Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post.

Po diagnozie INPą wyskoczył taki błąd:

22 vertical headlight control potentiometer, wire open

Najpierw myślałem że chodzi o któryś z czujników tych przy zawieszeniu, ale nie. Gdzie znajdę ten potencjometr?

Opublikowano

Jedynie co mi przychodzi do głowy to potencjometr do regulacji wysokości świateł, ale ty go nie masz bo posiadasz ksenony.

Może ktoś się bawił w jakieś kodowanie i coś pomieszał w module świateł ?

W Twoim przypadku DIS będzie niezastąpiony.

Opublikowano

Może poprzedni właściciel coś namieszał. DISa miałem ale się zepsuł... musiałbym go zainstalować na nowo.

Powiedz mi kolego jak powinno działać to samo poziomowanie świateł, bo albo ja czegoś nie rozumiem albo u mnie to nie działa.

Jak włączę ksenony to on porusza tymi siłowniczkami czyli niby działa, ale gdy stanąłem przy ścianie, zapaliłem światła i zaznaczyłem na ścianie w którym miejscu pada światło, następnie załadowałem mocno tył auta tak że światła podniosły się o kilkanaście centymetrów na ścianie. W tym momencie według mnie powinien je opuścić, a tego nie robi.

Opublikowano

Powinno to działać właśnie tak jak myślisz, czyli linia światłocienia powinna być zawsze na tej samej wysokości niezależnie od załadowania samochodu.

Nie jestem pewny czy działa to "online" czyli czy cały czas wprowadza korekty czy robi to przy właczaniu zapłonu.

Na inpie lub disie możesz podejrzeć parametry podawane przez obydwa czujniki, jeżeli są ok to znaczy że masz problem z reflektorami albo.....

to co pisałem w poprzednim poście, ktoś bawił się kodowaniem, lub dołożył ksenony bez kodowania i teraz samopoziomowanie nie działa a komp myśli że potencjometr ręcznej regulacji jest zepsuty (bo go nie ma) :)

Opublikowano

No właśnie może on ustawia przy włączaniu a później nie robi już korekty. Dzisiaj to sprawdzę.

Kurcze właśnie nie mogę znaleźć w inpie parametrów podawanych z tych czujników. Gdzie to znajdę?

U znajomego znalazłem te czujniki w "chassis" w zawieszeniu pneumatycznym, ale ja tego nie mam.