Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Przednie szyby w moim samochodzie otwierają się bez zarzutów :D . Problem jest z tylnymi. Zarówno prawa jak i lewa nie chcą się otworzyć. Gdy naciskam przycisk przy drzwiach kierowcy dotyczący szyb tylnych słyszę działający przekaźnik ale szyby ani drgną :cry2: . Tak samo dzieje się gdy naciskam przyciski z tyłu. Dodatkowo w czasie od naciśnięcia przycisku do zadziałania przekaźnika pobór prądu jest na tyle duży że przygasają mi światła.

Kiedyś trochę mnie poniosło i postanowiłem podczas jazdy naciskać przyciski od tylnych szyb do skutku i ku mojemu zdziwieniu po kilkunastu minutach takiego naciskania szyba lewa się otworzyła :cool2: . Prawa dalej była uparta. Lewa natomiast działała rewelacyjnie. Następnego ranka gdy uruchomiłem swoje auto postanowiłem triumfować zadziałanie szyby ale gdy nacisnąłem przycisk koszmar powrócił i już szyba nie działała :mad2: . Tak pozostało do dziś.

O co tu chodzi? Jak diagnozować problem? W którym kierunku?

Dodam, że podłączenie pod komputer nie pomogło w ustaleniu powodu problemu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

Witam,

Wczoraj szyba tylna lewa się otworzyła do połowy. Teraz nie mogę jej zamknąć:-(

Błagam o pomoc. Co jest z tymi szybami?

Pozdrawiam

Opublikowano

A chodzi tu o to, że kolega ma padnięte siłowniki szyb. Standardzik, obie szyby z tyłu nie działały mi po zakupie, a tego raczej na kompie nie znajdziesz. Trzeba wymienić silniczki podnośników, prowadniczkę, albo cały mechanizm. Wszystko wyjaśni się, jak zdejmiesz boczki (jak jest opisane np. w "Sam naprawiam...").

Używki na Allegro kosztują po 150 - 200 PLN na stronę, ale trzeba uważać, żeby właściwe kupić. Nowy zestaw na stronę to koszt ok 450 PLN.

Sprawdź też wiązki elektryczne, bo z tego co piszesz możesz mieć dodatkowo zwarcie. Bez elektryka się nie obejdzie.

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
zanim zaczniesz cos grzebac to odpenij sobie kable od siłowników i podłącz na krutko do akumlatora są tylko 2 grube kable + - w jendej kolejnosci sie otwiera a jak zamienisz + i -miejscami to sie zamyka

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

Opublikowano

Dzięki Koledzy :D .

Dziś postanowiłem zabrać się konkretnie do pracy. Wyciągnąłem siłownik i podłączyłem pod rozbebeszony zasilacz od komputera. No i ... nic :cry2: .

Uparty jednak jestem i rozebrałem cały siłownik. Dostałem się do wirnika. Przekręciłem w prawo w lewo, chodził ciężko. Gdy tak nim obracałem coś w nim przeskoczyła. Najprawdopodobniej na ślimacznicy. Zaczął chodzić bardzo lekko. Złożyłem do kupy wszytko z powrotem i podłączyłem prąd. Szyba zaczęła działać. I góra i dół. Było rewelacyjnie. Ale było, już nie jest :mad2: .

Szyba w pewnym momencie stanęła w pozycji takiej jak wczoraj i kaplica.

Ponownie rozebrałem silnik i wirnik znowu był jakby zacięty. Pokręciłem nim w prawo w lewo, coś tam ponownie przeskoczyło i zadziałało.Poskładałem, dałem prądu zadziałało a po chwili szyba utknęła ponownie w miejscu.

Najważniejsze, że silnik działa. Coś mi się jednak wydaje, że tu przyczyna jest mechaniczna a nie elektryczna.

Na chwilę obecną cieszę się, że szybka jest zamknięta i do czasu rozebrania mechanizmu na czynniki pierwsze nie mam zamiaru dotykać przycisków od szyby.

Opublikowano

Witaj kolego jak będziesz w trakcie poszukiwań mechanizmów albo silniczków do tych szyb,warto zajżeć w części na forum.Jakiś kolega rozebrał fajnego anglika i żeni wszystko.Za jedną strone śpiewa chyba 100zł,także w razie draki warto :norty: to link viewtopic.php?f=31&t=154808

Ja z nim nie mam nic wspólnego :nienie: ,przeglądałem tylko wnętrze beżowe(przymierzam się do podmianki)i widziałem że oferuje wszystko.Zaznaczm nic a nic.POzdr