Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
prosze o informacje rady kolegow co spotkali sie z tym rodzajem silnika sa moze jakies rady albo wskazuwki spalanie do tego typu silnika
"PRZEDNI NAPĘD JEST DLA DZIEWCZYNEK"
Opublikowano
12l/miasto, trasa da sie zejsc nawet do 9l. silnik prosto jak konstrukcja cepa i nie ma co sie w nim zepsuc. do wyscigow to sie nie nadaje, ale do normalnej jazdy w sam raz.
Opublikowano
Jeżeli trafi ci się zadbany i serwisowany silnik tak jak powinien być to śmiało nakręcisz 500k km bez żadnych remontów. Spalanie na poziomie standardowej 2 litrówki. 9/10 w trasie 12/13 w mieście. To zależy też od tego jak jeździsz bo jak lubisz depnąć to ci nawet 20 spali. No i tak jak już wyżej napisali, o sportowych osiągach można pomarzyć tylko ale dla spokojnej jazdy w zupełności wystarczy.
Opublikowano

łomatko, te 20l to chyba przy ostrym butowaniu? ja mysle ze 12-14l Pb przy normalnej dynamicznej jezdzie da rade, a przy podtlenku to 16l,

chociaz przy takim spalaniu to ja zainwestwalbym w 2,5l

A tak podsumowujac, to jakbym kiedys wiedzial to co teraz wiem to odrazu bym bral m30b35 :)))

Opublikowano
bys sie kolego zdziwił 20 l to bardzo realna wartosc w miescie i nie koniecznie przy butowaniu .

zgadzam sie z toba w 100 % po miescie pali kosmicznie u mnie 20 litrow przy jakims korku to norma :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

m20b25 jeździłem prawie 2,5 roku. wymieniłem jedynie pasek rozrządu i olej. tyle do silnika dołożyłem, w trasie udało mi się do 10L spaść. jednostka prosta w obsłudze.

jedynie co trzeba w nim kontrolować co regulację zaworów, chodź jak wałek wytarty to nie wiele regulacja zrobi. ogólnie jednostka jest bardzo dobra ;)

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano

Ja mam i sobie chwale.

Po pierwsze bezawaryjny, a jakiekolwiek drobne naprawy przeprowadza się srubokrętem i ręką :)

Mocy jak na E34 faktycznie troche mało, ale do normalnej jazdy wystarcza w zupełności. A jak ktos sie uprze to bokiem tez auto postawi i z tym silnikiem :)

Spalanie 9l trasa 130km/h Pb i jakies 9,5l LPG miasto 12-14l Pb i tylez samo LPG zaleznie od warunków.

Podsumowujac jest to prosta bezawaryjna jednostka, mimo wszystko lepiej popatrzec za m20b25 bo pali niewiele więcej, konstrukcyjnie jest bliźniaczy a 170KM to juz coś :)

Opublikowano
bys sie kolego zdziwił 20 l to bardzo realna wartosc w miescie i nie koniecznie przy butowaniu .[/quot

pewnie ze bym sie zdziwil... jak chciales mnie zniechecic do tego motoru to wlasnie to zrobiles... jezeli jest tak jak piszesz to odradzam kupujacemu brac ten szit i zainwestowac w rownie paliwozerny r6 3,5 litra przynajmniej mocy bedzie pod dostatakiem, a jak go stac to v8.

Z zastrzezeniem takim, ze jak te m20 ma spalic wiecej niz 14l Pb przy dynamicznej jezdzie po miescie.

btw producent okreslil spalanie m20b20 w miescie na poziomie ok. 13,5l

Opublikowano
kolego to jest moje drógie m20b20 , i juz nie raz sie spodkałem z tym silnikiem wiec troszke na ten temat moge powiedziec . E34 to ciezki samochód wiec te 129 koni to niewiele przyjego masie . Co do spalania podawanego przez producenta to chyba kazdy wie jak te wartości sa mierzone i w jakich warunkach . 13 litrów spali Ci ale chyba e30 z tym silnikiem nie e34 , ale nie bede sie kłócił moze te moje silniki i te co widziałem poprostu sa jakies niewyrzyte pod wzgledem spalania. Silnik m30b35 jak najbardziej sam jak bym miał zmieniac lub kupic inna e34 to tylko z m30b35 lub m60b40 .
Opublikowano
kolego to jest moje drógie m20b20 , i juz nie raz sie spodkałem z tym silnikiem wiec troszke na ten temat moge powiedziec . E34 to ciezki samochód wiec te 129 koni to niewiele przyjego masie . Co do spalania podawanego przez producenta to chyba kazdy wie jak te wartości sa mierzone i w jakich warunkach . 13 litrów spali Ci ale chyba e30 z tym silnikiem nie e34 , ale nie bede sie kłócił moze te moje silniki i te co widziałem poprostu sa jakies niewyrzyte pod wzgledem spalania. Silnik m30b35 jak najbardziej sam jak bym miał zmieniac lub kupic inna e34 to tylko z m30b35 lub m60b40 .

ktos moze nie wierzyc ze takisilnik moze tyle spalic ja mam to autko z rok i mam rozeznanie na temat spalania tego autka jak go rozbujam i wrzuce 5 to spalanie bedzie okolo 9-10 litrow a maisto czy jakis koreczek to spalanie wchodzil na okolo 18-20 litrow

Opublikowano

No to juz wszystko wiem... werdykt: nie polecam tego silnika ze wzgledu na wysokie spalanie i mizerne osiagi :)

Szkoda, bo czytalem nieraz o jego prostocie i niezawodnosci.

Czasami czuje niedosatki mocy u siebie, ale 9l ropy przy normalnym dynamicznym poruszaniu sie po miescie przy tych 18l w m20... chyba nie mam na co narzekac, a i moment obrotowy duzo rekompensuje, a w trasie schodze do 6l :norty:

p.s. jezeli bmw okreslilo spalanie w miesie na 13,5l do czego zalozmy dodajemy 2l wiecej... to masz 15,5l na setke... ale 18 czy 20? no sorry ale 2,5l spali mniej, a 192KM to juz ladnie lata...

tak samo wg BMW ponizej 20l wciagnie 3,5 czy obie V-ósemki, to jai sens jest w inwestowanie w m20b20 ???