Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem nowy na forum, kupiłem wczoraj e 36 2,5l vanos>>> i jak zauwarzyłem samochud chyba sie grzeje bo temperatura stoij na 3/4 a nie na połowie. silnik pracuje równo, nie kopci , emisja spalin w normie wiec to raczej nie uszczelak głowicy? miał ktos taki problem? z góry dziekuje i pozdrawaim;)))
Opublikowano
Takich problemów są tu tysiące, wystarczy poszukać. Zacznij od wiskozy, poziom płynu, odpowietrzenie a przede wszystkim CZYTAJ!

Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

http://www.konstel.webs.com

Opublikowano
Dzięki, napsałem na szybko przed pracą>>> do tej pory latałem hondami co do bmw jestem laikiem pozdrawiam :cool2:
Opublikowano

miales honde z silnikiem chlodzonym powietrzem? Bo jak nie powietrzem to chyba tez byla tam chlodnica, termostat, pompa wody i plyn chlodniczy.. :wink:

watpie zeby w bmw to wszystko inaczej dzialalo, w sprawie chlodzenia silnika niewiele sie zmienilo w ciagu ostatnich... o tyyyluuu lat

jesli chodzi o visco, to mozesz sprawdzic je w nastepujacy sposob: rozgrzewasz silnik, wylaczasz, probujesz zakrecic wiatrakiem gdy silnik jest goracy, jak latwo daje sie zakrecic to kicha, jak ciezko lub nie chce dac sie przekrecic, to dobrze.

Opublikowano
Ja wiem ze nic sie nie zmieniło, ale tam nie mialem takiego przypadku :wink: a w bmce wyglada to tak ze temp skacze na 3/4 i waraca na połowe... z tego co prubowałem to na rozgrzanym silniku po zgaszeniu wiatrak sie kreci bez oporu :( bardzo ci dziekuje za porade miło z twojej strony :cool2: jutro dal pewnosci to sprawdze.
Opublikowano

O! Tu bardzo dobry materiał dla Ciebie: viewtopic.php?f=40&t=149671&p=1067606&hilit=visco+jak+sprawdzi%C4%87#p1067606

Mowisz ze stoi na 3/4 i nie rosnie? A moze czujnik temepratury padł.

Ale najlepiej jak wczesniej kolega pisal, sprawdz poziom plynu, visco, sprobuj odpowietrzyc uklad a na koniec zostaw termostat, czujnik i od biedy pompe wody.

Powyzsze zakladajac ze nie masz wycieku ;), jak masz wyciek, to kanał i oględziny wzrokowe.

Opublikowano
płynu chyba ktos nalał na ful, jak jest zagrzany silnik i odkręcam korek zbiorniczka to sadzi do góry. Wycieków nie ma, po numerze vin w serwisie dowiedziałem sie ze w 2005r przy przebiegu 146217km wymieniono pompe wody i termostat i natym konczy sie historja auta w serwisie. płyn ogulnie wyglada na nowy tak samo jak i cybanty na werzach chłodnicy. auto dzisiaj przyjedzie laweta bo sprzedajacy załatwaił papiery bo auto sprowadzone z Niemiec. Więc dzisiaj bede na spokojnie obserwował :wink:
Opublikowano
klimy nie ma, ale zauwarzylem ze temperatura stoi na polowie a dolny waz od chłodnicy jet zimny . visco jak zakręce to po sekundzie dwuch staje na debowo. a gdzie szukac termostatu? zgory dziekuje ;)
Opublikowano
Jak dla mnie to popsute Visco. Jak postoi na postoju i ta wskazowka przekroczy polowe zwiekszajac obroty powinienes slyszec wentylator.