Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Robiąc porządki doszedłem do klimatyzacji. Po zdjęciu filtra powietrza, uruchomiłem silnik, uruchomiłem klimę 16stopni i nawiew max. Po chwili otworzył się wlot do wentylatora, wpuściłem piankę z pojemnika i koniec. Mam pytanie: a co by było jakby tak skromnie wody powlewać, tak by wypłukać dziadostwo w środku? Gdzie to wszystko wyleci?
Opublikowano
Robiąc porządki doszedłem do klimatyzacji. Po zdjęciu filtra powietrza, uruchomiłem silnik, uruchomiłem klimę 16stopni i nawiew max. Po chwili otworzył się wlot do wentylatora, wpuściłem piankę z pojemnika i koniec. Mam pytanie: a co by było jakby tak skromnie wody powlewać, tak by wypłukać dziadostwo w środku? Gdzie to wszystko wyleci?

Chyba masz na myśli filtr przeciwpyłkowy - to po pierwsze, po drugie ja bym uważał z chemią ponieważ wentylator nie jest zabezpieczony przed wilgocią i wpuszczanie pianki bezpośrednio na pióra wentylatora to dość ryzykowne posunięcie... o pomyśle z wodą nie wspomnę :duh: Są bezpieczniejsze metody odgrzybiania klimatyzacji :search:

arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano
Dziękuję, właśnie takie informacje na przyszłość pomogą unikać błędów. Czy to jest wentylator odśrodkowy? W ogóle jak wygląda wentylator i gdzie to wszystko wylatuje? :?
Opublikowano

100/200 pln kosztuje profesjonalne odgrzybianie w specjalistycznej firmie...

A za piankę pewnie dałeś około 50pln i z godzinę pracy. A szkód mogłeś narobić na kilka conajmniej 1 000/2 000pln.

Czasem warto przeanalizować nasze działania, zanim coś zepsujemy :mrgreen: :nienie:

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
nie bede zakladal nowego watku i zapytam tutaj. jak przycisze radio i nawiew jest wlaczony to slychac delikatne cwierkannie, kiedy wylacze nawiew to odglosu nie ma. Co zrobic zeby to cwierkanie zniklo?
Opublikowano
Oczyścić dmuchawę i nasmarować łożyska silnika dmuchawy

mozna to zrobic samemu czy wymaga to jakis wspanialych umiejetnosci? :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można też wyjąć całość. W tym celu odkręcamy dolna obudowę deski od strony pasażera i po odłączeniu kostki zasilającej silnik dmuchawy odginamy delikatnie zaczep ryglujący i przekręcamy cały dolny dekiel dmuchawy. Powinna wyjść do dołu. Uważamy na ten język zabezpieczający, bo łatwo go ułamać, ale gdyby tak się stało to jest rozwiązanie zastępcze wystarczy po zamontowaniu wkręcić wkręt zabezpieczający. Jest oryginalny otwór do tego celu. Proponuję sprawdzić dolne łożysko silnika i zrobić konserwację.
Opublikowano

Szanowni koledzy!

1. Pianka wpuszczona w pracujący na max wentylator i na max chłodzenie pomogła, śmiem zauważyć że lepiej niż "profesjonalne odwalanie i ściemnianie przed klientem". Dla strachliwych dodam że wszystko działa. Na marginesie - siła odśrodkowa w tym wentylatorze nie pozwala na osadzanie się piany na silniku i łopatkach turbinki , pianka jest wpychana w parownik klimy i tam robi co trzeba.

2. Czy ktoś myślał o szkodach jakie robi ozon - ekstra utlenianie, elektryka i elektronika tego nie lubi, przyspieszone starzenie plastików masz ekstra.

3. Koszt przedsięwzięcia: pianka za 30zł (Veuwerkt) i 15 min. Z tymi minutami to ostrożnie, bo w tak zwanym międzyczasie rozpaliłem grila :D