Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z szybą w drzwiach kierowcy mianowicie na nierównościach szyba "skrzypi" o uszczelkę w ramce drzwi...może mi ktoś podpowiedziec jak wyeliminowac to"skrzypienie" . Dodam że silicon w sprayu nie pomógł
Opublikowano
Witam, też mam problem z szybą od kierowcy, tyle tylko, że piszczy przy otwieraniu i zamykaniu. Spryskanie silikonem też nie pomaga.
Opublikowano
Witam, mam problem z szybą w drzwiach kierowcy mianowicie na nierównościach szyba "skrzypi" o uszczelkę w ramce drzwi...może mi ktoś podpowiedziec jak wyeliminowac to"skrzypienie" . Dodam że silicon w sprayu nie pomógł
Witam, też mam problem z szybą od kierowcy, tyle tylko, że piszczy przy otwieraniu i zamykaniu. Spryskanie silikonem też nie pomaga.
Witam! Dojdę też do tego tematu tylko ja mam problem z tylną lewą szybą skrzypi mi ob uszczelki..

Koledzy wybijcie i gitara :mrgreen: :twisted: Żartowałem,miałem ten problem i mechanik malutkim pędzelkim wsmarował minimalne ilości coś wazelino-podobnego z wyglądu.Tak to zrobił że nie smotrucha się szyba i nic a nic piszczenia skrzypienia.Nawet przyjemniej się odsuwa,zapytałem go jaka jest przyczyna pojawienia się tego-odpowiedział że środki do mycia i mycie ciśnieniowe wymywa i wysusza.Więc trzeba troszki nawilżyć-mówie to poważnie,troszke jakiejś wazelinki i szyba sama sobie rozprowadzi z czasem w korytkach.POzdr

Opublikowano
Witam. tez mam takie roblemy z szybą... :mad2: dani3011 czy masz możliwośc dowiedziec sie jakie to smarowidło i w którym miejscu sie smaruje??? pozdrawiam
Opublikowano
Witaj bose przedmówco, ja nazwe moge ci podać ale nie znajdziesz w PL.Na 100% była to wazelinka jakaś w tubeczce.Jak bardzo ci zależy jutro dam nazwe ES,natomiast smarował wnętrze prowadzenia szyb,ten mechaty materiał w tych korytkach.Robił to pędzelkiem malutkim tak zeby nie ufajtać boków tych prowadzeń za bardzo.Najpierw troszeczke nałożył,pochodziła szyba i dołożył troszke.Znowu pochodziła i jescze troszke--gitara od roku z hakiem cisza i fajnie pracuje.Smarował przy przednich tylko pionowe korytko od słupkamiedzy tyłem a przodem bnuni.Natomiast z tyłu oba pionowe korytka.Radze sprubój wazeliną dobrą i bedzie ok.Mycie pod duzym ciśnieniem i środki myjące(agresywne)wypłukują i wysuszaja.POzdr
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Dzięki dani3011 za wyczerpującą odp. jak tylko dorwę gdzies wazelinkę to spróbuje. :norty: Jeszcze raz dzieki...
Opublikowano
Witam. Dzięki dani3011 za wyczerpującą odp. jak tylko dorwę gdzies wazelinkę to spróbuje. :norty: Jeszcze raz dzieki...

wszelkie smarowidła nie na długo starczą bo przyczyną jest wytarta uszczelka a dokładniej to jej "kudłata" część

ponoć można kupić taką wstążkę z włoskami tak jak w oryginale i dokleić do swojej łysej uszczelki

lub wymienić uszczelkę

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wszelkie smarowidła nie na długo starczą bo przyczyną jest wytarta uszczelka a dokładniej to jej "kudłata" część

ponoć można kupić taką wstążkę z włoskami tak jak w oryginale i dokleić do swojej łysej uszczelki

lub wymienić uszczelkę

kolega dajan chyba strzelił w dziesiatke bo mi tez skrzypi tylko od kierowcy narazie tylko w upalne dni ale mnie to denerwuje a by sie zgadzało z uszczelka bo od kierowcy najczesciej sie otwiera

• 1 rok później...
Opublikowano

Odgrzewam kotleta ale na róznych forach na rózne rzeczy zle patrza- jedni na zakładanie nowych tematów inni za archeologie.

U mnie też piszczy w ciepłe dni.

Smarowac mam słupki pionowe czy to co jest pod szyba??

od środka czy od zewnatrz?

Opublikowano

Mi też skrzypiały obydwie przednie szyby ale tylko jak było ciepło , rozebrałem boczki drzwi

I okazało się że skrzypią te koła plastikowe co prowadzą linkę do podnoszenia szyb ,

dałem smaru i od miesiąca spokój

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam to samo na drzwiach kierowcy, jak jest ciepło, albo autko postoi w słońcu, to szyba ledwo się odsuwa i strasznie piszczy, nawet bardziej skrzeczeniem bym to nazwał, ale jak pod sklepem otwierałem szybę to wszyscy naokoło patrzyli :norty:

Smarowanie uszczelek u mnie nie pomogło, tylko szybę całą upaprałem od tego. :roll:

Wydaje mi się że to coś na mechanizmie podnoszenia będzie, ale nie chce mi się boczku ściągać, zresztą narazie nie przygrzewa, to olewam sprawę :mrgreen: