Skocz do zawartości

325 vanos grzeje sie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem nowy na forum, kupiłem wczoraj e 36 2,5l vanos>>> i jak zauwarzyłem samochud chyba sie grzeje bo temperatura stoij na 3/4 a nie na połowie. silnik pracuje równo, nie kopci , emisja spalin w normie wiec to raczej nie uszczelak głowicy? miał ktos taki problem? z góry dziekuje i pozdrawaim;)))
Opublikowano
Takich problemów są tu tysiące, wystarczy poszukać. Zacznij od wiskozy, poziom płynu, odpowietrzenie a przede wszystkim CZYTAJ!

Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

http://www.konstel.webs.com

Opublikowano
potem termostat, moze nie otwierac sie w pelni.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki, napsałem na szybko przed pracą>>> do tej pory latałem hondami co do bmw jestem laikiem pozdrawiam :cool2:
Opublikowano

miales honde z silnikiem chlodzonym powietrzem? Bo jak nie powietrzem to chyba tez byla tam chlodnica, termostat, pompa wody i plyn chlodniczy.. :wink:

watpie zeby w bmw to wszystko inaczej dzialalo, w sprawie chlodzenia silnika niewiele sie zmienilo w ciagu ostatnich... o tyyyluuu lat

jesli chodzi o visco, to mozesz sprawdzic je w nastepujacy sposob: rozgrzewasz silnik, wylaczasz, probujesz zakrecic wiatrakiem gdy silnik jest goracy, jak latwo daje sie zakrecic to kicha, jak ciezko lub nie chce dac sie przekrecic, to dobrze.

Opublikowano
  • Autor
Ja wiem ze nic sie nie zmieniło, ale tam nie mialem takiego przypadku :wink: a w bmce wyglada to tak ze temp skacze na 3/4 i waraca na połowe... z tego co prubowałem to na rozgrzanym silniku po zgaszeniu wiatrak sie kreci bez oporu :( bardzo ci dziekuje za porade miło z twojej strony :cool2: jutro dal pewnosci to sprawdze.
Opublikowano

O! Tu bardzo dobry materiał dla Ciebie: viewtopic.php?f=40&t=149671&p=1067606&hilit=visco+jak+sprawdzi%C4%87#p1067606

Mowisz ze stoi na 3/4 i nie rosnie? A moze czujnik temepratury padł.

Ale najlepiej jak wczesniej kolega pisal, sprawdz poziom plynu, visco, sprobuj odpowietrzyc uklad a na koniec zostaw termostat, czujnik i od biedy pompe wody.

Powyzsze zakladajac ze nie masz wycieku ;), jak masz wyciek, to kanał i oględziny wzrokowe.

Opublikowano
  • Autor
płynu chyba ktos nalał na ful, jak jest zagrzany silnik i odkręcam korek zbiorniczka to sadzi do góry. Wycieków nie ma, po numerze vin w serwisie dowiedziałem sie ze w 2005r przy przebiegu 146217km wymieniono pompe wody i termostat i natym konczy sie historja auta w serwisie. płyn ogulnie wyglada na nowy tak samo jak i cybanty na werzach chłodnicy. auto dzisiaj przyjedzie laweta bo sprzedajacy załatwaił papiery bo auto sprowadzone z Niemiec. Więc dzisiaj bede na spokojnie obserwował :wink:
Opublikowano
Masz klimatyzację?
Opublikowano
ja stawiam na visco, albo termostat. Pozdrawiam.
Opublikowano
  • Autor
klimy nie ma, ale zauwarzylem ze temperatura stoi na polowie a dolny waz od chłodnicy jet zimny . visco jak zakręce to po sekundzie dwuch staje na debowo. a gdzie szukac termostatu? zgory dziekuje ;)
Opublikowano
termostat jest tam gdzie wychodzą węże z silnika do chłodnicy może chłodnice masz do wymiany
Opublikowano
Jak dla mnie to popsute Visco. Jak postoi na postoju i ta wskazowka przekroczy polowe zwiekszajac obroty powinienes slyszec wentylator.