wyłapywane czy to przez policję, czy też przez diagnostów.

Pzdr.

Opublikowano

było już podobne pytanie na forum i ktoś pisał, że bodajże do 2000 roku produkcji nie było obowiązku sprysków do ksenonów, natomiast każde auto wyprodukowane od 2000r. jeśli ma ksenon musi mieć spryskiwacze,

ja mam E39 z 98r. z fabrycznymi ksenonami i bez spryskiwaczy - tak wyszło z fabryki,

co do roku niech jeszcze ktoś potwierdzi,

pozdrawiam

Opublikowano
Kolego ioannes, nie sądzę aby auto wyjechało z fabryki bez spryskiwaczy z ksenonami, nie BMW. Prędzej podejrzewam że albo auto miało stłuczkę kiedyś i ktoś stwierdził że jak już wymienia lampy to na ksenony albo ktoś bardzo chciał mieć i po prostu zakupił sobie takie lampy. Chyba że masz może wstawione jakieś HID-y, bo tak tez może być. A powiedz mi czy gdy masz wyłączone światła to na komputerze pojawia Ci się błąd przepalonej żarówki ?

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano

ksenony na bank są oryginalne, samochód sprowadzony z Niemiec, może rzeczywiście Niemiec wsadził zderzak bez sprysków,

poproszę o rozkodowanie VINu i wszystko się wyjaśni:

WBADM41050GM01804

pozdrawiam