Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam a Wiec mianowicie wczoraj tankowalem gaz na stacji i przy odpalaniu cos wstrzelilo dosc mocno i od tego momentu obroty mi faluja ale tylko onizej 3tys tzn na luzie i jak chce miec ponizej 3tys to masakra ujechac wogole sie nie da twardy pedal hamulca myslalem ze moze antywyboch albo przepustnica sie rozsypala , dodam ze to sekwencja ale patrzylem na filtr przepustnice i kolektor i niby sa cale ogolem to caly czas strzela tak ze masakra ale jak jej dodusze do tych 3tys to robi sie dobrze .... co to moze byc kable swiece?? i wogole do kogo sie z tyym udac gazownik czy mechanik pany pomozcie bo juz nie wiem co mam z tym zrobic ...
Opublikowano
Najlepiej do gazownika. Wystrzał miałeś przez nieszczelne wtryskiwacze, albo pękniętą membranę reduktora. Skutkiem wystrzału jest twardy pedał hamulca i falujące obroty co wskazuje na uszkodzenie kolektora, lub którejś z przyłączonych do niego rurek podciśneniowych.
Opublikowano
Dziki wielkie za odpowiedz wlasnie na taka konkretna odpowiedz tutaj liczylem :D chociaz jesli ktos ma inne teorie to smialo kazda jest dobra chce mniej wiecej wiedziec na co musze sie szykowac i ile hajsu mnie ta impreza wyniesie ...
Opublikowano (edytowane)

Sekwencja!? strzela!? antywybuch!? kolego udaj sie do gazownika bo z instalacja na 10000000000000000000000000000000% cos nie halo, jesli to sekwencja to jakies nieprawdopodobne historie sie u ciebie dzieja, strzal moze byc tez nastepstwem niesprawnego ukladu elektrycznego tak wiec, jak pisales ... swiece kable ewentualnie cewka, ale na sekwencji nawet przy niesprawnym ukladzie el nie powinny miec miejsca strzaly, jesli chodzi o obroty to na 90% masz nieszczelnosc w ukladzie dolotowym, mogl tez ucierpiec przeplywomierz ewentualnie krokowiec, no i przepustnica (lub przepustnice, u mnie w m43 2ga jest sterowana pdociśnieniem).

Tak w ogóle, to po co na sekwencji antywybuch?

Jesli chodzi o nieszczelne wtryskiwacze to nie wiem czemu przez nie mialoby strzelic, nieszczelnosc, zaplonu mieszanki raczej nie powoduje, a jesli w dodatku mieszanka jest uboga to tymbardziej.

Edytowane przez reaper89
Opublikowano
dodam ze to sekwencja

:cool2:

jak tak sie dzieje na sekwencji... to auto musi byc w agonalnym stanie lub caly temat to jakas prowokacja

Opublikowano
nie no autko jest w chooy zadbane (jesli nie wiezysz to moge ci wstawic foty) patrzylem wlasnie i nie ma antywybuchu ..;/ jutro oddaje autko do gazownika i jak mi zrobi to napisze wam co sie tam stalo ... napewno nie tlyko mi sie tak stalo ...;/
Opublikowano
Jak masz gaz i filtr storzkowy to auto nawet na sekwencji będzie strzelało!!! Po drugie jak teraz jest twardy pedał hamulca itp to znaczy że się dolot rozstrzelnił i zobacz przewód od pompy(serwa) idacy do kolektora gumowa rure przy przepływomierzu i pod kolektorem taka rurkę która wychodzi z silniczka krokowego do kolektora któras z tych rzeczy... Co do strzelanie jeśli to nie przez zbyt dużą ilośc powietrza przez stożek to zapłon cewki świece itp. Wiem bo miałem to samo u Siebie:)
Opublikowano
nie no autko jest w chooy zadbane (jesli nie wiezysz to moge ci wstawic foty) patrzylem wlasnie i nie ma antywybuchu ..;/ jutro oddaje autko do gazownika i jak mi zrobi to napisze wam co sie tam stalo ... napewno nie tlyko mi sie tak stalo ...;/

Jak Ty chcesz zdjeciami udowadniac dobry stan samochodu... to nie dziwie sie ze stalo sie co sie stalo.

@Kubakca wyszedlem z zalozenia ze u kolegi wszystko jest fabrycznie, bo o przerobkach nie wspominal, no ale po raz miliardowy pominalem fakt ze ludzie proszac o pomoc pomijaja kilka "ZBEDNYCH" faktow, nie mwoie ze w tym przypadku tak bylo

Opublikowano

Jak Ty chcesz zdjeciami udowadniac dobry stan samochodu... to nie dziwie sie ze stalo sie co sie stalo.

@Kubakca wyszedlem z zalozenia ze u kolegi wszystko jest fabrycznie, bo o przerobkach nie wspominal, no ale po raz miliardowy pominalem fakt ze ludzie proszac o pomoc pomijaja kilka "ZBEDNYCH" faktow, nie mwoie ze w tym przypadku tak bylo

KOlega pewnie kupił auto i nawet nie wie co w nim ma i w jakim stanie bo ktoś kto się troche zna nie napisał by że zdjęcia nam udowodna stan techniczny auta hehe może nawet nie wiedzieć że filtr stożkowy to stożek itd.

Napisałem mu co mam sprawdzić znając życie pewnie tego nie zrobi i pojedzie do mechanika który zobaczy że po wystrzale wyrwało gumowa rurke od silniczka krokowego i powie mu że cały dzien grzebał szukał i znalazł coś pewnie popsutego i skasuje go ze 150zł a podłacz tylko gumową rurkę:) A kolega zadowolony z naprawionego auta pojedzie do domu z bananem od ucha do ucha... Znam takie sytuacje nawet miałem podobna jak dałem mechanikowi CC żeby mi sprzęgło wymienił to ok wymienił ale nie podokręcał śrub i mi silnik spadł podczas jazdy i urwało zaczepy od skrzyni i zacholowałem auto odrazu na złom... :evil:

Opublikowano
Panowie skad pomysl z stozkiem ?? wsio jest orginalnie to juz 2 takie moje autko i wiem co mam ;] ogolem wczesniej chodzilo bardzo dobrze nie bylo mowy o skokach obrotow jakims stukaniu czy pukaniu ... zaraz ide sciagnac kolektor i zobaczyc jak to wsio wyglada dzieki za rady :) a jedyna przerobka to wsadzone xseny nic wiecej
Opublikowano
a wiec rozebralem kolektor i kolektor jest clay wszystkie rurki sa ok ale zauwazylem ze jak mam podlaczona przeplywke to strasznie chooyowo wkreca sie na obroty tzn musze przytrzymac chwile gaz i dopiero sie wkreci natomiast gdy ja odlacze odrazu wkreca sie na obroty , niestety nie mam od kogo pozyczyc przeplywki a z daniem do mechanika chce sie jeszcze wstrzymac panowie jak myslicie czy to moze byc wina przeplywki ?? dodam ze on tak jakby nie chodzil na wszystkie gory aczkolwiek nie mozliwe zeby przez wyboch gazu rozdupczylyo cos od gorow chyba zer to wina cewek jaka jest wasza opinia ??
Opublikowano
tak identyczne hmmm jutro daje samochod na komputer i mam nadzieje ze to bedzie przepustnica ..