Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. :handshake:

Znów proszę o rady i podpowiedzi. Doświadczyłem ostatnio dziwnego zjawiska szanowni forumowicze: mój car to E39 Touring, 2.5tds, automat, 1997r. gdy wsiadłem do niego to okazało się że hamulec nożny jest twardy jak kamień, wrzuciłem D i ruszyłem powolutku, hamulec nie reagował :worried:

Musiałem kilka razy "puknąć" nim i dopiero zaskoczył a później jest taki objaw, że gdy go nacisnę i trzymam to powolutku schodzi w dół do podłogi.

I tak mam do dziś :modlitwa: Nie wiem co jest grane.

Koła są sprawdzone, wszędzie sucho brak oznak nieszczelności lub uszkodzenia czegokolwiek np. zaworków odpowietrzających, koła od wewnątrz suchutkie. Nie zauważyłem również braku płynu w zbiorniczku - jest stan zgodny. :silenced:

Co Wy na to?

Pozdrawiam :handshake:

Opublikowano

albo płyn hamulcowy juz stary czym starszy tym twardszy pedał

w aso mamy przyzad do badania plynu hamulcowego

dodatkowo mozesz sprawdzic wysprzeglik czy nie cieknie lub jego odpowietrznik

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano

jeśli faktycznie przy naciśnięciu schodzi pomalutku do podłogi to znaczy że w pompie uszczelki na tłoczkach wyrobione i przepuszczają płyn hamulcowy zamiat dawać ciśnienie na zaciski

pompa nierozbieralna więc do wymiany

dodatkowu uszkodzenie te na początku nie daje wycieku a z czasem jak zacznie ubywać płynu to wyciek będzie na połączeniu pompy z serwem

a pierwszy objaw ten z twardym pedałem to może być nieszczelność w serwie i uciekanie podciśnienia gdy nie jeździsz

w sumie to kup całość bo i tak pewnie kupisz używane