Skocz do zawartości

alufelgi ET16 pytanie o montaz, dystanse?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, Panowie kupilem bardzo fajny komplecik - felunie 16" z rantem ET16 8J

Czy zeby je zalozyc musze zakladac dystanse? Ziomek ktory mi sprzedawal mowil ze jezdzily na e32 i z tylu mial dystanse...

Obejdzie sie bez dystansów, czy musze kupic? I jakie bo w tym temacie jestem zielony? To samo z śrubami

Slyszalem opinie ze do e34 wchodza bez dystansów od et15 do et25, prawda to?

I jeszcze jedno pytanko: jak e34 z takimi felgami bedzie sie prezentowac na kapciach z profilem 50 zamiast 55 na zawieszeniu z serii?

Opublikowano
Hej, Panowie kupilem bardzo fajny komplecik - felunie 16" z rantem ET16 8J

Czy zeby je zalozyc musze zakladac dystanse? Ziomek ktory mi sprzedawal mowil ze jezdzily na e32 i z tylu mial dystanse...

Obejdzie sie bez dystansów, czy musze kupic? I jakie bo w tym temacie jestem zielony? To samo z śrubami

Slyszalem opinie ze do e34 wchodza bez dystansów od et15 do et25, prawda to?

I jeszcze jedno pytanko: jak e34 z takimi felgami bedzie sie prezentowac na kapciach z profilem 50 zamiast 55 na zawieszeniu z serii?

z tego co wiem to im mniejsze et tym koło bardzie wystaje na zewnatrz więc po co zakładac dystanse :roll: .Najlepsze rozwiązanie z oponami to zostawić 55 i kupic sprezyn 40/20 i efekt wizualne jest super .Jak tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony utrata komforu w moim przypadku jest nieodczuwalna.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
...generalnie spokojnie mozesz je zakladac bez zadnych dystansow(jak byś zalozyl dystanse to dopiero bys mogł mieć problem),jeżeli chodzi o szpilki to nie wiem jakie masz obecnie (orginalne powinny pasować też bez problemu)...

eSKa

Opublikowano
  • Autor

Dopiero zaczailem co sam napisalem, no tak male ET felga bardziej wystaje, tylko czemu poprzedni wlasciciel mi powiedzial ze z tylu mial dystanse?

mozliwe ze ociaraloby o nadkole? nie wydaje mi sie, ale wole sie upewnic, czy napewno moge zakladac bez problemow...

co do opon, to niestety poprzednie mialem 15, a tu z felgami sa z profilem 50 dlatego pytam jak to bedzie wygladac, bo obnizac auta nie bede, a chce do konca sezonu przejezdzic na tych oponach, bo w miare zdrowe.

co do szpilek, mam (chyba ) oryginalne, ale jakbym kupowal nowe to dlugosc 120? i jak juz to ktore?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
dystanse miał założone dlatego pewnie żeby jeszcze bardziej wystawały(szerszy rozstaw kół) , a co do opon to jakie sa teraz zalozone na felgi???

eSKa

Opublikowano
  • Autor

Czyli moge zmieniac bez zadnych przerobek? chcialbym to w poniedzialek zalatwic, bo tylko w ten dzien bede mial czas to zrobic:P

W tej chwili na felgach sa Michelin i Continental 225/50 R16

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
spokojnie możesz zakladać bez żadnych obaw,a co do opon to też wszystko jest dobrze...

eSKa

Opublikowano
  • Autor

wlasnie mi sie wydaje ze przy tym glebokim rancie bedzie to wygladac nie do konca dobrze bo beda ciut za niskie...

moj tesciu w touringu ma na borbetach 16" wlasnie takie oponki i widac taką przestrzen w nadkolach, zreszta narazie nie mam wyboru :P

myslalem zeby chociaz po jednej antykradziezowej szpilce dac na kolo... chociaz nie wiem czy jest sens, bo w tych felgach dekle sa metalowane i przykrecane na specjalny kluczyk

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
...jeżeli chesz bez obniżania pozbyć się przestrzeni, to musiałbyś zastosować opony z profilem 225/60/16 lub 215/65/16 (ale przy takim profilu będą przekłamania na prędkościomierzu) natomiast 225/50/16 tu średnica koła jest taka jak powinna być..

eSKa

Opublikowano

nie zawsze dystanse zakladamy zeby poszerzac samochód... mógł miec dystanse załozone bo mu opony trą od srodka (przy amortyzatorze) o nadkole nie o blotnik!

ja tak zalatwilem juz 2 opony.... jedna tydz temu... wczesniej miałem 255 teraz byla 225 i dzieje sie to samo bo felga szeroka wchodzi bardziej do srodka niz na zewnatrz i tez szukam dystansów!

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
vvvvvvvv ...wszystko zalezy od tego jakie masz osadzenie felgi ,jak bedziesz mial ET 45 to nawet przy stosunkowo waskiej oponie tez bedzie ocierac od srodka...

eSKa

Opublikowano
  • Autor

kółka wymienione:) szpilki zostaly te co byly, ale chyba dokupie jakies antykradziezowe, bo parkuje pod chmurką :)

dzięki za rady