Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem, że ostatnio częśto czuć spalony olej w kabinie. Zauważyłem że poci sie z pod pokrywy zaworów, dociągnołem ją co nieco ale nadal to samo więc chyba trzeba by sie wziąść za wymiane uszczelki. Może ktoś już to robił i powie czy dużo z tym roboty, co trzeba odkręćić i czy jeszcze jakieś uszczelki mi potrzebne, orintacyjne koszty uszczelki itp. Z góry dzięki.

Opublikowano

Ja wymieniałem tę uszczelkę u siebie. Olej lał się z małych okrągłych uszczelek pod środkowymi śrubami dociskającymi dekiel i ciekł na osłonę termiczną nad kolektorem wydechowym (również śmierdziało olejem).

Uszczelkę kupiłem Elringa za 90 zł. Dodatkowo kup sobie 15 podkładek gumowych pod śruby (to właśnie z jednej z nich leciał mi olej). Sztuka w ASO kosztuje 3zł.

To wszystko! Moja stara uszczelka domyślam się oryginał po 230 000 była jak z plastiku musiałem wyszczypać ją po kawałku śrubokrętem bo przy wyjmowaniu z dekla pękała. Jak wszystko rozłożysz to oczyść ładnie ranty głowicy do których przylega uszczelka, rogi uszczelki oraz półksiężyce przy wałkach posmaruj delikatnie silikonem (tak było w oryginale) później zakładasz dekiel z nową uszczelką i dociągasz z wyczuciem. To wszystko:) Śruby są z dystansem tak więc nie musisz znać momentu. A mocniejsze dokręcanie przy starej uszczelce i tak nic nie da ponieważ uszczelki nie dociśnie.

Mój silniczek M52 New.

Opublikowano
potwierdzam słowa kolegi z postu wyżej,ja też to wymieniałem,nówka 127 zł a stara jak z plastiku :? dosyć łatwa robotka mi zajęło z obskubywaniem uszczelki max 3 godziny ,dasz sobie radę :cool2:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam!

Ja też jestem po wymianie uszczelki ale chyba jest gorzej niż było :lol: . Sprzedawca oczywiście zachwalał bo to była jedyna jaką miał na stanie i kupiłem uszczelkę firmy GOETZE czy jakoś tak. Nie wiem czy to normalne ale ta uszczelka pomimo że nowa była stosunkowo twarda. Kiedyś w swoim poprzednim aucie też wymieniałem uszczelkę dwa razy bo pierwsza okazała się do #$%@ :nienie: , zato kolejna (zdecydowanie droższa) była mięciutka jak z silikonu - założyłem i zapomniałem o wyciekach.

Teraz chyba historia się powtórzy bo pod dekielkiem się poci. Panowie polećcie jakąś dobrą i sprawdzoną uszczelkę. :roll: