Skocz do zawartości

Pomocy E34 TD NIe zapala na zimnym jak mam mniej niż 1/2 zbi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam BMW 525 TD z 1995 roku. Nigdzie na forum nie mogłem znależć przyczyny którą poniżej opisze. Nie chce mi zapalić na zimnym silniku wtedy jak mam mniej niż połowę zbiornika paliwa.

Wyglada to tak jakby nie dostawał paliwa, musze go troche pomęczyć aż odpali. Podczas rozruchu na samym początku załapie ale to jest na 1 sekundę, tak jakby było odrobine paliwa, a następnie już męczarnia. Jak już zapali problemu potem nie ma. Tylko rano jak go odpalam.

Proszę o pomoc

Opublikowano

Ewidentnie zapowietrza się układ paliwowy w wyniu dwóch rzeczy:

1. napisałeś, że gdy masz mniej niżpołowę paliwa w baku - wytłumaczenie jest takie, że nie pracuje pompka wstępna w baku i pompa wtryskowa zasysa paliwo z powietrzem. Gdy choć trochę powietrza jest w układzie paliwowym to po dłuższym postoju spora częśc paliwa powraca do baku zostawiając pustkę w przewodach i filtrze, a z pompy wszystkiego nie wyssie i dlatego na chwilę odpala, lecz zaraz gaśnie.

2. drobne wycieki z układu paliwowego na nieszczelnościach wężyków przelewowych na wtryskach, lub pompy wtryskowej również może powodować zapowietrzanie się układu paliwowego w trakcie dłuższego postoju i ten sam objaw co wyżej z odpalaniem,

Sprawdź nieszczelności - nawet drobna wypocina jest istotna, oraz sprawdź także pompkę wstępną w baku czy wogóle pracuje.

Opublikowano

Hi

Coz opis usterki wskazuje na pompe wstepna. Sprawdz najpier wszystkie przewody paliwowe czy nie dostaje sie gdzies powietrze - co powoduje powrot baliwa do zbiornika.

Sprawdzajac polaczenia przewodow musisz zajrzec rowniez do zbiornika. U mnie autko tez nie chcialo jechac jak mialo okolo 20 litrow ale sobie z tym poradzilem. Opis mojej usterki jest pod tym linkiem:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=108734&highlight=#108734

Jest to dosc czesta usterka

Pozdrawiam

Opublikowano

Oczywiście masz racje tylko nurtuje mnie jedno pytanko:

Dlaczego jak jest ciepły to potrafi wyciągnąć całe paliwo nie ma z tym problemów. Problem jest przy zimnym silniku wtedy sie pojawia. Zapala po minucie. Wtedy pewnie już sie silnik zagrzeje do jakiegos momentu.

Sprubujcie panowie to wytłumaczyć bo ja juz nie mam do niego siły. Byłem u profesjonalnego mechnika który zajmuje się tylko bmw

i narazie nic nie znalazł, patrzył na świece wtryski i pompe. Wszystko dobre

Opublikowano
Panowie sprawdziłem dzisiaj i chociaż mam dużo paliwa w baku to sytuacja powtarza się NIE ZAPALA. Chociaż już szybciej złapał ale jednak to nie to co powinno być. W sobote moze dostane się do tej pompki wstępnej paliwa i zobacze co tam ciekawego jest. POinformuje jak tylko coś odkryje. HJJak ktoś ma jakąś dobrą radę to byłby,m wdzięczny ponieważ nigdy tego jeszcze nie robiłem a nie ukrywam lubie troche pomajsterkować, jak nic nie pomoże znowu pojade do mechaników niech szukaja.
Opublikowano

A jak masz mozliwosc (przeswitujacy wezyk) spradz czy jak nie chce odpalic to czy w wezyku miedzy pompa a silnikiem jest paliwo.

Dalej bede sie upieral nad problemem ktory opisywalem. Nieszczelnosc w tym miejscu (patrz wyzej) powoduje iz paliwo powoli i to doslownie powoli wraca do zbiornika i to moze byc powodem problemu przy rozruchu silnika na zimno. Jak jest cieply to paliwo nie zdazylo sie jeszcze cofnac na tyle by stanowilo to problem przy rozruchu.

Opublikowano

to samo mi sie dzisiaj stało. oklo 9 wezme sie do roboty.ale stawiam na pompke w zbiorniku . chyba ja wywale na zbity pysk.

o rezultatach poinformuje.

e39 3.0D
Opublikowano
pompka padła. wywaliłem. i działa bez zarzutu.juz wiem dlaczego jak padnie pompka nie bierze całego paliwa. poznie opisze. teraz ide sie kapac bo troche smierdze ropa niestety:)
e39 3.0D
Opublikowano

Panowie jak dośc do pomki wstępneej w baku. Mam nadzieje że nie trzeba wykr ęcać zbiornika, jak to sie przedstawia???????

Jakieś foto jak ktoś ma lub schemat

Opublikowano

witam ponownie

I nic z tego zajrzałem do baku do pompki wstępnej nic tam nie widać złego wydaje mi sie ze wszystko jest oki. W włeżyku między filtrem paliwa a pompą pop zapaleniu nie ma pęcherzyków powietrza

Czy li paliwo idzie normalnie jak juz jest odpalony

Wniosek, Paliwko musi się cofać bardzo pomału,

Muwiliście a jakimś zaworku zwrotnym, proszę coś szerzej jak zoamontować ile kosztuje i co on daje. Itd. Prawdopodobnie go nie mam