Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

jestem posiadaczem e34 1992 r ze standardowym wyposażeniem raczej nie mam zamiaru sprzedawać go przez dłuższy czas powoli szykuje go pod siebie i czasem znajduje sobie jakieś uzywane bądz nowe części które polepszą ergonomie , wyposażenie auta z tym wiążą się moje pytania:

Dziś dostałem od kolegi który posiada e32 w częściach dwoje tylnych drzwi , postanowiłem dołożyć elektryczne tylne szyby , mam także ten włącznik w konsole, wcześniej miałem tylko szyby przód a teraz będzie kpl, jak się okazało mam wyprowadzone wszyskie kable (podobno w wersjach po 1992 )i narazie jest ok jutro będę zmieniał mechanizmy ciekawe czy tutaj będzie ok?

Dostałem także dysze spryskiwaczy podgrzewane u mnie ich nie było ale instalacja dołożona tylko inna wtyczka ale myśle że nie będzie problemów...

Bardzo podobają mi się w e32 te światełka na rogach tapicerek drzwi oświetlają droge dobrze by było je mieć u siebie...

z tego co wiem można dołozyc klime...kpl zestawy na allegro 500-1000zł

może skóra z pełną elektryko jest jej pełno u naszych zachodnich sąsiadów można zobaczyć na ebay ja narazie kupuje wzrokiem ale kto wie...

pewnie napiszecie że to nie ma sensu lepiej kupic samochód z pełnym wypsażeniem i miec spokój,że szkoda kasy...

ale z drugiej strony to fajna rzecz , na nude w długie zimowe wieczorki...

ja nie mam zamiaru sprzedawać samochodu ponieważ troszke w niego dolożyłem, kupiłem w czasach kiedy nie było tak tanio jak teraz , no i najważniesze samochod mnie nie zawodzi więc...

napiszcie o swoich doświadczeniach w tym temacie , moze coś podpowiecie moze ja coś doradze zapraszam do dyskusji

Pozdrawiam !!!

Opublikowano

Mechanizmy przednich drzwi napewno nie pasują, a tylnie nie pamiętam.Reszta pasuje idealnie.

Światełka wymagaja ciągnięcia kabelków i może być problem z ich wkomponowaniem w tapicerkę drzwi E34

Spryskiwacze - no problemos

Klimę można dołożyć, ale potrzeba wielu detali o których każdy zapomina: srężarka, chłodnica, odstojnik, wentylator, przewody ciśnieniowe - wszystkie, dmuchawa, łapa pod sprężarkę, koło pasowe na wał, wlot górny środkowy powietrza, panel sterujący, moduł dmuchawy i klimy (razem), gumowe kanały spływowe, nawiewy na nogi i osłonki konsoli po bokach dmuchawy, pompka obiegowa ogrzewania wymuszająca obieg itp. Resztę drobiazgów mozna zamówić.

Fotele owszem - tylko kompletne oczywiście - instalacja no problemos

Ma to sens :D

Opublikowano

odnośnie szyb z tyłu sugerowałem się ogłoszeniami np na allegro ,tytułowane siłowniki szyb e32 34 przełącznik podłączyłem w 3 s i działa no ale te mechanizmy jutro nadejdzie chwial prawdy...a może ktoś przerabiał ten temat i mam jeszcze coś znalazłem na niemieckim ebay fajny kluczy który steruje centralnym zamkiem :

http://cgi.ebay.de/2-Funkfernbedienung-BMW-E30-E32-E34-E36-E46-E39_W0QQitemZ8015213984QQcategoryZ14767QQrdZ1QQcmdZViewItem

fajniesze to od dodatkowych pilotów nie lubie kluczy które się nie mieszcza do kieszeni.

Opublikowano

widze że nikt nie kombinuje jak jak ale jak kogoś interesuje cd...

siedziałem w warsztacie 4 godziny rozebrałem tapicerki i:

od e32 nie pasuje na 100% chyba że wykożystam silnik pokombinuje ... u mnie też wyprowadzine są kable ale doprowadzone są tylko do słupków dalej idą tylko 2 kable central zamka więc jesli kupować podnośniki to najlepiej z całą instalacją , wtedy zmienisz kable przy siłowniku zamka i wepniesz w słupek, wydaje mi się zę instalacja z e32 jest taka sama ...

no ale udało mi się zmienić zegarek z analoga na cyfrowy i dołożyć oryginalne podłokietniki bo ich nie było...

Opublikowano

Witam

Widze ze masz duzo czasu :D

To ze nie pasuje maechanizm szyb od e32 to raczej nie trudno sie bylo domyslec (rozna dlugosc drzwi i szyb).

Jezeli chodzi o te kluczyki - to moze i fajna sprawa ale tutaj nasuwa mi sie pytanko czy warto (99EUR - to troche duzo) - moze lepiej poszukac czegos innego. Poszukaj oryginalnego alarmu od e34 z kluczykiem otwieranym, bedzie to pewno tansze i lepsze rozwiazanie (w koncu oryginal a kluczyk jest przy tym fajny) np.: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72132053

Opublikowano
widze że nikt nie kombinuje jak jak ale jak kogoś interesuje cd...

no ale udało mi się zmienić zegarek z analoga na cyfrowy i dołożyć oryginalne podłokietniki bo ich nie było...

no.... mnie interesuje.

Myślałem o zmianie tapicerki na skórę, ale nie mam klimy, a razem to już duży wydatek i koszty... A że tapicerkę foteli też mam ładniutką, to pomyślałem o podłokietnikach. Szkoda byłoby wymieniać fotele, bo i po co? Rozumiem, że dołożyłeś tylko podłokietniki...

Możesz zdradzić jak to zrobiłeś, skąd je wytrzasnąłeś (widziałem fotele z ale samych podłokietników nie) i jaki to koszt orientacyjnie?

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

witam

podłokietniki dołożysz do siedzeń bez problemu bo sa do tego przystosowane , obejżyj siedzenie a sam się przekonasz, trzeba zdjąć tylne obicie (pociągnąć do dołu) włożyć podłokietniki zakręcić dwie śruby i gotowe.

podłokietniki znalazłem na allegro ceny od 15-70 zł/szt

musisz pisać do gości co maja rozebrane e32,e34 na części jak tak robiłem.

a co do kierownicy to temat juz przerabiałem ta jest super ale nie pasuje do wersji z poduszką!

pozdrawiam

• 2 lata później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Powracam do tematu.

Chcę dołożyć elektrykę tylnych szyb i tu pojawia się pytanie,

czy są doprowadzone wiązki przewodów z wtyczką do tylnych drzwi i czy przy przełączniku też je znajdę??

Czytałem, że powyżej 92r były doprowadzone, ale nikt nie potwierdził.

Otwory mocujące mechanizm pewnie są....

Rocznik mojej, to 93 automat.

Proszę o info

003.jpg