Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
co moze byc powodem , jezeli kiedys zeby wentylator sie wlonczyl trzeba bylo katowac sprzet na klimie w temp 50 C a teraz chwile sie przejade na wolnych obrotach i po chwili sie wlancza wentylator? (2,5 tds)
Opublikowano
termostat sprawny?

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
sprawdz kolego czy czasem nie masz twardych wezy. mi tez sie szybko grzala. i okazalo sie ze mialem peknieta glowice

Nie strasz kolegi :D Może uszczelka pod głowicą tylko ^^ No w najlepszym wypadku termostat. Grzanie się silnika to w BMW zawsze bardzo zły znak i lepiej w ogóle nie jeździć gdy tak się dzieje. A olej kolega kiedy wymieniał?

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano
Hej, chodzi ci o wentylator elektryczny ? Jeżeli tak, to w w TDSie nie spełnia on funkcji dodatkowego schładzania chłodnicy zasadniczej, miejsce na termowyłącznik jest zaślepione, po prostu dlatego, że diesel mniej grzeje się od benzyny i dlatego z tego zrezygnowano. W TDSie służy tylko i wyłącznie do chłodzenia klimy, u mnie kręci się zawsze kiedy klima jest włączona. Możliwe, że za dużą temperaturę masz po stronie gorącej klimatyzacji, ponieważ zapchała się chłodnica od klimy, aczkolwiek tak jak napisałem w Twoim przypadku ten wentylator nie bierze wogóle udziału z chłodzeniu silnika. No chyba, że ktoś zrobił przeróbkę z benzyny na termowyłącznik, wtedy będzie Ci się włączał, jeżeli visco padło.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Powiem tak , weze mieciutkie nie ma kompresji cisnienia , to na 100% nie uszczelka , nie grzeje sie nic z tych rzeczy . moge odkrecis korek od zbiorniczka wyrownawczego po garach jej dac nawet bombelek nie poleci , ale dziwi mnie to , ze ten wentylator sie wlancz , samochod przejelem po ojcu , ktory mowi , ze niegdy w zyciu nie slyszal u niej wentylatora , wiec wychodze z zalozenia , ze moze czujnik temp jest walniety czy cos , ale lepiej ze sie wlancza , niz zeby musial sie wlonczyc a by sie nie wlonczyl , i zaowazylem , ze jak wlonczylem klime ostatnio to cos mniej sie zalancza , ona stala ze 2 lata nie ruszana moze musi sie rozruszac :) co myslicie?;d
Opublikowano
No na to wyglada , ze to ten od klimy ;d bo nie widze zmian w ruchu duzego wentylatora , a po 2 duzy nie wlonczyl by sie na zaplonie nie?;d I mam jeszcze jedna sprawe wasze tdsY tez maja takiego lekkiego kapcia ze startu a pozniej gdy turbina sie dobrze zalonczy jada swoje?;> (chodzi mi w automacie )??? :evil: a i jeszcze jedno jezeli mam plyn chlodniczy tak 2 lata ten sam to nadaje on sie juz chyba do wymiany , co? :P
Opublikowano

witam,

podlacze sie pod temat:

jeśli ktoś byłby na tyle zorientowany i miły, żeby podzielić się wiedzą na temat przybliżonych kosztów wymiany uszczelką pod głowicą M50B20 vanos

to bardzo proszę :roll:

pzdr

Opublikowano
witam,

podlacze sie pod temat:

jeśli ktoś byłby na tyle zorientowany i miły, żeby podzielić się wiedzą na temat przybliżonych kosztów wymiany uszczelką pod głowicą M50B20 vanos

to bardzo proszę :roll:

pzdr

Koszty podam Ci na przykładzie mojego silnika czyli M51 w stosunku do M50 nie powinno być wielkich różnic:

-uszczelka ok 200zł

-śruby do przykręcenia głowicy 100zł

-uszczelki kolektorów- ok 60zl

-planowanie głowicy 60zł(ja jeszcze miałem głowicę mytą i sprawdzaną czy nie jest pęknięta)- koszt 200zł

-robocizna to już zależy od regionu w którym mieszkasz- ja za wymianę samej uszczelki płaciłem 200zł

chyba to wszystko jeżeli chodzi o samą uszczelkę (chyba nic nie zapomniałem)Razem koszt: 800-900zł :mrgreen:

Opublikowano

dzieki bardzo mam juz pewien pogląd na sprawe..

chciałbym się tylko utwierdzić w przekonaniu - pomijajac planowanie, bo to jasne - nie warto sie w taka operacje pakowac samemu na dzialce, przy piwku prawda ? :lol:

(oczywiście, majac na uwadze głównie dobro samochodu, oszczedności w raczej dalszej kolejności) . .

pzdr

Opublikowano

Koszty podam Ci na przykładzie mojego silnika czyli M51 w stosunku do M50 nie powinno być wielkich różnic:

-robocizna to już zależy od regionu w którym mieszkasz- ja za wymianę samej uszczelki płaciłem 200zł

200 zł? :D To gdzie Ty mieszkasz, w Pekinie? :D

Ja mieszkam w najbiedniejszym rejonie Polski i żaden szanujący się mechanik nie podejmie się wymiany uszczelki w 6-garowym BMW poniżej 400 zł :P

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

Opublikowano

mi rowniez ta cena wydala sie dosc niska.. w takim razie potraktuje powyższy post jako odpowiedź na mój poprzedni..

czyli w warszawie można liczyć 4bańki - z planowaniem czy bez ?

pzdr

Opublikowano
dzieki bardzo mam juz pewien pogląd na sprawe..

chciałbym się tylko utwierdzić w przekonaniu - pomijajac planowanie, bo to jasne - nie warto sie w taka operacje pakowac samemu na dzialce, przy piwku prawda ? :lol:

(oczywiście, majac na uwadze głównie dobro samochodu, oszczedności w raczej dalszej kolejności) . .

pzdr

mnie wszystko kosztowalo okolo 1000zl, z tym ze wszystko robilem sam... na prakingu pod blokiem (oprocz planowania). wiec na dzialce da sie to zrobic jak najbardziej, z tym ze zalozenie samej glowicy to juz troche kombinowania, zeby nie uszkodzic planowanej powierzchni, bo caly silnik nie lezy idealnie plasko, tylko pod lekkim kątem, więc ciezko jest nalozyc glowice :)

Opublikowano
Thx ;d powiem Wam , ze jezdzilem pare dni na klimie i wiatrak sie nie wlancza (ten elektryczny ) chyba sie wszystko zastalo autko 2 nie bylo ruszane ;d ale wysztko jest :cool2: