Skocz do zawartości

318i Termostat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Mam pytanko odnośnie termostatu z obudową silnik M43 . Temperaturę na desce mam na końcu niebieskiego pola i gdy dotknę górnego węża chłodnicy (termostat - chłodnica) to wąż jest ciepły i chłodnica przy wlocie też jest ciepła Czy to normalne ? Przy temperaturze zewnętrznej około 5-8 stopni muszę przejechać około 15 kilometrów żeby wskazówka była w pionie. Gdy wskazówka dojdzie do pionu to trzyma cały czas , mam wrażenie iż długo nagrzewa się silnik.
Opublikowano

Górnego, czy dolnego węża?

Wąż idący od termostatu do chłodnicy jest "dolny".

W każdym razie, powinien się robić ciepły po otwarciu termostatu, tj. w okolicach 90st. C, czyli mniej więcej wtedy, gdy wskazówka osiąga pion.

Najwyraźniej masz uszkodzony termostat i cały czas jest otwarty.

Opublikowano
  • Autor
Sorki popieprzy...... tak górny jest ciepły a z termostatu dolny zimny. Temperatura na desce na końcu niebieskiego pola i górny wąż jest ciepły i chłodnica przy w locie też a dolny z termostatu zimny. Tylko zastanawia mnie po jakim czasie przy temp. zewnętrznej 5-8stopni wskazówka powinna być w pionie u mnie po około 15km. Powiem inaczej do końca niebieskiego pola idzie szybko potem długo tak się utrzymuje i jak ruszy to znowu idzie szybko do pionu.
Opublikowano

Nie napisales w jakich warunkach przejezdzasz te 15km, ale nawet na warunki autostradowe odleglosc wydaje sie byc za duza.

Czas wymienic termostat :P

Opublikowano
  • Autor
15km jak wsiąde i jade bez postoju , przez miasto szybciej się nagrzeje. Tylko zastanawie mnie to , że do końca niebieskiego pola dojdzie po około 2km , potem stoi dosyć długo i jak ruszy to idzie bardzo szybko w pion
Opublikowano
ja bym się tym na razie nie przejmował od kiedy zauważyłeś takie objawy
Opublikowano

Nie przejmowal, o ile w miare szybko uzyskuje temperature taka zeby na gaz sie przelaczyl :P

bo jak dlugo musi jechac na benzynie to slabo troche ;/

z reszta jakby nie bylo 15km to szmat drogi

Opublikowano
prosta sprawa wymienić termostat i tyle to nie są jakiś wielkie koszta
Opublikowano
zgadza sie, ok 100zl nowy, wymaina we wlasnym zakresie
Opublikowano
wymiana to akurat sama przyjemność :D
Opublikowano
  • Autor
Na gaz w takie dni jak teraz rano 5-6 stopni przełącza się po około 2-2,5km (temp. przeł. 40 stopni) Tylko nie rozumie jednego – górny wąż ciepły i na wlocie chłodnicy też a dolny tam gdzie termostat zimny . Objaw wiszącej wskazówki na końcu niebieskiego pola zauważyłem od zimy bo w ciepłe dni nie ma takiego objawu.
Opublikowano
to moze nie z termostatem problem jest, skoro przy termostacie waz zimny no to musi byc zamkniety czyli dziala tak jak powinien
Opublikowano
  • Autor
To w czym problem ? Zimą mróz -15,-20 wskazówka zawsze staneła w pionie , wyjazd na autostrade Katowice - Kraków, nie ma szans żeby przy takim mrozie podczas jazdy staneła w pionie przy padniętym termostacie . Już tak myślałem czy gaz na to nie ma wpływu , była to pierwsza zima na lpg.Może parownik tak schładza ciecz ?
Opublikowano

Nie to nie parownik, przeciez tak male urzadzenie nie chlodziloby tak ukladu, moze problem jest z odczytywaniem temperatury lub wskaznikiem.

Bo termostat wyglada na to ze jest dobry, mi jak padl termostat to w zimie przy predkosci 70 nie chcial sie przelaczyc na gaz(przejechalem tak 20 km), dopiero jak stanalem w korku to sie przelaczyl.

Z kolei gdyby sie nie otwieral no to silnik by sie przegrzewal.

Opublikowano
czesc. ja tez mam m43 1.8 i u mnie juz max do 5min wskazowka stoi w pionie 2 do 3 km przejade i osiaga temperature, 0 stopi temperatura otoczenia. zeby sprawdzic czy termostat jest dobry trzeba go wymontowac wsadzic do np garnka z woda i gotowac, wsadzic do srodka termometr i trzeba zobaczyc kiedy zaczyna sie otwierac a kiedy osiagnie calkowite otwarcie wedlug stopni. najlepiej kupic nowy. odpowiednia temperatura silnika to mniejsze spalanie.
jedynakk